Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început școala și pentru copiii ucraineni. Numărul elevilor crește, sălile de clasă rămân aceleași

Clase cu peste 30 de elevi în bănci și profesori fără cancelaria transformată în sală de curs. Se întâmplă în Brașov, unde anul acesta sunt înscriși peste 91.000 de elevi, cu 1.200 mai mult comparativ cu anul 2022. Printre aceștia și 700 de copii ucraineni. Autoritățile locale spun că numărul elevilor a crescut an de an, iar spațiile alocate au rămas aceleași. 

Clasele sunt aglomerate

La Școala 19 din Brașov învață începând din acest an încă 23 de copii ucraineni,  în condițiile în care deja numărul elevilor din fiecare clasă depășește prevederile legale și cursurile sunt organizate în două schimburi.

Părinte: ”Faptul că se supraaglomerează unitățile inclusiv cu cetățeni ucraineni, din punctul meu de vedere încerc cât pot să fiu de tolerantă în ceea ce privește acceptarea doar că devine dificil să îi înghesuim pe copii.”

Adriana Știucă, director Școala nr.19 Brașov: ”În total avem un număr de 1.192 de copii organizați în două schimburi, devine din ce în ce mai greu. Am reorganizat spațiul școlar, am fost nevoiți să amenajăm două spații care nu erau săli de clasă inițial, pentru a le transforma în săli de clasă și ne-am desființat cancelaria pentru a o transforma în sală de clasă tocmai pentru a încăpea copiii.”

Ovidiu Tripșa, Inspector Școlar General Brașov: ”Pune o presiune pe spațiile școlare astfel încât clasele sunt cu o populație școlară mărită, uneori dincolo de lege, peste numărul precizat de lege, la nivel primar 22 de copii, sau 26 la nivel gimnazial.”

Ajutoare pentru refugiați

Anul trecut mulți copii ucraineni au frecventat cursurile online. Acum ei trebuie să meargă la școală, pentru că altfel părinții lor nu vor mai primi ajutor de la statul român. Refugiații ucraineni primesc câte 1.000 de euro de familie, dacă au copiii înscriși într-o formă de educație.

Virginia Alecsandrescu, președinte Asociația Kastel Brașov: ”Noi de la începutul războiului am fost implicați în partea de suport. Aici am gestionat copiii de grupă pregătitoare, adică cei care aveau nevoie să învețe și să scrie în limba lor maternă.”

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării: ”Cred că este datoria autorităților publice locale de a se implica în acest demers. Noi, de la Ministerul Dezvoltării, avem programe prin care putem veni în sprijinul actului educațional, atât prin construirea infrastructurii pentru sport, cât și pentru construirea de corpuri noi la școlile unde există această necesitate.”

Copiii ucraineni au fost repartizați în toate unitățile de învățământ din Brașov, în funcție de capacitatea pe care a avut-o fiecare unitate în parte. Noul an școlar începe în județul Brașov cu peste 91.000 de elevi, ceea ce reprezintă 1.200 în plus față de anul școlar precedent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE