Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Care sunt obiectivele premierului în SUA. Ciolacu: ”SUA trebuie să devină principalul investitor în România”

După întâlnirile oficiale din Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu este convins că românii vor putea călători peste ocean fără viză din anul 2025.

Într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului Marius Vulpe, trimisul speciale Euronews la Washington, șeful Guvernului a negat și că între el și președintele Klaus Iohannis ar exista un conflict.

Ciolacu: SUA trebuie să devină partenerul comercial non-UE al României

”A fost o discuție cu executivul Statelor Unite, cu secretarul Departamentului de Stat, cu secretarul pe apărare și secretara pe pe energie. Am avut foarte multe teme economice.

Eu consider că Statele Unite trebuie să devină partenerul principal comercial non-UE al României și principalul investitor în România, în contextul pe care l-ați menționat și dvs. urmând pe urmă e a participa împreună la reconstrucția Ucrainei.

Mai exact, să fie România fie gazda unui hub al companiilor americane care să participe la reconstrucția Ucrainei.”, a spus Marcel Ciolacu.

România este foarte aproape de a deveni independentă energetic total în următorii ani, a adăugat Marcel Ciolacu.

”România este foarte aproape de a deveni independentă energetic total în următorii ani. Dacă ne vom ține de planul de măsuri convenit categoric în 4-5 ani, România va fi independentă energetic. Orice reconstrucție are nevoie și de energie, orice industrie are nevoie de de energie.

Am avut o discuție imediat de aplicat în ceea ce privește industria de apărare, fiindcă înzestrarea armatei trebuie să vină la pachet și cu investiții în industria de apărare din România. Mi se pare corect ca să cumpărăm cele mai multe omponente produse în România. În privința înzestrării avem vorbim și de mentenanța, de exemplu la F16.”, a mai spus șeful Guvernului.

Problema vizelor pentru SUA

”Va fi un program guvernamental, așa cum a avut și Polonia. Nu trebuie să inventăm apa caldă. De aceea am făcut un apel și la comunitatea de români din Statele Unite ca cât mai multă lume să solicite vize în în perioada următoare să scădem de la acel 10% sub 3% e o condiție tehnică pe care trebuie să o îndeplinim și sunt ferm convins că vom reuși acest lucru ca la sfârșitul anului 2024 ca să putem face anunțul pentru anul 2025.”, a conchis

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE