Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii ar putea călători în SUA fără vize din 2025. Contre între oficialii români la Washington

Premierul Marcel Ciolacu este convins că românii vor putea să călătorească fără vize în Statele Unite din anul 2025. Declarația a fost făcută de șeful Guvernului României după prima zi de vizită la Washington. Totuși, premierul și ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, s-au contrat în fața membrilor comunității de afaceri.

În fața comunității de afaceri, ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru s-a plâns că nu a fost invitat la întâlnirile politice ale premierului.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: Rolul meu în această vizită se încheie aici, mulțumesc echipei mele de la ambasada României de la Washington pentru a facilita întâlnirile din zilele următoare, însă domnul prim-ministru a considerat că nu e necesară participarea reprezentanților ambasadei la întâlnirile din următoarele zile.

Marcel Ciolacu, premier: Domnul ambasador e mai tânăr. Cred că cea mai bună calitate în politică e răbdarea. Nu cred că e mare diferență între politică și diplomație. Sunt ferm convins că domnul ambasador nu și-a pierdut răbdarea.

După prima zi a vizitei în Statele Unite Marcel Ciolacu s-a declarat optimist în ceea ce privește renunțarea la vizele pentru români.

Marcel Ciolacu, premier: Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră, în acest moment, proiectul de suflet al tuturor românilor, renunțarea la vize, va deveni realitate din 2025.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: Sunt convins ca așa se va întâmpla, răspunsul îl vom ști la sfârșitul anului viitor, când se încheie anul fiscal american. după octombrie. Suntem foarte optimiști. Cifrele, nu pot să dau din casă, dar arată foarte bine.  

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite a debutat cu o întâlnire cu comunitatea de afaceri.

Marcel Ciolacu, premier: Sunt ferm convins că de fiecare dată când vin politicieni din România, domnul ambasador abuzează de prezența dumneavoastră, s-au promis multe, s-au făcut zeci de proiecte mărețe, marea majoritate nu s-au realizat. Accentul vizitei va fi pe economic, mai ales într-un context de securitate excepțional. România ține spatele frontului din Ucraina alături de partenerul strategic SUA, fără de care nu ar fi putut face acest lucru.

Deși schimburile economice dintre România și Statele Unite au ajuns la un record în acest an, oficialii consideră că există potențial de creștere.

Marcel Ciolacu, premier: După un record de 5 miliarde de dolari, SUA să devină cel mai important investitor direct în România.

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită în Statele Unite până miercuri. El se întâlnește cu secretarul de stat Antony Bliniken, dar și cu cel al Apărării Lloyd Austin. Este prima vizită oficială a unui premier român în Statele Unite, după cea făcută de Dacian Cioloș, în 2016.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE