Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Microsoft integrează tehnologia ChatGPT în motorul de căutare Bing. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul căutărilor pe internet

Microsoft integrează tehnologia de tip ChatGPT în motorul său de căutare Bing, transformând un serviciu de internet care acum se află cu mult în urma Google într-un nou mod de comunicare cu inteligența artificială.

Modernizarea celui de-al doilea motor de căutare al Microsoft ar putea oferi gigantului software un avantaj față de alte companii de tehnologie în ceea ce privește valorificarea entuziasmului mondial din jurul ChatGPT, un instrument care a câștigat tot mai multă popularitate, de la lansarea sa în luna noiembrie.

Pe lângă adăugarea acestuia la Bing, Microsoft integrează tehnologia chatbot și în browserul Edge. Microsoft a anunțat noua tehnologie în cadrul unui eveniment desfășurat marți la sediul său din Redmond, Washington.

„Gândiți-vă la ea ca fiind mai rapidă, mai precisă, mai puternică" decât ChatGPT, construită cu tehnologie de la OpenAI, producătorul ChatGPT, dar adaptată pentru interogări de căutare, a declarat într-un interviu Yusuf Mehdi, un director executiv al Microsoft care conduce divizia de consum, potrivit Associated Press.

O previzualizare publică a noului Bing a fost lansată marți pentru utilizatorii de desktop care se înscriu pentru aceasta, dar Mehdi a spus că tehnologia va fi extinsă la milioane de utilizatori în următoarele săptămâni și va ajunge în cele din urmă și la aplicațiile pentru smartphone pentru Bing și Edge. Pentru moment, toată lumea poate încerca un număr limitat de interogări, a spus el.

Parteneriatul cu OpenAI a fost construit în câțiva ani, începând cu o investiție de 1 miliard de dolari din partea Microsoft în 2019, care a dus la dezvoltarea unui supercomputer puternic construit special pentru a antrena modelele de inteligență artificială ale startup-ului din San Francisco.

Stăpânirea limbajului și a gramaticii de către ChatGPT, deși nu toate răspunsurile sunt factuale și logice, provine din faptul că a ingerat un imens tezaur de cărți digitizate, intrări pe Wikipedia, manuale de instrucțiuni, ziare și alte scrieri online.

Cum poate schimba inteligența artificială modul în care căutăm informațiile pe internet

Satya Nadella, CEO Microsoft Corp., a declarat marți că noile progrese ale inteligenței artificiale „vor remodela fiecare categorie de software pe care o cunoaștem", inclusiv căutarea, la fel ca inovațiile anterioare în domeniul calculatoarelor personale și al cloud computing. El a spus că este important să se dezvolte AI „cu preferințele umane și normele societății, iar asta nu se poate face într-un laborator. Trebuie făcut acest lucru în lume".

Trecerea motoarelor de căutare la un limbaj mai conversațional - capabile să răspundă cu încredere la întrebări, în loc să ofere linkuri către alte site-uri web - ar putea schimba activitatea de căutare alimentată de publicitate, dar prezintă și riscuri dacă sistemele de inteligență artificială nu-și pun în aplicare corect informațiile. Opacitatea lor face, de asemenea, dificilă căutarea imaginilor și textelor originale create de oameni pe care le-au memorat efectiv, deși noul Bing include adnotări care fac trimitere la datele sursă.

Pentru a exemplifica modul în care funcționează, Mehdi a cerut noului Bing să compare cei mai influenți pictori mexicani și a oferit rezultatele tipice ale căutării, dar, de asemenea, în partea dreaptă a paginii, a compilat o casetă de informații care rezumă detalii despre Diego Rivera, Frida Kahlo și Jose Clemente Orozco.

Într-un alt exemplu, el l-a chestionat cu privire la muzica rap a anilor 1990, arătându-i capacitatea de a face diferența între piesa „Jump" a lui Kris Kross și „Jump Around" a lui House of Pain. De asemenea, l-a folosit pentru a arăta cum poate planifica o vacanță sau cum poate ajuta la cumpărături.

În răspuns la presiunile legate de popularitatea ChatGPT, Sundar Pichai, CEO-ul Google, a anunțat luni un nou serviciu de conversație numit Bard, care va fi disponibil exclusiv pentru un grup de „testeri de încredere" înainte de a fi lansat pe scară largă în cursul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE