Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu amenință din nou PNL cu demisia. ”Nu iubesc liberalii şi sunt ferm convins că nici ei nu mă iubesc pe mine”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este nevoie de o reformă în sistemul bugetar și ”aveţi fraierul de serviciu care-şi asumă această reformă”, în condițiile în care, în opinia sa, România are cei mai mulți ordonatori de credite din lume. De asemenea, liderul social-democrat a dat de înțeles că nu îi ”iubește” pe liberali și ar fi dispus să-și dea demisia în cazul în care ”lucrurile nu intră într-un făgaș normal”.

Marcel Ciolacu a precizat că în România există aproape 16.000 de ordonatori de credite, și a amintit că în cazul scandalului azilelor groazei, ”aveau aceleaşi atribuţii cinci instituţii şi niciuna nu a făcut nimic”.

”Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă o reformă. Trebuia să se facă această reformă de foarte mult timp. Am înţeles că nu şi-a asumat-o nimeni. (...) Aveţi fraierul de serviciu care-şi asumă această reformă. Eu nu mai pot să accept să existe instituţii paralele şi, când ai crize, cum a fost criza cu centrele groazei, să constaţi că aveau aceleaşi atribuţii cinci instituţii şi niciuna nu a făcut nimic şi se călcau pe picioare (...)

Nu va fi tăiat niciun salariu în România, dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii şef peste nişte posturi goale, vacante. (...) Marea majoritate, peste 70%, sunt bugetate. Eu nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la şeful lui, la director, să spună: 'domne', a făcut nişte economii extraordinare la anvelopa bugetară, la cheltuielile cu salariile'. De fapt, nu a făcut nicio economie... Şi, să spună: 'domnu' director, dacă tot am făcut economia asta - pe care nu am făcut-o - hai să o împărţim la sfârşit de an, să fie primă'”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, joi, la postul România TV, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu vrea vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu venituri mici. ”Trebuie să existe o echitate socială”

”S-a terminat, eu nu pot să accept un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu să-l alerg prin birou, să-l rog să mai ia şi vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt pentru cei cu venituri mici, trebuie să existe o echitate socială", a declarat Marcel Ciolacu, joi seară, într-o emisiune la România TV.

Premierul dă asigurări că nu vor fi desființate teatre și biblioteci. ”Nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credit”

Șeful Executivului a evidențiat că România are cei mulţi ordonatori de credite din lume.

"Vin şi spun fără nicio rezervă, avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume, fiecare ordonator de credite are în subordine director economic, serviciu de achiziţii publice (...)

Vă spun că avem 16.000 de ordonatori de credite în România, nu se poate aşa ceva, nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credit. Nu mai poate continua România în acest fel (...) Măi oameni buni, nu desfiinţează nimeni niciun teatru, am văzut tot felul de ştiri, că se desfiinţează bibliotecile ... Domne', nu poate fiecare bibliotecă, dacă are 12 angajaţi, să fie ordonator de credit. Domne', cuplaţi-vă sub un singur director general, care e ordonatorul de credite. (...)

Nu mai poate statul să susţină (...) când ai nişte semnale de alarmă, după pandemie, după împrumuturi de 200 de miliarde, după o datorie externă de aproape 50% (din PIB n.red.), pornită de la PSD de 35%, trebuie să fim corecţi, că nu pot să decontez eu. Ai avut un deficit bugetar de 9,4%, lăsat de PSD la 2,7%. (...)”, a mai precizat președintele PSD.

Ciolacu, dispus să demisioneze ”dacă lucrurile nu intră într-un făgaș normal”

”Nu iubesc liberalii şi sunt ferm convins că nici liberalii nu mă iubesc pe mine, dar în acest moment trebuie să ne ridicăm la nivelul aşteptat de către români. Suntem nişte oameni responsabili, avem datoria din oameni politici să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat şi să luăm deciziile corecte pentru România şi pentru români ", a declarat șeful Executivului

Întrebat în ce condiții ar fi dispus să demisioneze din funcția de premier, Ciolacu a spus că ar putea lua această decizie ”dacă lucrurile nu intră într-un făgaș normal și nu spunem adevărul românilor, cum este corect, și nu ne asumăm anumite lucruri responsabil”.

Marcel Ciolacu: ”Este ultimul tren de dezvoltare a României în interiorul UE”

De asemenea, Marcel Ciolacu a subliniat că, din punctul său de vedere, România nu trebuie să piardă "ultimul tren" pentru a se dezvolta.

"Sunt provocări pe care trebuie să le înţelegem. Este ultimul tren al României de a adera la OCDE. Sunt lucruri mai importante decât Marcel Ciolacu, decât Nicolae Ciucă, decât PSD, decât PNL, sunt lucruri care ţin de viitorul României şi al românilor. Eu nu sunt un om iresponsabil... am multe defecte, nici Nicolae Ciucă nu este un om iresponsabil, sunt ferm convins că nici Emil Boc, nici domnul Bolojan, nici Sorin Grindeanu, nici Mihai Tudose, cred că şi colegii noştri aşteaptă o atitudine la nivelul acestor provocări. (...) Este ultimul tren de dezvoltare a României în interiorul Uniunii Europene, având securitatea României asigurată de către apartenenţa la NATO", a concluzionat liderul social-democrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE