Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cinci ani de la 10 august 2018 | Costel Tocană, victimă a jandarmilor: „Am șapte copci, am fost lovit foarte rău în coloană, la picior”. Soția, „gazată și scuipată”

Costel Tocană este una dintre victimele de la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, când jandarmii au intervenit cu o forță violentă asupra manifestanților pașnici, printre ei, copii, femei și persoane în vârstă.

Costel Tocană, victimă în „Dosarul 10 august”: „Am șapte copci, am fost lovit foarte rău în coloană, la picior am avut o gâlmă”. Soția, „gazată și scuipată”

10 august 2018. O zi încă dureroasă pentru victime. Un „eșec al democrației” pentru toți ceilalți.

Costel Tocană, una dintre victimele de la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, a vorbit la Vocile care contează despre acea zi.

Costel Tocană, victimă: „În momentul când am fost bătuți, încercam să plecăm acasă. Nu aveam pe unde. Erau peste tot. Veneau spre noi, porniți pe ceartă. Am trecut de balustradă să îmi iau soția… De acolo, nu mai știu… Acolo m-au lovit direct în cap, șapte copci am”.

„Soția i-a rugat să mă lase în pace, că mă omoară… Reacția celui cu care vorbea… I-a pus butelia de gaz și a dat cu gaz pe ea”.

Vitalie Cojocari: Soția a încercat să vă apere?

Costel Tocană, victimă: „Dacă nu era ea, probabil că nu mai eram pe aici acum. S-a pus între mine și ei. M-au lăsat în pace în momentul ăla, când au văzut că-s acoperit de sânge și... M-au lăsat pe jos și au plecat. S-au retras. Au plecat să bată pe alții”. 

Vitalie Cojocari: Soția dvs a fost lovită grav?

Costel Tocană, victimă: „Nu, gazată, atât. Au scuipat-o, au gazat-o”.

Ajuns la Urgențe, Costel Tocană a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie. Recuperarea a fost de durată și nici acum nu este completă.

Costel Tocană, victimă: „Am șapte copci, am fost lovit foarte rău în coloană, la picior am avut o gâlmă pe pulpă un an și ceva… / Piciorul m-a durut un an și ceva, cu coloana și acum am probleme, capul mă mai doare la temperaturi mai mari… Încă nu mi-am revenit”.

Vitalie Cojocari: Ce s-a întâmplat, ulterior, cu cazul dvs?

Costel Tocană, victimă: „Ce s-a întâmplat cu toate cazurile. Le-au tergiversat, le-au trimis de la unii la alții. Noi i-am acuzat și pe Carmen Dan, și pe Liviu Dragnea. Ne-au pus de am plătit cheltuielile de judecată. 400 de lei, ceva de genul ăsta, eu și soția. Au spus că e… Că e inadmisibil să contest o decizie a instanței, ceva de genul acesta. Le-am plătit, asta e, n-am avut ce să fac”.

„Încredere nu prea mai am (n.r. în justiție), dar speranță am, speranță că se va întâmpla ceva până la urmă… Măcar să ne spună: Bă, au procedat corect… Sau au greșit, nu știu…”.

„Mereu mi-au pus întrebarea: Jandarmii ăștia pentru ce sunt plătiți? Pe cine trebuie să apere, de fapt? Noi ne-am dus acolo pașnici. Ei ar fi trebuit să supravegheze să nu degenereze protestul sau, dacă s-ar fi întâmplat, să îi extragă din mulțime... Așa știu eu că se face. În schimb, ei ne-au bătut”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE