Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prefectul Capitalei propune adeverințe că elevii au fost testați antidrog și chestionar pentru părinți

Consumul de droguri de la vârste fragede a dus la mobilizarea oficialităților din București pentru a lua măsuri concrete în combaterea acestui fenomen la nivel de școli. S-a format deja un grup de lucru, în care se ia în calcul testarea elevilor în școli.

Astfel, elevii ar putea fi nevoiți la început de an școlar să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri, spune prefectul Capitalei, Rareș Hopincă pentru a combate fenomenul drogurilo

În cadrul emisiunii Vocile care contează, de la Euronews, prefectul Rareș Hopincă a dat detalii despre cum ar putea să aibă loc acest proces și cum ar putea fi implementat.

Cum ar putea fi implementată testarea antidrog în școli

Rareș Hopincă, prefectul capitalei: "Sunt mai multe componente care au fost discutate în cadrul grupului de lucru convocat la instituția prefectului și am avut această discuție împreună cu Inspectoratul Școlar București, Agenția Națională Antidrog, Poliția Română, Jandarmeria.

În premieră, am decis convocarea, în acest grup de lucru, a Federației Părinților, a Consiliului Elevilor și a Avocatului Copilului, care este o structură din componența Avocatului Poporului. În urma discuțiilor, am decis să consultăm părinții cu privire la o serie de propuneri. Elaborăm, împreună cu sociologi și psihologi, un chestionar care ar trebui să testeze trei puncte.

Primul punct este dacă părinții ar fi de acord cu testarea copiilor la școală cu un aparat similar cu cel folosit în trafic de Poliția rutieră, acele drug-teste. A doua întrebare a acestui chestionar ar fi dacă părinții ar fi de acord ca, la început de an școlar, copiilor să li se solicite o adeverință pentru înscrierea în noul an școlar, cum că acel copil a fost testat antidrog. A treia propunere este dacă părinții ar fi de acord cu introducerea unei ore în curiculă cu privire la educația antidrog.

Domeniul este extrem de important și sensibil. Mi-e greu să cred că va fi până la sfârșitul anului, pentru că munca de pregătire a propunerilor trebuie să fie făcută extrem de atent și temeinic.

În ceea ce privește colaborarea cu Consiliul Elevilor, m-am bucurat că și din partea lor vin niște idei foarte bune. Și-au exprimat dorința de a ne ajuta în această campanie de informare și conștientizare în școli, context în care am considerat oportun ca, la nivelul școlii, consiliul elevilor să funcționeze ca un capăt de pod pentru instituțiile noastre și să fie partenerii noștri, să înființăm așa-zise structuri informale antidrog la nivelul Consiliului Elevilor și să se ocupe elevii cu diseminarea informațiilor, cu ateliere, cu workshop-uri, având tot sprijinul nostru informațional, tehnic.

Dacă părinții ar fi de acord, eu văd următorii pași. Împreună cu psihologii, consilierii școlari și specialiștii antidrog, vom elabora o metodologie, în funcție de propunerile care vor fi agreate, vom vedea dacă va fi nevoie de schimbări legislative, sau dacă se pot implementa prin modificarea unor regulamente interioare ale școlii. Odată ce rafinăm aceste propuneri și le testăm, pasul următor este crearea unei metodologii împreună cu experți în educație, psihologi și experți antidrog".

Cine ar putea face testarea antidrog în școli

Însă întrebarea care se pune aici este cine ar putea face testările în școli. O variantă ar fi ca testările să le facă chiar polițiștii.

Rareș Hopincă, prefect al Capitalei: "În acest moment, administrarea acestui aparat drug test poate fi făcută doar de un polițist. Fie schimbăm legislația, fie implicăm în acestă muncă și polițistul de proximitate. Ar putea fi una dintre soluții (n.r.: ca polițistul să meargă la școală și să facă testul).

Nu vorbim de o testare în masă. Dacă va exista posibilitatea legală, acceptată de părinți ca, la nevoie, sau prin sondaj, copiii să fie testați. Nu va fi o testare permanentă, nu-și propune nimeni să testeze toți copiii la intrarea în școală, ar fi deja prea mult. În cadrul întâlnirilor, au fost invocate și alte exemple din străinătate, sunt idei care pot fi preluate. Dar nu am aceste informații acum, nu sunt specialist antidrog."

O variantă ar fi ca unele testări să fie făcute și de medici. Numai că, statistic, în România există un medic la 2.400 de copii.

"În mediul urban, cred că putem vorbi despre o posibilă implicare a medicilor și se poate defini ulterior rolul lor exact. Problema e că sunt foarte multe școli neacoperite de medic pe o rază de multe zeci de km, s-ar putea să avem aici probleme de ordin tehnic", a spus Rareș Hopincă.

De ce acest demers ar putea să nu aducă rezultate

În ciuda entuziasmului, prefectul capitalei este contrazis de psihologul Mihai Copăceanu. În cadrul tezei sale de doctorat, acesta a făcut un studiu elaborat și precizează că intenția ar putea să nu aibă efect.

Conform studiului său, peste 40% din copii au primit cel puțin o dată droguri pentru testare, iar media vârstei lor era de 18-19 ani, în sensul că cei mai mulți care au consumat droguri au această vîrstă. Însă cea mai des întâlnită vârstă a copiilor care consumă droguri este de 16 ani. Uimitor, au fost și cazuri de copii de 13 ani, iar aceștia au spus că au încercat cannabis.

Mihai Copăceanu, psiholog: "Cifra este deosebit de mare. Mai sunt și alte întrebări în studiul care a cuprins peste 10.000 de copii. Undeva la 7% dintre ei au recunoscut că au consumat chiar în ultima săptămână și până la 35% au consumat în ultimele șase luni. Deci cifrele sunt îngrijorătoare. Dar întrebarea a fost specifică pentru consumul de cannabis. De asemenea, 6 din 10 tineri merg în locuri unde se consumă droguri. Foarte mulți din ei, undeva la 8 din 10, au prieteni care consumă droguri. Unii dintre ei, 25%, ar fi dispuși să ofere bani pentru droguri, chiar mai mult decât costă acum.

Ce se întâmplă dacă elevul X este depistat pozitiv? Ai făcut un test, a venit polițistul local, dar ce se întâmplă cu elevii? Nu există niciun fel de consecință legală în România, nu este incriminat și condamnat consumul de droguri la elevi. Dacă un elev a consumat cândva droguri și iese pozitiv la o testare, nu e niciun efect. Într-un alt studiu, undeva la 70% din părinți nu sunt de acord cu testarea pentru că li se pare invazivă și nu e normal să o faci într-o școală, nu ai dotarea necesară.

De multe ori sunt cazuri în care șoferii au fost opriți de poliție, au ieșit pozitivi la testele de salivă, iar unii care nu au consumat deloc droguri au mers la spital și testul a fost negativ.

Gândiți-vă cât de mult afectează încrederea unei relații copil-părinte, relația copilului cu școala, dacă iese pozitiv.

Și efectul este zero, pentru că noi avem o problemă cu traficanții. De cele mai multe ori, traficantul nu consumă drogul, doar îl vinde. Alte studii spun clar că testarea în școală nu este un mecanism de a descuraja consumul. Vorbim de studii inclusiv din 2008."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE