Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ligia Deca, despre amânarea rotativei și greva generală a profesorilor: "Există suficientă înțelepciune pentru a nu se ajunge la grevă"

PSD și UDMR ar fi de acord cu amânarea rotativei guvernamentale, în contextul grevei anunțate de sindicatele din învățământ. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat pentru Euronews România că și pentru ea reprezintă o prioritate rezolvarea acestei situații.

Sindicatele din învățământ au anunțat că luni dimineață vor începe o grevă generală în școlile din țară. De asemenea, sindicatele din sănătate anunță cu proteste în perioada următoare. Din această cauză PSD a dat tonul și a propus amânarea rotativei guvernamentale, care ar trebui să aibă loc la finalul lunii mai. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis pentru Euronews România că susține această variantă.

Ligia Deca, despre amânarea discuțiilor pentru rotativă

Întrebată despre o eventuală amânarea a rotativei, ministrul Ligia Deca a spus că în acest moment se gândește mai mult la situația tensionată din învățământ:

Ligia Deca, ministrul Educației: "Noi, la Ministerul Educației, avem ca prioritate continuarea procesului educațional în cele mai bune condiții și finalizarea procesului de dezbatere parlamentară a legilor educației. Nu comentez discuțiile care țin de sfera politicului. Pentru noi este important ca atât copiii, cât și cadrele didactice, să poată să desfășoare un proces normal, înțelegând desigur dreptul cadrelor didactice de a protesta pentru drepturile lor salariale."

De asemenea, ministrul Deca speră că sindicatele din învățământ vor amâna în al 12-lea ceas greva generală programată săptămâna viitoare:

Ligia Deca, ministrul Educației: "Nu am încă o clarificare a următoarei întâlniri a cadrelor didactice cu alți factori de decizie. Atunci când vom avea informații, ele vor fi publice. Cred că există suficientă înțelepciune pentru a nu se ajunge aici (n.r la grevă generală). Scopul nostru este să nu afectăm procesul educațional care se desfășoară și care înseamnă inclusiv examene naționale. Eu am convingerea că vom ajunge la o soluție care să nu afecteze finalizarea anului școlar."

Sindicatele din educație anunță grevă generală

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, greva generală programată luni, 22 mai, va fi susţinută de 71% dintre membrii de sindicat. Asta ar însemna ca 100.000 de cadre didactice să intre în grevă. Săptămâna aceasta a avut loc și o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11:00 și 13:00.

Pe lângă problemele din educație, PSD solicită amânarea rotativei și din cauza jalonului privind reforma pensiilor speciale. Proiectul de lege a trecut de Senat, însă a rămas blocat în comisiile de specialitate de la Camera Deputaților, for decizional. România riscă să piardă bani din PNRR dacă nu va adopta în curând reforma pensiilor speciale. Jalonul este prevăzut în cererea de plată numărul 3.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE