Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Începerea școlii crește nivelul poluării. Aproximativ 60% din poluarea din București provine din trafic

Odată cu începerea școlii, traficul din București devine mult mai intens. Experții de mediu se așteaptă ca senzorii de poluare să înregistreze valori mai crescute.

În zonele din jurul școlilor din Capitală, monitorizate anul trecut, s-au înregistrat valori de cinci ori mai mari ale particulelor poluante decât valoarea maximă admisă pentru protejarea sănătății.

București, una dintre cele mai poluate capitale UE

Bucureștiul rămâne în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, în mare parte din cauza traficului, iar cei mai vulnerabili sunt copiii.

Majoritatea părinților și-au dus copiii cu mașina la festivitățile de deschidere. În marile orașe, orele cu trafic intens vor fi dimineața, între 08:00 și 10:00, și după-amiaza, între 17:00 și 19:00.

"Stăm destul de departe, iar traficul nu ne ajută absolut deloc. Deși ne-am fi dorit să luăm transportul în comun, dar nu ne ajută din păcate", spune un părinte.

Pe lângă claxoane și stresul cauzat de aglomerație, nivelul de poluare de pe arterele principale este vizibil crescut. Dacă în urmă cu doar câteva zile valorile erau în parametri normali, în prima zi de școală senzorii au început să se îngălbenească.

Experții recomandă să lăsăm acasă mașina și să încercăm să folosim transportul în comun.

Mihai Rotaru, CEO UrbanAir: "Transportul public de astăzi este mult mai bun decât era, să zicem, acum patru ani. Sunt vehicule noi, sunt mai multe benzi de circulație, sunt mai dese intervalele. Noi suntem încă prinși într-o ipocrizie mentală în care vrem să stăm în mașina personală, dar în același timp să ajungem foarte repede."

Din păcate, de cele mai multe ori școala copiilor, serviciul părinților și casa de unde pleacă în fiecare dimineață sunt în cartiere diferite, la distanțe considerabile unele de altele.

În Capitală, aproximativ 60% din poluare provine din trafic. Pentru 1,8 milioane de bucureșteni avem 1,4 milioane de mașini.

Cei mai vulnerabili sunt copiii.

Oana Neneciu, Expert în poluare Ecopolis: "Rețeaua Aerlive are undeva la 40 de școli monitorizate în București și de anul trecut încă sesizăm valorile foarte mari din jurul școlilor în ceea ce privește poluarea, particulele în suspensie de PM 2,5 și PM 10. Valori de până la cinci ori mai mari decât valoarea maximă admisă pentru protejarea sănătății umane."

Ce să facem pentru a reduce poluarea

Un obicei sănătos pentru a reduce nivelul poluării ar fi să oprim motorul atunci când îi așteptăm pe copii lângă școală.

Oana Neneciu, Expert în poluare Ecopolis: "Acest lucru se întâmplă în toate țările europene deja. Există legi naționale care interzic staționarea cu motorul pornit dacă nu ești în trafic. Asta nu se întâmplă și la noi din păcate și trebuie să ne punem și noi în rând cu lumea în privința asta."

Conform unui raport al Institutului de Energie din cadrul Universității din Chicago, poluarea aerului reprezintă cea mai mare amenințare la adresa sănătății umane la nivel mondial. Aproximativ 29.000 de români mor anual din cauza bolilor cauzate de poluare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE