Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școala profesională cu practică în Europa. Elevii unui liceu merg să studieze în țări precum Italia sau Spania

Un liceu tehnologic din Ilfov a reușit, prin proiecte de investiții, să creeze una dintre cele mai moderne școli din România și să dubleze numărul elevilor în 10 ani. Mulți elevi, care erau în punctul de a abandona școala, au ales să rămână pentru programele Erasmus, pentru burse, pentru cele trei mese calde zilnice pe care le primesc la cantina liceului. Dar cel mai important, au rămas pentru că profesorii și conducerea liceului le-au demonstrat că le pasă de soarta lor.

Omul sfințește locul. Este expresia care descrie cel mai bine povestea liceului tehnologic Cezar Nicolau din Brănești. Clădire realibilitată și renovată, cantina funcțională, internat curat și oameni motivați. În plus, elevii de scoală profesională pleacă să învețe în Europa, să facă practică direct în companii din diverse domenii tehnice, agricole, dar și ca bucătari, ospătari sau tehnicieni veterinari.

Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic Cezar Nicolau, Brănești: „În momentul în care începi să-i sprijini cu ceva, le oferi o bursă, încerci să suplimentezi bursa, le deschizi orizonturile prin participare la proiecte, automat îi atragi și părinții încep să înțeleagă că este important să-i trimită la școală.”

Florentina, studiază să devină tehnician-veterinar: „Am fost în Spania, Granada, a fost super, am lucrat la un centru de echitație, am lucrat cu cai, cu ponei. Periam caii, le făceam curat în boxe, le dădeam să mănânce. Aș vrea să dau la facultate pentru medicină veterinară.”

Firmele investesc în viitorul elevilor

Școala Profesională de la Cezar Nicolau nu se face cu echipamente vechi de zeci de ani. Dotările tehnice vin de la firmele care investesc în meseriașii de care au nevoie.

Atelierul de strungărie al liceului este dotat cu echipamente de ultimă generație, sunt echipamente care se folosesc în prezent în fabrici. Printre materialele didactice care sunt utilizate la școala profesională se numără și un tractor de ultimă generație. Este un tractor cu dublă comandă care are și aer condiționat.

Investițiile de genul acesta sunt esențiale în prevenirea abandonului școlar. Directoarea spune că s-a luptat ca proiectele care previn abandonul școlar să fie implementate. În 10 ani, numărul elevilor liceului s-a dublat. Marinela Culea a fost și premiată de Teach for Romania pentru eforturile sale.

Marinela Culea: „Dacă lipsesc, copiii nu lipsesc fiindcă nu-și doresc să fie la școală, lipsesc pentru că au probleme acasă, pentru că au anumite nevoi și că poate în școala gimnazială nu au fost înțeleși sunt cauzele sociale, sunt copii din zonele rurale.”

Gelu Duminică, sociolog: „Copiii care ajung la liceul tehnologic din Brănești nu sunt copii de bani gata, sunt copii care provind din medii vulnerabile, copii care provin din oameni normali din societatea românească. Faptul că au cantina și că pot mânca o mâncare caldă, faptul că școala îi primește cu zâmbetul pe buze, faptul că atunci când vin la școală văd și viitorul, ce meserie pot să aibă, înțeleg cum arată meseria lor, văd un loc de muncă frumos, fiindcă fac stagii de practică la nivel national și la nivel European direct în companii.”

Rata abandonului școlar este de 15% în România, potrivit datelor Eurostat. La polul opus se află țări ca Irlanda, Grecia sau Slovenia, care au o rată de 3%. România a ratat obiectivul reducerii abandonului școlar la 11%, țintă care se regăsea în strategia UNESCO 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE