Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, la masă cu Victor Ponta. Analist politic: E posibil ca Ciolacu să și-l dorească aliat, și nu dușman

Premierul Marcel Ciolacu a participat vineri seară, alături de mai mulți miniștri, la inaugurarea falezei Ivan Patzaichin din Tulcea, care a fost modernizată de Consiliul Județean.

Evenimentul a avut și o apariție surpriză: Victor Ponta. Fostul premier a promis, în 2014, transferul falezei către Consiliul Județean, de la Administrația Porturilor Dunării Maritime.

Victor Ponta l-a însoțit pe actualul premier, Marcel Ciolacu, la o plimbare oficială, pe malul Dunării, după care s-au așezat la masa unei terase și au stat de vorbă. Inaugurarea a fost urmată de un spectacol cu muzică live.

Inițial, Marcel Ciolacu a mers în Tulcea să participe la ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, după ce ploile torențiale au provocat inundații în oraș.

Analist: Putem specula că întâlnirea are o interpretare politică

„Nu este un lucru întâmplător. Nu ne putem gândi că la un eveniment de tăiere a panglicii a unei investiții importante poate să ajungă un fost premier acolo, fără să fie pe lista de invitați. E clar că prezența lui Ponta acolo a fost știută și acceptată și probabil dorită de Ciolacu.

Scenografia pusă în scenă a ieșit destul de bine și a părut o ieșire informală, într-o oarecare măsură.

Putem specula că are o interpretare politică. Cred că e important să spunem că de o bună perioadă de timp  au existat tatonări dinspre Victor Ponta către PSD, până când Victor Ponta a părut că-și schimbă radical mesajul și discursul și se reorientează către o apropiere de AUR sau de liderul George Simion. A vorbit laudativ despre Marcel Ciolacu, despre oamenii din PSD, dar, la un moment dat, a spus că nu poate dialoga cu ușile închise și că nu se poate autoinvita. Era clar atunci că există un scurtcircuit în comunicarea PSD(Marcel Ciolacu) - Victor Ponta și că un drum împreună nu mai părea a fi viabil. Azi, după multe întâlniri și mesaje publice, vedem acest eveniment care pare că îl readuce pe Victor Ponta mai aproape de matca PSD.

Partidul lui Ponta poate reprezenta o oaste, o monedă de schimb într-o negociere politică, însă Ponta e un fost premier al României, personalitate publică cu notorietate importantă și încredere decentă, pentru un om politic român, în contextul în care vedem că neîncrederea populației în politicieni este foarte mare.

Pentru abilitatea sa politică și comunicațională, pentru că a știut atunci când era premier și după să comunice eficient, e posibil ca Ciolacu și PSD să și-l dorească pe Ponta ca aliat, și nu dușman.

Ponta nu mai are un bagaj negativ cu care să vină în urma lui. A trecut de toate crizele de imagine și nu văd mari probleme pentru PSD din asocierea cu Ponta, dar nici lucruri pozitive semnificative, dar cred că ține de o strategie a lui Ciolacu, care crede că e mai bine să-l aibă aproape, decât dușman”, a spus Adrian Zăbavă, analist politic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE