Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clopoțelul nu va suna în clase, ci pe șantiere. În 160 de unități de învățământ încă se fac lucrări de reabilitare

Mai sunt câteva zile până la noul an școlar, însă clopoțelul nu va suna în multe unități din țară. Unele sunt încă în plin proces de reabilitare, în altele abia acum încep lucrările. Autoritățile au găsit diverse soluții de compromis: fie copiii au fost mutați în diverse spații ale altor unități, fie s-au comasat grupe ori au fost create clase în camere de cămin. Primăria Craiova spune că aceste lucrări erau necesare, pentru ca elevii și preșcolarii să învețe... la un moment dat, în condiții decente. 

Fără acoperiș, fără geamuri, ascunsă în spatele unor munți de moloz și pământ... așa arată acum grădinița „Piticot” din Craiova. Lucrările de renovare a clădirii au început în vară, însă vor fi gata abia la finalul anului. Ceea ce înseamnă că, săptămâna viitoare, când începe noul an școlar, copiii nu vor putea învăța în ea.  

Pentru ei a fost pregătit special etajul trei al Școlii gimnaziale „Elena Farago”, aflată în apropiere. Zece grupe de copii de grădiniță se vor înghesui acolo, în opt săli de clasă. 

Marian Vlad, director Școala gimnazială ”Elena Farago” din Craiova: ”Pentru a-i ajuta și pe cei de la ”Piticot” noi am fost nevoiți să relocăm clase în laboratoare. Astfel, am folosit laboratorul de fizică, laboratorul de chimie, de biologie, de informatică și am folosit chiar și sala de sport. Este puțin problematic, însă părinții vor înțelege că e pentru o perioadă limitată de timp.”

Aceeași situație și la Grădinița cu program prelungit ”Phoenix” din Craiova: nici această grădiniță nu-și va întâmpina copiii cu clase frumoase, bănci noi și jucării colorate, ci cu un șantier. Cei peste 250 de preșcolari au fost și ei mutați într-un alt spațiu. Astfel, grupe de câte 25 de copii vor învăța în clase amenajate în dormitoarele internatului de la Liceului ”George Biobescu”. 

Iulia Adriana Stoicu, direcror Grădinița cu program prelungit Phoenix Craiova: ”Sunt asigurate toate condițiile necesare activității, atât a activității didactice, cât și a activităților din perioada de după amiază percum și a părții de hrană, preparării și servirii mesei de către preșcolari.”

Lucrările de reabilitare, reparație și modernizare a școlilor și grădinițelor din Craiova sunt derulate de Primărie, prin fonduri europene sau din bugetul local. 

Marina Andronache, șef serviciu Imagine Primăria Craiova: ”Avem pe partea de reabilitare modernizare sunt 14 unități de învățământ care beneficiază de lucrări complexe, de investiții. La alte 25 de unități de învățământ din municipiu se realizează reparații curente, s-au încheiat deja toate aceste lucrări.”

Daniel Ion, inspector școlar general ISJ Dolj: ”Ne dorim investiții în infrastructura educațională, în clădiri, în spații, dar toate aceste investiții presupun sacrificii și de o parte și de cealaltă. De aceea, facem un apel la părinți, la elevi, la profesori, să găseacă soluții optime astfel încât condițiile în care învață preșcolarii și elevii noștri să fie cât mai bune.” 

În toată țara sunt în acest moment 160 de școli și grădinițe aflate în proces de reabilitare și care au mutat parțial sau total elevii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE