Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RAR auto pass, documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii, va fi disponibil din 2024. Ce informații va conține

Dacă aveți de vânzare o mașină second hand, trebuie să știți că procedura se mai complică puțin, însă autoritățile spun că este în interesul cumpărătorilor. Vânzătorii de mașini vor fi obligați să obțină de la Registrul Auto Român documentul RAR auto pass care să ateste istoricul mașinii și numărul de kilometri parcurși.

10/10/2023 , 16:41

RAR auto pass va fi obligatoriu începând de anul viitor

RAR Auto-Pass, noul program implementat de Registrul Auto Român, va oferi o garanție cu privire la kilometrajul, stare tehnică, precum și alte deficiențe ce pot fi depistate la cumpărarea unui autovehicul înmatriculat în România. Documentul va fi disponibil din 2024, a anunţat, marţi, directorul general al Registrului Auto Român, Mihai Alecu,

”Avem în implementare un program, RAR Auto-Pass, care va fi disponibil de anul viitor. La cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România venim cu o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate de specialiştii RAR.

Vreau să accentuez conştientizarea din partea pieţei, a clienţilor, în ceea ce priveşte starea tehnică a autovehiculului pentru că acesta este un factor foarte important în reducerea accidentelor pe drumurile publice", a afirmat Alecu, la deschiderea Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii, potrivit Agerpres.

RAR Auto-Pass va fi eliberat la vânzarea maşinii pentru a fi prezentat cumpărătorului. Documentul va fi necesar începând din 2024 şi va conţine informaţii despre indicaţia odometrului, dar şi despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranţă ale autovehiculului.

Totodată, Registrul Auto Român derulează RAR eXpert, un proiect disponibil la Bucureşti şi la Cluj. Astfel, în reprezentanţele RAR poate fi verificată starea unui autoturism, înainte de a fi cumpărat.

”Veţi primi un document care atestă tot istoricul autovehiculului, fie că vorbim despre numărul de kilometri parcurşi, sau, şi mai important, despre eventualele daune ascunse”, se arată într-un comunicat al RAR.

25/04/2023 , 16:37

Camera Deputaților a adoptat proiectul prin care se implementează RAR auto pass

Deputații au adoptat marți proiectul de lege prin care va fi înființat registrul electronic al istoricului vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. Acesta va fi gestionat de Registrul Auto Român (RAR), conform Agerpres.

Ce informații va conține RAR auto pass

Registrul este constituit din informaţiile obţinute de către RAR cu ocazia prestaţiilor care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informaţiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informaţiile transmise RAR de către operatorii economici autorizaţi conform legislaţiei în vigoare care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi din informaţiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi.

Modificarea kilometrajului nu este infracțiune, ci doar va fi sancționată prin amendă

Proiectul prevede că este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

"În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul. În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi", mai prevede proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei.

"Staţiile de inspecţie tehnică periodică autorizate, precum şi atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecţii efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus inspecţiei", mai prevede proiectul.

Acesta interzice introducerea pe piaţă, punerea la dispoziţie sau utilizarea de echipamente, programe informatice şi de servicii conexe pentru manipularea odometrelor vehiculelor rutiere.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

RAR auto pass va conține informații despre implicarea mașinii în evenimente de circulație, care au produs avarii la sistemul de direcție, frânare, structura de rezistență a caroseriei sau șasiului, sau la alte sisteme de siguranță.

Documentul va fi valabil timp de 60 de zile și va fi eliberat de RAR, la cerere, contra cost.

Deocamdată, nu știm cât va costa sau cât va dura obținerea acestuia deoarece proiectul se află în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.

De ce va fi nevoie de RAR auto pass

Într-un interviu acordat Euronews România, Cristian Bucur, director tehnic al Registrului Auto Român, a explicat că odată cu introducerea RAR auto pass va fi înființat și gestionat Registrul electronic al istoricului vehiculelor.

”Acest document (RAR auto pass) conține date despre istoria unui vehicul. El va fi în format digital și va fi necesar la transcrierea dreptului de proprietate. Legiuitorul vede acest document ca un sprijin pentru cumpărătorul vulnerabil”, a afirmat Cristian Bucur, la Euronews România.

Rar auto pass, obținut fără prezentarea mașinii la RAR

Directorul Registrului Auto Român a afirmat că documentul RAR auto pass va putea fi obținut ”fără prezentarea vehiculului la RAR”.

”Aș mai nuanța importanța odometrului, citirii succesive ale odometrului ale kilometrajului. Este un punct important inclusiv în proiectul de lege care interzice manipularea. Vine o dată în plus să penalizeze manipularea odometrului.

Simpla citire a odometrului care se realizează cu ocazia oricărei prezentări a vehiculului la RAR, la stațiile ITP, la atelierele de reparație și de modificări constructive. Acest lucru reprezintă doar citirea odometrului.

Iar istoricul evoluției acestor valori oferă un trend în care se poate vedea, sper eu, un trend constructiv, o evoluție normală a acestui kilometraj. Acest lucru se poate returna celor interesați fără prezentarea vehiculului”, a afirmat Cristian Bucur.

Cum poți verifica la RAR dacă mașina are kilometrajul dat înapoi

Bucur a mai precizat că persoanele interesate să cumpere o mașină la mâna a doua pot apela la serviciul RAR Expert pentru a afla dacă numărul de kilometri din bord este cel real sau dacă acesta a fost modificat fraudulos.

”Există și cea de-a doua abordare pe care RAR o are în prezent în portofoliu cu numele de RAR Expert prin care dacă ne prezentăm cu vehiculul la RAR putem verifica acuratețea indicației odometrului din bord, raportându-ne și la alte înregistrări ale valorii acestui kilometraj, de regulă arhivate în calculatoarele din interiorul vehiculului.

În zona de parte tehnică, RAR Expert poate să ne ofere indicii cu privire la unele reparații neconforme care au interesat structura de rezistență a unui vehicul.

Acest lucru implică prezentarea vehiculului la RAR”, a explicat directorul tehnic al RAR.

RAR nu are deocamdată date despre mașinile înmatriculate anterior în alte țări

Întrebat cum pot fi evitate fraudele în cazul mașinilor second hand aduse din alte state UE cât timp documentul RAR auto pass ar urma să fie obținut fără prezentarea autovehiculului, Cristian Bucur a menționat că Registrul Auto Român urmează să aibă acces în curând la date despre autovehiculele care au fost înmatriculate în alte state ale UE.

”O să putem evita astfel de fraude în momentul în care RAR va avea acces - și nu este departe acel moment - la indicația odometrului cu care vehiculul a plecat din țara de înmatriculare anterior sosirii în România. De exemplu, Germania, Italia, Franța.

Există pe plan european un sistem de schimb de informații. Registrul Auto Român este parte a acestui proiect și în mod sigur când se va generaliza acest schimb de informații, istoricul de la care pleacă vehiculul în România nu va mai pleca de la momentul înmatriculării prima dată de către colegii mei. Ne vom duce în urmă la informațiile din țara de proveniență”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE