Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Proiect: Măriri mai mici pentru salariile profesorilor în 2024. Majorările nu sunt cele promise în plină grevă generală

Publicat de: Octav Vasilescu

Guvernul pregătește așa-numita „Ordonanță trenuleț” de la sfârșitul anului, care ar urma să mărească salariile pentru profesori și demnitari, de la 1 ianuarie 2024. Doar că mărirea propusă nu este și cea convenită cu profesorii, când aceștia au decis încetarea grevei, acum câteva luni.

PNL propune o creștere suplimentară de 20% pentru dascăli, însă decizia finală va fi luată în Coaliție. De asemenea, proiectul de Ordonanță de Urgență ar amâna și plata pensiilor speciale pentru primari.

Legea pensiilor a trecut de Parlament astfel că, acum, Coaliția PSD-PNL se concentrează pe salariile din sistemul public. De exemplu, sunt schimbări care ar putea apărea în cazul lefurilor dascălilor de la 1 ianuarie 2024, conform unui draft de ordonanță de urgență care a început să circule recent.

Conform proiectului, de la 1 ianuarie 2024, toți profesorii ar urma să primească aproximativ 13% în plus la salariu comparativ cu luna decembrie 2023. De asemenea, de la 1 august 2024, profesorii ar putea să primească încă 7% față de luna decembrie, astfel că vorbim de o majorare totală de 20% pentru anul viitor, însă este posibil ca mărirea finală, după ce vom avea și legea salarizării trecută de Parlament, să fie mai mică decât cea promisă de Guvern în momentul în care a fost greva generală a profesorilor, la jumătatea anului.

În urma protestelor care au avut loc în această vară, o promisiune a fost ca începând de la 1 ianuarie 2024, salariul unui debutant din Educație să fie egal cu salariul mediu brut pe economie.

Alte propuneri pentru „Ordonanța trenuleț”

Ce alte prevederi ar putea să apară în forma finală a „Ordonanței trenuleț”:

-       Cresc salariile pentru toți demnitarii cu 5%. În această categorie se regăsesc și toți parlamentarii din actuala legislatură.

-       Pensiile speciale pentru aleșii locali ar putea fi suspendate, din nou, pentru încă un an, până la 1 ianuarie 2025.

-       Creșterea contribuției la Pilonul II, de la 3,75% la 4,75%, se amână până în 2026. Potrivit unor surse politice, nu ar fi în acest moment o măsură sustenabilă, astfel că Guvernul își dorește să o amâne, cel puțin până în 2026.

Toate aceste măsuri sunt, în acest moment, la nivel de propuneri, astfel că trebuie să existe un acord în Coaliție, iar mai apoi OUG trebuie să fie adoptată de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE