Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: „Un tip de austeritate este atunci când ești prost. E situația de acum”

De la vârful Coaliției se aude din nou: austeritate! După ce Guvernul a anunțat creșteri de salarii și pensii, ministrul Finanțelor caută acum modalități de a se ține de toate promisiunile.

Surse liberale spun că Marcel Boloș le-a comunicat colegilor de partid că statul va avea cheltuieli mai mari cu 48 de miliarde de lei în 2024 decât cele din 2023. Cum speră ministrul Finanțelor să strângă bani suplimentari? În primul rând, reducând din promisiuni.

Guvernul Ciolacu ar pregăti o majorare de 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie, pentru profesori și angajații din Învățământ, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Proiectul prevede și o majorare pentru luna august, cu 7%. Așdar, 20% în două tranșe. Guvernul pare că nu își respectă promisiunea de la încheierea grevei generale din iunie, cel mai important protest al profesorilor din ultimii 30 de ani. Atunci, profesorii au fost convinși să se întoarcă la catedră după ce li s-au promis o nouă legea a salarizării, cu creșteri etapizate, pentru toate categoriile de profesori. Toate salariile din Educație ar fi trebuit calculate în funcție de salariul debutantului. Marcel Ciolacu a promis profesorilor public, când a preluat rotativa: „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”.

Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației adoptată anul acesta. O lege bazată pe proiectul  România educată a președintelui Klaus Iohannis, în care pilonul central al reformei era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul general consolidat. În sumă exactă, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei.

Același Guvern care strânge cureaua pentru dascăli are în plan creșterea indemnizațiilor pentru demnitari. Cu 5% mai exact, faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 pentru senatori, deputați, pentru miniștri, pentru primari și pentru președintele României.

Într-o discuție în cadrul Partidului Național Liberal, Marcel Boloș spune totuși că are banii pentru cele două majorări de pensii de anul viitor. Prima, din ianuarie, cu 13,8% și a doua, în toamnă, după ce vor fi calculate, din nou, majoritatea pensiilor din România.

Funeriu: „Profesorii primesc azi următorul mesaj: n-avem noi chef, ăștia de la Guvern, să vă dăm bani vouă”

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a vorbit în direct la Vocile care contează.

Daniel Funeriu: „Sunt două tipuri de austeritate. O austeritate, atunci când țara merge prost. A fost cazul uriașei crize mondiale 2009-2010-2011. Atunci, nu erau bani. Nu erau bani, pur și simplu. A trebuit să facem un efort incredibil din punct de vedere social. Al doilea tip de austeritate este atunci când ești prost. Este situația de acum, pentru că bani sunt. Bani sunt ca Iohannis să meargă cu avioane de superlux prin safari în Africa. Bani sunt să creștem pensiile speciale. Bani sunt să creștem salariile demnitarilor. Bani sunt pentru vouchere – Dumnezeu știe pentru ce. Bani nu sunt pentru cei care țin țara în spatele lor: profesorii și sistemul sanitar”.

 „Profesorii primesc azi următorul mesaj: n-avem noi chef, ăștia de la Guvern, să vă dăm bani vouă, vrem să dăm altcuiva”.

 „10 ani de România educată înseamnă rezultate care ne plasează la coada Europei la testele PISA, deci suntem cei mai slabi, înseamnă zero rezultate. O lege e o bucată de hârtie, ce e important e ceea ce se întâmplă în sala de clasă (...), aia e ce contează”.

Se vorbește, totodată, în proiectul de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor, și despre tăierea finanțării de 15% din bugetul general consolidat pentru Educație în 2024.

 Daniel Funeriu: „Dacă s-ar fi acordat această sumă de 15% din Buget, acești bani – foarte probabil – ar fi fost foarte greu de cheltuit. Sistemul de Educație nu poate să absoarbă absolut toți banii dacă se dau sume colosale. În schimb, primii care vor pătimi din această tăiere sunt salariile – bugetul de salarii este foarte mare, în 2023 era de 23 de miliarde de lei – acolo este cea mai mare pondere. De acolo se va tăia”.

„Din păcate, nevoia de profesorilor sunt din ce în ce mai mari. Corpul profesoral îmbătrânește, e nevoie de a atrage din ce în ce mai mulți tineri în sistemul de Educație și asta, din păcate, nu se întâmplă. Prima cheltuială care va fi tăiată va fi cea la nivelul salariilor, dar, încă o dată, trebuie să ne uităm la ce produce sistemul și, după 10 ani de România educată, din păcate, suntem din nou la coada Europei și asta e păcat pentru că merităm mai mult”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE