Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doar 13 țări și regiuni din lume au aerul curat. În București, concentrația de poluanți depășește de peste trei ori nivelul admis

Doar 13 țări și teritorii din întreaga lume au avut anul trecut o calitate “sănătoasă” a aerului, potrivit unui studiu de specialitate la nivel mondial. Raportul a fost realizat cu ajutorul datelor de la peste 30 de mii de stații de monitorizare.  

Aproape toate cele 131 de state și regiuni incluse în raport, adică 90%, au o calitate a aerului sub indicatorii recomandați de Organizația Mondială a Sănătății. Concentrația de microparticule fine, cel mai periculos poluant, a depășit în aceste cazuri nivelul de cinci micrograme pe metru cub.

Prin urmare, doar șase țări și șapte teritorii din Pacific și Caraibe au un aer care nu afectează sănătatea oamenilor. Trei dintre țările cu aer curat sunt în Europa și este vorba de statele nordice -  Estonia, Finlanda și Islanda. În topul aerului curat mai sunt Australia, Noua Zeelandă și Grenada. 

Topul celor mai poluate țări 

La polul opus, cu o concentrație maximă de poluanți în aer, sunt state din Asia și Africa. În aerul din aceste țări a fost înregistrată o concentrație de zece ori peste nivelul care nu este considerat periculos pentru sănătate. Topul celor mai poluate țări este deschis de statul african Ciad, urmat de Irak și Pakistan. Un aer greu de respirat mai au Bahrain, Bangladesh și Burkina Faso.

Studiul include date privind calitatea aerului în peste 7.300 de orașe din lume. Cel mai poluat este orașul Lahore din Pakistan, unde nivelul particulelor periculoase din aer depășește de 17 ori norma admisibilă. Toate cele cinci orașe cu o concentrație maximă de poluanți în aer sunt din Pakistan, India și China. 

Bucureștiul face parte din primele 1.500 cele mai poluate orașe din lume. Capitala este pe poziția 1.355 dintre cele peste 7.300 de orașe incluse în studiu. Concentrația de particule fine în aerul din București a fost anul trecut în medie de 17,1 micrograme pe metru cub, de peste trei ori mai mult față de maximul considerat inofensiv pentru sănătate. O situație și mai rea este în Cluj-Napoca, oraș care s-a plasat pe locul 628 în lume. Potrivit ONU, milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării aerului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE