Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Daniel Funeriu, după ce subiectul consumului de droguri în școli va fi discutat în CSAT: Îl bagă ca să mai scoată niște hârțoage

Daniel Funeriu a criticat, în direct la Euronews România, decizia președintelui Klaus Iohannis de a include subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Fostul ministru al Educației consideră că, prin această decizie, ar urma să se genereze ”niște hârțoage și niște declarații politice fără efect” și, în schimb, militează pentru sancționarea dură atât a traficanților, cât și a consumatorilor de droguri.

În direct la Euronews România, Daniel Funeriu a afirmat că ”statul care permite traficul de droguri e un stat slab” și nu crede că măsura de testare antidrog în școli ar opri consumul de stupefiante.

”Nu sunt expert antidrog, dar ca un om rațional comentez foarte simplu. Oamenii care iau droguri sunt foarte proști. Statul care permite traficul de droguri e un stat slab.

Militez pentru penalizarea extrem de severă a traficului de droguri, pentru penalizarea foarte severă a consumului de droguri. Nu cred deloc în chestii care sunt așa: haide, nu stigmatizăm și îți omoară copilul pe stradă.

Școala este un loc în care se transmite cunoaștere. Școala nu este Poliție. Cred că trebuie testat acolo unde există suspiciuni”, a afirmat Daniel Funeriu, la Euronews România.

Daniel Funeriu: ”Incapacitatea statului de a controla traficul de droguri duce evident la consum”

”Drogurile trebuie oprite la sursă. Dacă ești un stat care e condus de un om care, după 10 ani de când știm că acest fenomen are amploare, și omul ăsta numit președintele României bagă în CSAT ca să mai scoată niște hârțoage și niște declarații politice fără efect.

Incapacitatea statului de a controla traficul de droguri duce evident la consum. Acolo este problema esențială și aș vrea să nu putem pe umerii școlii probleme care nu sunt ale ei.

Școala nu reușește să facă nici lucrul ăsta în epoca Iohannis și spunem școlilor să facă și teste antidrog. Ce se va întâmpla? Vor veni profesorul de istorie sau de matematică cu test antidrog? Să fim serioși”, a mai precizat fostul ministru al Educației.

Funeriu, despre școlile cu WC în curte: Este un rezultat al sărăciei și al lipsei de interes din partea primarilor

Ministrul al Educației în perioada 2009-2012 în Guvernul condus de Emil Boc, Funeriu a amintit că singura reformă în Educație a fost cea realizată prin legea 1, iar restul au fost ”cârpeli”.

”Problema României este că mai mulți copii au toaleta în curte la ei acasă decât la școală. Primarii unor localități care au școli cu toaleta în curte au ei înșiși toaleta în curte.

Toaleta în curțile școlilor și nu în clădiri în regulă este un rezultat al sărăciei și al lipsei de interes din partea primarilor pentru școala din comună.

Construcția școlilor este sarcina primarilor. Primarii sunt aleși de oameni, de părinți. Dacă nu vă convine cum arată școala copilului, votați alt primar”, a menționat Funeriu.

Funeriu sugerează ca funcția de inspector școlar general să fie politizată

Sunt un adept al politizării funcției de inspector școlar general. Cred că unica funcție care trebuie politizată în sistem de inspector școlar general și, evident, cea de ministru.

Inspectorul școlar general, adică șeful Educației din județul respectiv, trebuie să aplice politicile Ministerului, politici care sunt determinate politic. Cred că directorii de școli și ceilalți oameni trebuie să fie profesioniști.

În România nu există niciun avantaj financiar pentru a fi director de școală. Un director de școală este adesea mai prost plătit decât un profesor. În curând nu vor mai avea oameni care să dorească să fie directori de școală”, a explicat fostul ministru al Educației.

România are cel mai scurt an școlar din Europa

”Anul acesta copiii nu vor învăța mai mult. La clasa a VIII-a se dă examenul de Evaluare Națională din Română și Matematică. Asta este cel mai mare păcat al învățământului românesc, pentru că dând Română și Matematică la clasa VIII-a, în a VI-a sau a VII-a copiii nu mai învață alte materii.

O materie neevaluată e o materie neînvățată. Se perpetuează în noua lege a educației această stare de fapt. În anii care vin nu vom mai avea la clasă profesori de Istorie, Geografie, Chimie.

O spun de multă vreme și o aude doar Franța. Franța și-a lungit anul școlar.

România are cel mai scurt an școlar din Europa. Nu poți să predai mai puține ore, mai puține zile și să vrei ca tinerii să știe mai multe lucruri.

Iată două erori fundamentale care dacă nu sunt urgent corectate, vor face că tinerii noștri vor învăța tot mai puțin la școală, li se va transfera tot mai puțină cunoaștere și asta nu e bine”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE