Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența Artificială, opinii pro și contra. Stephen Hawking: ”Ascensiunea puternicei AI va fi cel mai bun sau cel mai rău lucru care s-a întâmplat vreodată omenirii”

O mașină virtuală poate imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea, potrivit unei definiții sumare a ceea ce înseamnă Inteligența artificială. În prezent, este de mare interes public dezbaterea despre cât de bună sau nocivă ar fi Inteligența Artificială în societate. Mulți văd inteligența artificială drept o amenințare pentru activitățile noastre și cer ca folosirea ei să fie bine legiferată.

Susținătorii modelului spun, însă, că va duce la creșterea productivității industriale, un fenomen ce nu a mai fost întâlnit de la revoluția industrială, încoace.

Miliardarul american, Elon Musk, a afirmat că încă din perioada studenției și-a dat seama că inteligența artificială va fi unul dintre lucrurile care ne vor afecta dramatic viitorul și pledează ca ea să fie folosită cu precauție. Mai mult, el susține că inteligența artificială nu folosește la nimic. Cu câteva luni în urmă, Musk era printre experții care cereau oamenilor de știință să stopeze cercetările asupra Inteligenței artificiale pentru a nu pune în pericol umanitatea.

Elon Musk, director executiv Tesla, SpaceX și Twitter: ”Apariția inteligenței artificiale generale se numește singularitate pentru că este așa greu de prezis ce se va întâmpla după aceea. Cred că există o mare probabilitate să facă viața mult mai bună și să avem o perioadă de abundență. Și există posibilitatea să meargă prost și să distrugă omenirea. Să sperăm că aceasta este o posibilitate redusă, dar nu este zero.L-am tot îndemnat pe (Larry Page) să fie atent la pericolul pe care-l reprezintă inteligența artificială, iar el..., nu părea îngrijorat de pericolul inteligenței artificiale, era chiar disprețuitor.”

Mark Zuckerberg cel care a fondat rețeaua de socializare Facebook spune că, deși, compania nu a adoptat încă prea multe în ceea ce privește funcțiile Inteligenței Artificiale, dorește, însă, ca Meta, compania pe care o conduce să fie văzută ca unul dintre liderii din domeniu.

Mark Zuckerberg, director executiv Facebook: ”Sunt optimist în ce privește viitorul inteligenței artificiale (AI). Cred că AI va deschide calea pentru multe lucruri pozitive, fie că ajută la identificarea și vindecarea bolilor, fie că ajută mașinile să circule mai în siguranță, fie că ajută comunitățile noastre să fie în continuare sigure. Vor exista probleme pe parcurs? Desigur că da, nicio tehnologie nu vine complet dezvoltată și avem nevoie ca pionierii să lucreze la acest aspect și să ia în serios problemele ca să putem progresa și să ajungem la stadiul pe care ni-l dorim.”

Marele fizician și om de știință Stephen Hawking spunea în 2017, cu un an înainte să moară că inteligența artificială și roboții pot fi folosite în beneficiul societății, pentru a reduce sărăcia și a trata boli. Însă trebuie să fim conștienți de pericole. Hawking credea, însă, că, în aceeași măsură, poate deveni cel mai mare rău care i s-a întâmplat omenirii.

Stephen Hawking, om de știință: ”Sunt enorme eventualele beneficii ale creării inteligenței. Nu putem prezice ce am putea realiza când mintea noastră va fi amplificată de Inteligența Artificială. Poate că vom putea cu instrumentele acestei noi revoluții tehnologice să anulăm o parte din daunele cauzate naturii de către ultima industrializare. Și cu siguranță vom putea în final să eradicăm bolile și sărăcia.

Pe lângă beneficii, inteligența artificială va aduce și pericole, cum ar fi arme autonome puternice sau noi modalități prin care cei puțini să-i asuprească pe cei mulți. Va cauza perturbări însemnate economiei noastre, iar în viitor, Inteligența Artificială ar putea să-și dezvolte propria voință, care va intra în conflict cu a noastră. Pe scurt, ascensiunea puternicei Inteligențe Artificiale va fi cel mai bun sau cel mai rău lucru care s-a întâmplat vreodată omenirii. Încă nu știm care din acestea va fi.”

Inteligența artificială poate fi cel mai rău lucru care s-a întâmplat omenirii

Antreprenorul american Sam Altman, director și fondator al companiei OpenAI, cel care a creat robotul conversațional ChatGPT se declară îngrijorat că inteligența artificială ar putea fi folosită pentru atacuri cibernetice dar și pentru dezinformarea pe scară largă.

Sam Altman, director executiv OpenAI: ”Cred că vor exista locuri de muncă mult mai bune după și că locurile de muncă de azi se vor îmbunătăți. Cred că este important, în primul rând, să înțelegem și să privind GPT-4 ca instrument, și nu creatură, cu care este ușor să fie confundat.

Temerile mele cele mai mari sunt că noi, domeniul, tehnologia, industria, provocăm daune semnificative lumii. Cred că acest lucru s-ar putea întâmpla în multe feluri diferite.

Cred că dacă această tehnologie merge prost, poate merge destul de prost și vrem să fim vocali în această privință. Vrem să colaborăm cu guvernul ca să prevenim așa ceva. Dar încercăm să analizăm clar aspectele negative și munca pe care trebuie să o depune ca să le reducem.

Este un moment remarcabil pentru a lucra la inteligența artificială. Dar, pe măsură ce această tehnologie avansează, înțelegem că oamenii sunt nerăbdători să știe cum ar putea să ne schimbe modul nostru de viață.

Pe de altă parte, cercetătorii spun că anumite aplicații de inteligență artificială pot detecta știrile false și dezinformarea prin extragerea lor de pe platformele de socializare prin identificarea surselor acestora.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE