Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timpul mediu de angajare în România este de 48 de zile. Ce așteptări salariale au românii pentru noile joburi

În România procesul de angajare durează, în medie, 48 de zile. Un studiu arată că timpul de recrutare este și mai mare în domeniul IT, sectorul din țară cu cele mai mari salarii.

De asemenea, se pare că luni este cea mai bună zi în care să candidezi pentru un nou job.

Românii au de așteptat în medie o lună și jumătate până să înceapă să muncească la noul job. Cel mai mare timp mediu de recrutare este în marketing și vânzări adică 68 de zile. În domeniul IT, procesul de recrutare durează aproximativ 64 de zile.

Situația se schimbă atunci când vorbim de alte domenii. De exemplu, durează aproximativ 20 de zile pentru o firmă să angajeze un electrician.

Ce așteptări salariale au românii

În ceea ce privește așteptările salariale cei din domeniu IT solicită în medie un salariu de 20.000 de lei net/pe lună. Sumele scad destul de mult în celelalte domenii.

Un contabil șef solicită în medie 8.400 de lei net/pe lună în timp ce pentru un post la call-center, salariu abia depășește suma de 3.000 de lei.

Trebuie subliniat și faptul că aproximativ 27% dintre candidați resping oferta primită.

Există mai multe motive, de obicei oamenii au pe masă mai multe oferte și o aleg pe cea mai avantajoasă, în alte cazuri, salariul solicitat este prea mare sau actualul angajator vine cu o contraofertă. Cel mai rar caz este întâlnit când volumul de muncă este prea mare.

Comparativ cu anul 2022, timpul mediu de recrutare a scăzut cu aproximativ o săptămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE