Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fapte din dosarul „10 august”, risc de prescriere | Ioan Crăciuneanu, victimă în dosar: „Jandarmul mi-a gesticulat că pe mine mă țintește și cu viața mea are o problemă”

Dosarul „10 august” a fost trimis în judecată la cinci ani după protestele violente din Piața Victoriei. 

Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele interventiilor jandarmilor, a vorbit la Euronews România, în emisiunea Vocile care contează, despre violențele din 10 august 2018.

Ioan Crăciuneanu: „Realitatea este că am intrat în Piață înainte de ora 18 și deja mirosea a gaze lacrimogene până la Piața Romană, la câțiva kilometri distanță. Oamenii erau bătuți și gazați încă dinainte să se lase seara, inclusiv – îmi amintesc cazul, probabil, pentru ei, complet șocant – a patru turiști israelieni care au fost scoți din taxi și bătuți de către jandarmi, în contextul în care, probabil, bieții oameni, turiști fiind, habar nu aveau ce se întâmplă în Piață, treceau și ei cu taxiul pe acolo”.

„Vă spun acum în premieră, e prima dată când apuc să povestesc la televizor această întâmplare, la un an după preluarea dosarului de către DIICOT, care a preluat în mod abuziv dosarul de la Parchetul Militar, la un an după, văzând că nu fac absolut nimic în privința dosarului, m-am dus să îi ajut. Am zis: Oameni buni, e un dosar foarte simplu. A văzut toată planeta ce s-a întâmplat. S-a filmat 4K din toate unghiurile, nu aveți cum să nu îl rezolvați, dar dacă totuși nu reușiți, sunt aici să îmi dau largul concurs să vă ajut să revolzăm acest caz foarte, foarte simplu”.

„Știți ce mi s-a întâmplat? Jandarmii, care păzeau sediul DIICOT, m-au scos afară nu numai din clădire ci și din parcare, și din incinta parcării, până pe Bulevardul Grivița. Deci, inculpații în dosar, ca să traduc în termeni juridici, inculpații în dosar mi-au blocat mie, victimă în dosar, accesul la procurori”.

„Timp de o oră a trebuit să pichetez, efectiv, sediul DIICOT până când un ofițer de caz a coborât din clădire (…), după aproape o oră, pentru a mă prelua în clădire împreună cu avocatul meu după ce i-am anunțat că vin de trei ori în ultimele două săptămâni, în scris și la telefon”.

„În cele din urmă, am fost anchetat. Atunci mi-am dat seama care e scopul celor de la DIICOT: interogatoriul la care am fost supus aproape o oră era în totalitate focusat spre a dovedi că eu aș fi un personaj abraziv și care are o problemă cu autoritatea. Nu au reușit acest lucru, eu nu sunt deloc un personaj abraziv, nu am deloc o problemă cu autoritatea, mie, de fapt, îmi plac autoritățile corecte”.

Ioan Crăciuneanu: „Jandarmul mi-a gesticulat, prin semne, că pe mine mă țintește și cu viața mea are o problemă”

Ioan Crăciuneanu: „O să vă spun foarte pe scurt. Prima oară am fost gazat înainte de ora 18, traversând Piața pentru a-mi căuta prietenii care erau deja acolo. Nu aveam nicio legătură cu niciun soi de violență, nu au existat violențe. A doua oară și a treia oară am fost gazat după ce s-a lăsat seara, iar în momentul când, efectiv, un jandarm mi-a aruncat o grenadă la picioare a fost precedat de un semn foarte evident… mi-a gesticulat, prin semne, că pe mine mă țintește și cu viața mea are o problemă”.

„Jandarmul care a aruncat grenada mi-a spus clar că despre mine e vorba și că nu greșește înainte să o arunce la picioare”.

„Grenada era una incandescentă, presupun, mi-a explodat la câțiva centimetri de picioarele goale. Eu, spre deosebire de ei, nu eram în echipament complet de luptă, ci eram în șlapi și pantaloni scurți. Mi-a cauzat între 100 și 200 de răni, dintre care una mai serioasă...”.

„Încă mai am – pentru că chimicalele respective s-au impregnat în carne și în piele – încă mai am tatuajul doveditor după acea grenadă. Dispersia grenadei, care nu ar fi trebuit să fie aruncată atât de aproape de oricine, a lăsat urme care s-au impregnat precum un tatuaj în piele. Se vede în continuare și astăzi”.

„M-a preluat un echipaj de la SMURD care era șocat. Domnii și doamnele de la SMURD erau șocați că s-au transformat în ambulanțe de război”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE