Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Baidu anunță lansarea Ernie Bot, un produs concurent pentru ChatGPT

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Compania Baidu, competitorul chinez al Google, a anunțat marți că urmează să încheie în luna martie testarea pentru „Ernie Bot”, un chatbot ce are la bază inteligența artificială. Acțiunile motorului de căutare au înregistrat o creștere de 15,3% pe bursa din Hong Kong, în condițiile în care interesul pentru proiectele AI este în creștere, conform Euronews.com.

De asemenea, acțiunile mai multor companii chinezești ce dezvoltă proiectele bazate pe inteligență artificială au crescut, având în vedere că entuziasmul din jurul ChatGPT, proiectul susținut de Microsoft, a alimentat pariurile speculative pe noua tehnologie.

La doar două luni de la momentul lansării, ChatGPT, ce poate genera articole, eseuri, glume și chiar poezii, a fost catalogată drept aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie. În consecință, numeroase companii din domeniul tehnologiei și-au intensificat eforturile pentru a dezvolta tehnologia de inteligență artificială generativă,. Chiar dacă nu fusese nu era plasată în prim plan până în prezent, acesta a ajuns să aibă o contribuție solidă la rezultatele financiare.

De altfel, Alphabet, compania-mamă a Google, a anunțat luni că va lansa un serviciu chatbot și mai multe aplicații de inteligență artificială pentru motorul său de căutare. În același timp, Microsoft vrea să-și lanseze propriile aplicații dezvoltate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Chinezii spun că Ernie Bot va avea ca funcții înțelegerea limbii

Totodată, Baidu, concurentul chinez al Google, a precizat că Ernie (Enhanced Representation through Knowledge Integration - reprezentare îmbunătățită prin integrarea cunoștințelor), este un model lingvistic bazat pe inteligență artificială ce a fost introdus în anul 2019. Treptat, a fost dezvoltat pentru a fi capabil să îndeplinească sarcini ce includ înțelegerea limbii, generarea de limbaj și de text în imagini.

O sursă cu informații despre aceste proiect a declarat pentru Reuters că Baidu vrea să lanseze acest serviciu în luna martie. Chinezii vor să pună la dispoziție acest serviciu ca o aplicație de sine stătătoare și apoi să îl integreze treptat în motorul său de căutare prin încorporarea rezultatelor generate de chatbot-uri atunci când utilizatorii fac cereri de căutare.

Potrivit sursei citate, principalele servicii oferite de Google și chatbotul ChatGPT nu sunt disponibile în China, cu toate că unii dintre utilizatori au găsit modalități pentru a accesa aceste aplicații.

Cu sediul la Beijing, compania Baidu este considerată un pionier în China în ceea ce privește unele tendințe din domeniul tehnologiei. La sfârșitul anului 2022, moment în care metaverse-ul a luat amploare, chinezii au lansat "XiRang", pe care au prezentat-o drept prima platformă metaversală din China. Cu toate acestea, platforma a fost intens criticată deoarece nu oferea o experiență captivantă. În replică, reprezentanții Baidu au precizat atunci că "XiRang" este în dezvoltare. Compania a investit masiv în tehnologia AI, inclusiv în servicii cloud, cipuri și conducere autonomă, pe măsură ce încearcă să își diversifice sursele de venit.

Distribuie

Taguri