Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk: Inteligența artificială are potențialul de a distruge omenirea. E unul dintre lucrurile care ne vor afecta dramatic viitorul

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Elon Musk, directorul executiv al Tesla și Space X, a avertizat că inteligența artificială ar putea ”distruge omenirea” și a reiterat că dezvoltarea acestei tehnologii ar trebui reglementată de autorități guvernamentale. Într-un interviu acordat postului american Fox News, patronul platformei Twitter a dezvăluit că Larry Page, fondatorul companiei Google, cu care a fost prieten, nu ar fi interesat ca această tehnologie să se dezvolte într-un mod sigur deoarece și-ar dori să existe un ”zeu digital”.

Elon Musk a afirmat că încă din perioada studenției și-a dat seama că inteligența artificială va fi unul dintre lucrurile care ne vor ”afecta dramatic viitorul”.

”Este greu de anticipat, motiv pentru care trebuie să fim precauți cu inteligența artificială. Ar trebui să existe o reglementare guvernamentală, deoarece este un pericol pentru public. Când există lucruri care reprezintă un pericol pentru public, de exemplu alimente și medicamente, de aceea avem Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) sau cea din domeniul aviației.

Sunt de mult timp un susținător al ideii reglementării domeniului inteligenței artificiale.

Cred că ar trebui să luăm acest lucru în serios și ar trebui să avem o agenție de reglementare. (...) În acest mod, vom fi siguri că sistemele avansate de inteligență artificială vor aduce beneficii umanității”, a spus directorul executiv al Tesla în interviul acordat jurnalistului Tucker Carlson de la Fox News.

Elon Musk: ”Inteligența artificială este probabil mult mai periculoasă decât proiectarea defectuoasă a avioanelor”

Întrebat care sunt pericolele dezvoltării domeniului inteligenței artificiale, Elon Musk a precizat că această tehnologie ”are potențialul de a distruge omenirea”, făcând cu comparație cu filmul ”Terminatorul” cu Arnold Schwarzenegger în rolul principal.

”Inteligența artificială este probabil mult mai periculoasă decât proiectarea defectuoasă a avioanelor sau producția de automobile cu defecte.

Are potențialul de a distruge omenirea, precum Terminatorul. Nu s-ar întâmpla ca în filmul Terminatorul deoarece inteligența ar fi în centrele de date.

Ceea ce vreau să evidențiez este că reglementările intră în vigoare numai după ceva oribil s-a întâmplat. Dacă acest lucru se întâmplă și în cazul inteligenței artificiale care este reglementată numai după ceva oribil s-a întâmplat, atunci ar fi prea târziu să institui măsurile, deoarece inteligența artificială ar deține controlul în acel moment”, a spus Elon Musk.

În lipsa unor reglementări în acest domeniu, Musk crede că ”în mod sigur” inteligența artificială ar urma să dețină controlul. ”Da, absolut. Sper asta se îndreaptă lucrurile, în mod sigur”, a precizat el.

Musk susține că fondatorul Google ar vrea să existe un ”zeu digital”

De asemenea, directorul executiv al Tesla a amintit că chatbotul ChatGPT ”este un model lingvistic dezvoltat de OpenAI, o companie în care am avut un rol în a o ființa, din păcate”.

”Motivul pentru care există OpenAI este că eu și Larry Page am fost prieteni apropiați. (...) Discutam cu el despre siguranța AI. Cel puțin, din perspectiva mea, Larry nu lua în serios suficient de mult subiectul siguranței inteligenței artificiale.

Voia un fel de super inteligență artificială digitală, practic un zeu digital”, a mai precizat directorul executiv al companiei Tesla.

De altfel, Musk a menționat că Larry Page ar vrea ca Google să dețină monopolul asupra inteligenței artificiale.

”De-a lungul timpului, a spus că scopul Google este inteligența artificială generală (AGI). Sunt de acord cu el că există potențial pentru lucruri benefice, dar există și potențial pentru a face rău.

La un moment dat, i-am spus că umanitatea trebuie să fie în siguranță, iar le mi-a spus că sunt un adept al specisismului (concept care descrie o discriminare în favoarea unei specii)

La acel moment, Google și Deepmind aveau cam trei sferturi din talentul (specialiștii) din domeniul inteligenței artificiale din lume. Evident, aveau mai mulți bani și mai multe computere decât oricine. Așa că am o lume unipolară în care doar o companie aproape că deține monopolul în privința dezvoltatorilor de AI, iar celui care o gestionează nu îi pasă de siguranță”, a mai precizat Musk.

Magnatul a amintit că și-a dorit ca OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, să fie o organizație nonprofit, iar activitatea acesteia să fie transparentă.

În plus, Elon Musk a avertizat că sisteme precum ChatGPT pot fi folosite pentru a manipula opinia publică.

”Dacă ai o inteligență artificială care este capabilă să scrie incredibil de bine într-un mod în care să influențeze și să fie convingătoare și apoi să pătrundă pe Twitter sau pe alte rețele de socializare, atunci poate manipula opinia publică într-un mod greșit”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE