Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul de pe șosele. RAR: din 40.000 de mașini verificate, peste 44% au deficiențe tehnice majore

Adevărate pericole pe roți circulă zilnic pe străzile României. În prima jumătate a acestui an, Registrul Auto Român a inspectat peste 40.000 de mașini, iar peste 44 % dintre ela aveau defecțiuni electrice sau mecanice grave. 

 44,16% dintre vehiculele care circulă pe șosea au deficiențe tehnice majore, transmit inspectorii Registrului Auto Român, după primele 6 luni de controale în trafic. După prima jumătate a anului, 2,6% dintre mașinile verificate au avut ITP-ul expirat. Asta atrage  o amendă între 1.300 și 2.900 de lei, dar și riscul ca talonul să fie reținut și plăcuțele confiscate. 

În județul Cluj au fost verificate 2.200 de autovehicule, iar 31% dintre ele aveau probleme serioase. În București și județul Ilfov 74% din mașinile verificate aveau defecțiuni tehnice, acte expirate sau false, iar 25% erau în pericol de a face un accident.

Inspectorii spun că după un control spontan în trafic au fost constatate diferite probleme. 28% dintre mașini au defecțiuni la instalatia electrică de iluminare-semnalizare,  22% au emisii poluante, 13% conduc cu defecțiuni la punți, anvelope și suspensie, 13% nu au o vizibilitate conformă, iar 11% dintre mașini au defecțiuni ale șasiului.

Sofinel Ciurdaș, inspector RAR: ”În special noi urmărim deficiențele tehnice majore în sistemul de direcție de frânare de poluare ceea ce reprezintă mai mult siguranța traficului și a pasagerilor. La o medie de 15 autovehicule oprite într-o zi o medie de cinci șase mașini neconforme se găsesc.”

Peste 1.800 de permise de conducere au fost retrase

În primele șase luni ale anului au fost aplicate 1.759 de amenzi şi au fost retrase 1.803 certificate de înmatriculare. 

Prea puțin vin care sunt precauți avem un sistem implementat prin care toți șoferii sau toți deținătorii de autovehicule sau sunt anunțat în prealabil de acel sistem că le va expira inspecția tehnică periodică. 

Cosmin Timișer, șef atelier service: ”Prea puțin vin care sunt precauți avem un sistem implementat prin care toți șoferii sau toți deținătorii de autovehicule sau sunt anunțat în prealabil de acel sistem că le va expira inspecția tehnică periodică.”

Cel mai recent studiu pe platforma Statista, despre ponderea mașinilor uzate care circulă în Europa, arată că țara noastra se află pe locul cinci cu peste 57%. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE