Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mesele gratuite în școli, în statele din Europa: Ce țări oferă hrană gratuită pentru elevi

Mulți copii din Europa se întorc la școală în această săptămână, dar unii dintre ei vor veni în sălile de clasă flămânzi. În 2022, un sfert dintre copiii din statele membre ale UE erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială.

Mesele școlare gratuite sau subvenționate pot contribui la asigurarea hranei copiilor și le oferă o nutriție adecvată. Dar furnizarea de mese școlare gratuite în UE variază substanțial.

Salariile reale au scăzut în majoritatea țărilor europene, în timp ce inflația a atins cele mai ridicate niveluri din 2022. Salariile minime reale au scăzut, de asemenea, în majoritatea statelor membre ale UE. Gospodăriile cu venituri reduse se luptă în special pentru a face față crizei costului vieții care rezultă.

"Eu și frații mei ne-am bazat pe mesele gratuite la școală", a scris pe Twitter Sadiq Khan, primarul Londrei, alături de o fotografie în care apare alături de frații săi.

Aproape 300.000 de elevi din clasele primare din Londra vor beneficia de mese școlare gratuite pe parcursul anului școlar 2023/24. În anul școlar 2022/23, 2,16 milioane de elevi aveau dreptul la mese școlare gratuite în Anglia, reprezentând 23,8% din totalul elevilor, în timp ce 1,6 milioane de elevi din învățământul primar erau înregistrați ca beneficiind de mese gratuite în ianuarie 2023.

În Marea Britanie, copiii sunt eligibili pentru mese școlare gratuite dacă locuiesc într-o gospodărie care primește beneficii legate de venit și are un venit anual mai mic decât o anumită sumă. În Anglia, aceasta era de 7.400 de lire sterline (8.650 de euro) după impozitare, fără a include ajutoarele sociale.

Mese gratuite la școală în UE

Potrivit unui articol academic publicat recent, intitulat "Mese gratuite la școală pentru toți copiii săraci din Europa: Un obiectiv important și accesibil?" de Anne-Catherine Guio de la Institutul de Cercetări Socio-Economice din Luxemburg, prioritatea politică acordată furnizării de mese școlare gratuite pentru copiii nevoiași variază semnificativ în UE.

Unele țări acordă în mod clar prioritate unei astfel de furnizări pentru toți sau majoritatea copiilor, în timp ce altele urmăresc să ajungă la copiii aflați în situații vulnerabile sau la unele școli. Există, de asemenea, unele programe pilot în unele țări în care mesele școlare nu sunt furnizate pe scară largă.

Prin "mese complete" înțelegem prânzurile școlare, ceea ce nu include cluburile de mic dejun, programele de fructe sau lapte sau sandvișurile.

Începând cu 2021, practicile de furnizare pot fi grupate în patru categorii, conform unei cercetări finanțate de Comisia Europeană.

Mese gratuite direcționate în toată țara

Există 10 state membre ale UE care oferă mese gratuite copiilor cu venituri mici și altor grupuri de copii care se pot confrunta cu dezavantaje, cum ar fi copiii din sistemul public de îngrijire și copiii refugiați. Criteriile de eligibilitate în acest grup diferă.

Cipru: Masa este gratuită în școlile primare pentru elevii care locuiesc în gospodării care primesc un venit minim brut, copiii solicitanților de azil, copiii migranților neînsoțiți, copiii aflați sub tutela statului și copiii din gospodăriile în care un membru are un handicap grav sau o problemă de sănătate.

Cehia: Este gratuit pentru copiii din familii cu venituri mici cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani (care primesc venitul minim brut) dacă școlile participă la sistemul de finanțare.

Germania: Prânzul este oferit doar în școlile cu program prelungit, în mare parte subvenționat. Acesta poate fi rambursat ca parte a prestațiilor pentru educație și participare ale gospodăriilor cu venituri mici cu copii care beneficiază de venitul de bază pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, de asistență socială, de prestații pentru solicitanții de azil sau de prestații suplimentare pentru copii sau de prestații pentru locuințe.

Ungaria: Masa este gratuită în școala primară (reducere de 50 % în școala gimnazială) pentru copiii care primesc prestații obișnuite de protecție a copilului sau care se află în plasament familial.

Luxemburg: Prețul depinde de venitul familiei. Este gratuită pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie care primește venitul minim sau pentru copiii identificați de birourile sociale locale ca fiind "în situație precară sau excluziune socială".

Malta: Este gratuită în școlile de stat doar pentru copiii din familiile cu venituri mici; cei care au un elev/părinte/soră care suferă de o boală terminală sau de o boală mentală cronică; elevii care se confruntă cu neglijarea din cauza dificultăților familiale, a violenței domestice sau a abuzului de substanțe; și cei care au statut de refugiat sau de solicitant de azil/protecție temporară.

Portugalia: Prețul depinde de venitul familiei. Este gratuit pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri mici sau cu dizabilități.

Slovacia: Este gratuit pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri reduse în școlile primare și pentru toți copiii din ultimul an de învățământ preșcolar.

Slovenia: Este gratuită pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri mici.

Spania: Practicile de furnizare variază între comunitățile autonome și două orașe autonome. Poate fi gratuită pentru copiii care trăiesc într-o gospodărie cu venituri reduse, copiii din centrele de plasament, copiii dintr-o gospodărie care suferă de violență de gen, victimele terorismului, minorii neînsoțiți și cei cu dizabilități.

Regatul Unit: Depinde de venitul gospodăriei.

Mese subvenționate și/sau mese gratuite care nu acoperă întreaga țară

Unele țări preferă să vizeze mai degrabă școlile decât persoanele fizice. Școlile sunt în general selectate în regiunile defavorizate. Există, de asemenea, 10 state membre ale UE care oferă fie mese subvenționate și/sau mese gratuite, dar care nu acoperă întreaga țară. Acestea sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Polonia și România.

În Franța, mesele sunt gratuite în aproximativ 50 de municipalități din 35.000. Prețul depinde de venitul gospodăriei în majoritatea orașelor mari. În cadrul planului de acțiune privind sărăcia din 2017, autoritățile locale care oferă o scară progresivă de prețuri cu segmente de preț egale sau mai mici de 1 euro pot beneficia de o contribuție din partea statului.

În Belgia, se desfășoară un proiect pilot în rândul comunității francofone care vizează școlile cele mai defavorizate doar la nivelul preșcolar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE