Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Reforma pensiilor speciale, blocată după ce a trecut de Senat. România e în pericol de a pierde bani din PNRR

Publicat de: Euronews

Reforma pensiilor speciale rămâne blocată pentru moment. Comisia Europeană cere noi clarificări cu privire la impactul bugetar al proiectului. Reforma pensiilor speciale reprezintă un jalon din PNRR, iar România riscă să piardă bani dacă nu adoptă proiectul.

Proiectul privind reforma pensiilor speciale este blocat în acest moment, în condițiile în care Comisia Europeană a solicitat impactul noilor amendamente adoptate la Senat, au precizat surse politice din PSD, pentru Euronews România.

Mai mult, Ministerul Muncii a cerut un nou raport de la Banca Mondială, iar proiectul nu va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților până când Banca nu va calcula ce impact au noile amendamente.

În schimb, Comisia Europeană nu a cerut alte modificări, ci doar impactul pe care îl vor avea noile amendamente aduse proiectului privind pensiile speciale, au mai precizat sursele citate.

Reprezentanții Executivului comunitar se așteaptă ca proiectul să aibă un impact semnificativ, pentru a considera jalonul îndeplinit. În acest an, cheltuielile cu pensiile speciale se ridică la aproape 12 miliarde de lei.

Săptămâna trecută, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a avertizat că România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din planul național de redresare și reziliență (PNRR), dacă nu va realiza reforma privind pensiile speciale. Într-un interviu acordat Euronews România, Boloș a explicat că această reformă este esențială pentru validarea jalonului din PNRR și a cererii de plată numărul trei.

În luna martie, Comisia Europeană a criticat dur proiectul pensiilor speciale adoptat de Guvernul Ciucă, despre care spune că nu respectă jalonul din PNRR.

Executivul de la Bruxelles a avertizat partidele aflate la guvernare în România să nu voteze draftul de act normativ în forma actuală, cerând să fie modificat masiv.

Euronews România a obținut scrisoarea Comisiei Europene transmisă liderilor politici de la București.

Criticile sunt extrem de dure la adresa proiecutlui de lege. În ultimele două luni și jumătate, spune negru pe alb Comisia în scrisoarea trimisă Guvernului că acest proiect nu îndeplinește cerințele din PNRR acele condiții care se referă la reducerea cheltulilor cu aceste pensii speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE