Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest în Piaţa Victoriei, la cinci ani de la ”Mitingul Diasporei” din 10 august. Aproximativ 300 de persoane cer și acum să se facă dreptate

Oamenii s-au întors în Piața Victoriei, la 5 ani de la protestul oprit violent în urmă cu 5 ani. Cei cu care am vorbit spun că au venit pentru a cere dreptate pentru victimele de atunci.

Participanţii au venit cu pancarte pe care sunt afişate mesaje precum: "10 august. Înlăcrimaţi, dar nu de la gaze", "10 august. Nu uităm", "Nu uităm. Nu iertăm. 10 august 2018", Dreptate pentru 10 august", "10 august - 770 de oameni au fost gazaţi şi bătuţi".

De asemenea, aceştia au desfăşurat bannere pe care sunt scrise mesaje precum: "10 august 2018 - 2023 - 5 ani de minciună şi tergiversare", "#Rezist" şi "10 august. #Nu uităm. #Nu iertăm. Vrem ca vinovaţii să plătească".

”Au fost în piață, după calculele noastre aproximativ 300 de persoane. Nu pot să spun că e mult sau e puțin, ne așteptam cumva la sute de oameni, nu la mai mult de atât pentru că am tot văzut în ultima perioadă că oamenii nu prea mai ies in stradă.

Cred că importantă e și mobilizarea care se produce și în online pentru că sunt zeci de mii de oameni care au semnat petiția prin care cer o anchetă urgentă în cazul 10 august și în continuare sunt sute de oameni care contribuie prin plata costurilor cu avocații în acest caz.

Probabil că este mai ușor, mai rapid să facă lucrul acesta decât să vină în piață, mă gândesc inclusiv la cei care au plecat din România după protestele din 10 august 2018, după ce au venit în piață și s-au trezit în cadrul unui protest pașnic. Au fost gazați și răniți de cei care ar fi trebuit să îi apere.

Elefanții nu uită niciodată, de aceea am adus elefantul roz în Piața Victoriei, e deja cunoscut ca elefantul 10 august. Prima dată când am făcut elefantul la Declic a fost atunci când dosarul a fost închis de DIICOT pentru că era un elefant în încăpere așa cum spunea la un moment dat președintele Klaus Iohannis, dar nimeni nu-l mai vedea, nici măcar președintele, așa că l-am făcut roz, iar el a rămas între timp un simbol al faptului că nu uităm ce s-a întâmplat acum nu vom uita și vom fi prezenți an de an aici, pentru a comemora ce s-a întâmplat atunci și pentru a cere justiție pentru victimele din 10 august din 2018.”, a declarat

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE