Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Problema drogurilor în rândul tinerilor ajunge pe masa CSAT. Klaus Iohannis: ”E un fenomen alarmant”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea anului școlar 2023-2024, că va include pe ordinea de zi a ședinței CSAT problema consumului de droguri în rândul tinerilor, despre care a spus că este ”un fenomen alarmant”.

”Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră și mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluții pentru a combate acest flagel.

Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale.

În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun.

Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.”, a spus președintele Iohannis.

Prima generație care beneficiază de noile legi ale educației

În discursul susținut în prima zi de școală, șeful statului a vorbit și despre noile legi ale educației, generația care a început luni școala fiind prima care va beneficia de această reformă.

”Este o etapă esențială pentru a începe să rezolvăm problemele cu care se confruntă învățământul din țara noastră. Cu toții ne dorim o Românie competitivă, iar asta se poate realiza numai printr-o educație de calitate, accesibilă tuturor elevilor și studenților.

Sunteți primele generații care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ, care urmărește obiective îndrăznețe. Și îndrăzneți vă îndemn să fiți și voi în a vă urmări visurile, în a învăța cât mai mult despre domeniile care vă pasionează și în care, mai târziu, puteți să aveți contribuții de succes.

Viitorul se clădește cu și prin educație, investind în potențialul copiilor și în cel al tinerilor. Este, de departe, cea mai bună investiție pe care o putem face!

Școala voastră își îndeplinește foarte serios și constructiv menirea. Am fost impresionat de povestea bazei sportive și vă felicit pentru hotărârea și eforturile voastre și ale cadrelor didactice de a transforma în realitate acest proiect.”, a spus Iohannis.

Mesaj pentru profesori: ”Sunteți indispensabili viitorului țării noastre”

Profesorilor, șeful statului le-a transmis că sunt ”indispensabili viitorului țării noastre” și că ”măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă”.

”Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl. Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 și vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate.

Asistăm, de asemenea, din acest an, la investiții serioase în infrastructura sistemului de învățământ, finanțate atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din bugetul de stat. Vorbim de peste 1 miliard de euro pentru dotări cu mobilier nou, modern, echipamente IT de ultimă generație și laboratoare noi, precum și cu materiale didactice. Astfel, peste 5.600 de școli vor beneficia de un mediu educațional modern.

Noua legislație revalorizează cariera didactică. Încurajăm, de exemplu, titularizarea în unitățile de învățământ din zone defavorizate, fiind introduse și o serie de elemente care vor genera predictibilitate în ceea ce privește norma didactică.”, a spus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE