Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Domnul Iohannis aproape că a devenit african”. Ce i-au transmis africanii președintelui, de fapt, când i-au urat „Hakuna matata”

Despre evenimentele din timpul turneului lui Klaus Iohannis în Africa a vorbit la Vocile care contează și Victor Yila, actor, cântăreț și profesor la Facultatea de Construcții din București.

Spre exemplu, ultima zi în Tanzania a președintelui Klaus Iohannis a fost marcată de un eveniment inedit. Un grup de localnici din Zanzibar au cântat, au scandat și le-au urat bun-venit șefului statului și lui Carmen Iohannis, ca mai apoi să sară în apele oceanului cu portretele oficialilor români.

„În Africa ești primit după cum bate inima”

Victor Yila: „Acești tineri au dat dovadă de un respect foarte mare pentru oaspeții care au poposit pe meleagurile lor, respectiv delegația românească, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și cu doamna Carmen Iohannis”.

„Vreau să vă spun că nu toți oaspeții beneficiază de aceste avantaje. Depinde de oaspete. Dacă oaspetele nu e agreat 100%, atunci nu benefiază de aceste onoruri. Ce vreau să spun: domnul Iohannis aproape că a devenit african, ca să zic așa. Peste tot pe unde a trecut a fost primit cu brațele deschise, fac o glumă, sper că nu cere azil politic acolo, pentru că aici are treabă”.

„Eu cred că președintele a ales foarte bine acest turneu în Africa pentru că nu e o zonă suficient de exploatată, cu ghilimelele de rigoare. Africa e în căutare de noi provocări. După cum se știe, Africa aparține altor puteri occidentale (...), tânăra generație de acum încearcă alungarea țărilor care au sărăcit țările africane, nu le-au lăsat să se dezvolte. Venirea României e de bun augur pentru că România nu este pătată cu nimic, nu are gustul sângelui, așa că România poate fi un bun partener (...)”.

„În Africa ești primit după cum bate inima”, a mai spus Victor Yila. „Dacă era vorba despre o delegație, de președintele unei țări care a sărăcit Africa sau o țară africană nu s-ar fi auzit vreodată Hakuna matata. Niciodată. S-ar fi mers cu diplomație și așa mai departe, dar niciodată Hakuna matata”.

„Ospitalitatea africană e similară în toate țările, aproape copiată de la o țară la alta. Africanii gândesc cam la fel, au o suferință comună, unele țări nu au fost lăsate să se dezvolte și gândirea se duce spre viitor, spre bine. Dacă noi simțim că omul care ne vizitează are o inimă curată, e de bine, înseamnă că: Domnule președinte Klaus Iohannis, niciodată nu te vom dezamăgi. Ești acceptat de strămoșii noștri, de zeii noștri. Toți ți-au deschis brațele, te-au primit cu inima, sufletul curat, inima deschisă. Asta înseamnă. Deci Hakuna matata spune multe. El e chiar bine primit, bine venit. Înseamnă Fără griji, nicio problemă, stai liniștit! Noi te acceptăm, te iubim!”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE