Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu amenință cu demisia și declanșarea alegerilor anticipate: N-am nimic împotrivă. Joc cu mandatul pe masă din prima zi

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat că nu are ”nimic împotriva” declanșării alegerilor anticipate și ia în calcul inclusiv căderea Guvernului ”în cazul în care partenerul de coaliție încearcă să nu își asume” măsurile fiscale prin care să crească veniturile la buget. De asemenea, premierul a anunțat că Executivul va aproba concomitent, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi pe cea privind măsurile fiscale.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că va discuta și cu președintele Klaus Iohannis despre măsurile pe care Guvernul vrea să le adopte pentru a reduce cheltuielile.

”Voi avea o discuție cu președintele României, cum e normal. Nu consider că aș avea nevoie de intervenția lui. Sunt ferm convins că după ce voi avea închis toate aceste discuții și avem actul normativ și principiile foarte clare. Aici vorbim de principii, nu de impozite și taxe noi.

Voi avea o discuție cu președintele României înainte de a intra cu în ședința de Guvern la aprobare. Nu există altă formulă economică de echilibrare”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, luni seară, la postul Aleph News.

De asemenea, Marcel Ciolacu a dat de înțeles că joacă cu ”mandatul pe masă” și a transmis partenerilor liberali că ia în calcul inclusiv varianta alegerilor anticipate în cazul în care nu își vor asuma precum PSD măsurile de reducere a cheltuielilor.

Voi da înapoi în cazul în care partenerul de coaliție încearcă să nu își asume la fel ca mine și atunci s-a încheiat. Oricum, joc cu mandatul pe masă din prima zi”, a precizat Ciolacu.

Întrebat dacă transmite partenerilor de coaliție un semnal privind alegerile anticipate, liderul PSD a evidențiat că nu ar avea ”nimic împotriva” unei astfel de variante.

”Dacă există o altă variantă de majorități, vă rog frumos, n-am nimic împotrivă”, a menționat Marcel Ciolacu, conform sursei citate.

Marcel Ciolacu, despre reducerea cheltuielilor: ”Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică”

De asemenea, premierul a anunțat că Guvernul va aproba în același timp, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi pe cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget.

De altfel, Marcel Ciolacu a evidențiat că dacă nu vor fi adoptate astfel de măsuri, deficitul bugetar în anul 2023 ar urma să fie mai mare de 6,2%, cât a fost anul trecut.

”Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică. (...) Cert este, dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România. (...) România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură. Ce înseamnă acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024 la o instabilitate politică", a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Șeful Executivului a mai menționat că până la sfârşitul lunii august vor fi adoptate cele două ordonanţe de urgenţă.

"Astăzi am stat cu domnul ministru al Finanţelor, cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, am stat toţi trei şi am hotărât un lucru foarte clar: reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024, ceea ce ne asumăm noi ce facem. Va trebui dată cel târziu la sfârşitul acestei luni. Avem un calendar făcut, astăzi am avut ultima discuţie politică, urmează să le comunicăm şi noi în partide, cu toate că sunt lucruri care ţin de Executiv şi de Guvernul României, nu de partidele politice”, a mai spus liderul social-democrat.

Şeful Executivului a precizat că în urma discuţiilor purtate luni, 99% din măsurile privind reforma administrativă sunt decise şi, de asemenea, o parte din măsurile fiscale.

Referitor la măsurile fiscale, el a punctat că nu vor fi majorări de taxe şi că majoritatea vizează eliminarea unor excepţii, cum ar fi neplata CASS în domenii precum construcţiile sau agricultura sau neplata impozitului pe profit în domeniul IT.

Premierul a mai precizat că Guvernul vrea să adopte şi o a treia ordonanţă de urgenţă care vizează combaterea evaziunii fiscale, după adoptarea celor două ordonanţe de urgenţă.

Marcel Ciolacu, despre renegocierea PNRR. ”România nu-şi poate permite să-i fie suspendate fondurile europene”

Prim-ministrul a menţionat că până la finele lunii august va trebui încheiată şi renegocierea PNRR cu reprezentanţii Comisiei Europene.

"Avem până pe 31 august termen să terminăm negocierile de modificare a PNRR, respectiv de reducere a unor granturi, de 2,1 miliarde de euro, deoarece am avut o creştere economică cu 0,3 peste 5%", a explicat Ciolacu.

El a anunţat că se va deplasa la Bruxelles în acest scop, menţionând şi alte teme care urmează să facă subiectul renegocierii, respectiv jalonul privind procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, capitolul REPower EU - prin care ar urma ca România să primească 1,7 miliarde de euro în plus pe zona de energie.

În acelaşi cadru, a mai spus Ciolacu, este posibil să fie renegociată şi ţinta de deficit de 4,4% asumată de România pentru acest an.

"Încălcarea deficitului este prevăzută în PNRR (...) În momentul acela, automat, Comisia declanşează suspendarea fondurilor europene. Suntem singurul stat din UE care avem acord în ceea ce priveşte deficitul (...), cu toate că nu suntem singurul stat care a depăşit deficitul. O să abordăm şi acest aspect. România nu-şi poate permite să-i fie suspendate fondurile europene, ar fi un dezastru pentru România, ar aduce o instabilitate politică din nou în România cu nişte costuri greu de imaginat într-un context regional foarte complicat", a mai declarat prim-ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE