Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivitate cu discursuri politicianiste. Oamenii politici promit reforma sistemului educațional, dar problemele rămân

În România, prima zi din noul an școlar nu înseamnă doar emoțiile elevilor, ci și  buchetele de flori pentru profesori și discursurile motivaționale ale autorităților. Numai că impactul unor expresii precum "Voi puteți schimba lumea", "Economia are nevoie de voi" sau "Nimic fără Dumnezeu", este tot mai redus în rândul tinerilor.

Nu doar președintele țării, premierul si miniștrii s-au alăturat elevilor în prima zi de scoală, ci și primarii, polițiștii sau preoții. Ca în fiecare an, tinerilor li s-a spus că trebuie să fie serioși, deoarece câmpul muncii îi așteaptă.

Klaus Iohannis, președintele țării: ”Vă doresc numai bine. Să învățați bine, pentru că învățați pentru voi.”

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării: ”Cu toții suntem pregătiți să începem un nou an de pregătire. Vedem cu toții că educația este mai necesară ca oricând. Este necesar să ne pregătim continuu pentru a face performanță.”

Unii profesori nu sunt de acord cu prezența politicienilor și a preoților

Emil Boc, primar Cluj: ”O țară se construiește cu pluguri, cu cărți, cu credință în Dumnezeu, cu instituții puternice care să apere cetățeanul și cu amintirea celor care au făcut ca noi să fim ceea ce suntem astăzi. Cât adevăr a putut să aibă Nicolae Iorga, a sintetizat ce este mai important în viața noastră. Munca! Nimic fără muncă, nimic fără Dumnezeu!”

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: ”N-aș vrea să închei înainte de a le ura tuturor elevilor un an cu cât mai multe cunoștințe acumulate. Să se pregătească cât mai bine, economia are nevoie de ei. Asta înseamnă pentru toți elevii o pregătire pentru viață. Doamne ajută! Să fie un an bun.”

Divinitatea a fost invocată la festivitățile de deschidere a noului an școlar. Unii profesori sunt însă de părere că politicienii și preoții nu ar trebui să fie prezenți la deschiderea noului an școlar.

Marcel Bartic, profesor: ”Acest moment ar trebui să fie pentru copii, nu pentru adulți, nu pentru primar, nu pentru preotul de la biserică, nu pentru nimeni altcineva, pentru copiii aceia de acolo. Prezența unor politicieni la festivitatea de deschidere de an școlar reprezintă expresia obedienței școlii românești față de factorul politic.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE