Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Scade concurența în domeniul IT. Pentru ocuparea locurilor de muncă, firmele de recrutare apelează la angajați din alte țări

Publicat de: Euronews

Unul din patru anunțuri postate pe platformele de recrutare caută specialiști IT. Pe lângă marile companii ale lumii care apelează la piața din România pentru a-și alege angajații, orice firmă care deține un site web sau este prezentă online are nevoie de specialiști IT. Companiile de recrutare se plâng însă de imposibilitatea de a găsi suficienți candidați care să fie capabili să ocupe toate posturile libere. Specialiștii spun că domeniul este complex și în continuă schimbare, iar acest lucru face ca numărul de locuri de muncă vacante să rămână ridicat.

Piața IT din România a ajuns la o valoare de nouă miliarde de euro și ar putea depăși 12 miliarde în următorii doi ani, conform Asociației Patronale a industriei de Software și Servicii.  

Ce dificultăți întâmpină angajatorii

Cererea de angajați vine nu doar de la firmele de specialitate, ci și de la companii din alte domenii, cum ar fi cel bancar sau auto. De multe ori însă procesul de recrutare nu se termină cu angajarea candidaților, spun specialiștii în resurse umane.

Paul Dragnea, specialist recrutare: ”Vin foarte multe companii din industrie din America, din Europa și acest lucru generează foarte multe joburi și foarte mulți oameni pe care trebuie să-i angajam în industria aceasta.”

Dragoș Gheban, managing partner firmă IT: ”Nu neapărat nivelul de pregătire cât numărul celor care termină studiile tehnice este problema. Gap-ul dintre cât ar dori companiile să recruteze și câți profesioniști este de vreo 20.000 de profesionisti ori numărul de absolvenți din fiecare an nu pot suplini, vorbim de un număr de profesionisti, care nu este suficient.”

În schimb, cei care își caută un job în domeniul IT sunt mulțumiți de numărul mare de oferte de muncă.

”Piața IT din Ro este destul de versatila și-ți oferă destul de multe beneficii și avantaje pentru angajații din România momentan. Pentru cei care ies acum din băncile facultății mi se pare mult mai ușor față de acum 10-12 ani”, spune un potențial angajat. 

În România sunt chiar foarte bine pregătiți, problema este, însă, că statul nu le oferă destule condiții și, practic, perfecționarea în domeniul respectiv se face pe cont propriu”, precizează un altul. 

Valentin are 24 de ani, muncește în IT de la vârsta de 19 ani. În februarie 2021 și-a deschis propria firmă de IT, iar pentru a atrage angajați a pus mult accent pe mediul de lucru. 

Valentin Constanda manager firma de IT: ”Am înființat firma aceasta pentru a putea oferi unui grup de oameni, care acum sunt colegii mei, un loc de muncă, cât mai plăcut, cât mai normal, pentru ceea ce definim noi ca normal în IT în zona de vest a lumii și să încercăm să contribuim la societate.”

Soluția la care apelează în prezent  firmele de recrutare este aducerea de specialiști IT din alte țări, dar și atragerea profesioniștilor din alte domenii, care să fie dispuși să se reprofileze. Sectorului IT are un impact de 7% în produsul intern brut național și are o rată anuală de creștere economică de trei ori mai rapidă față media națională, potrivit datelor  Asociației Patronale a industriei de Software și Servicii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE