Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar putea pierde 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu face reforma pensiilor speciale. Marcel Boloș: ”Sperăm să nu ajungem în această situație”

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a avertizat că România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din planul național de redresare și reziliență (PNRR), dacă nu va realiza reforma privind pensiile speciale. Într-un interviu acordat Euronews România, Boloș a explicat că această reformă este esențială pentru validarea jalonului din PNRR și a cererii de plată numărul trei.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a evidențiat că există o „discrepanță între sistemul de pensii general și cel de pensii speciale”.

”Este un lucru pe care Comisia Europeană l-a remarcat în observațiile pe care le-a formulat în ceea ce privește proiectul de lege privind pensiile speciale și va trebui să justificăm aceste aspecte, rămânând un subiect deschis în ceea ce privește validarea jalonului și cuprinderea lui în cererea de plată numărul trei pe care o avem de depus.

De lămurit aceste lucruri care țin de condițiile pe care le avem prevăzute în plan cu privire la jalonul privind pensiile speciale”, a afirmat Boloș.

Șeful Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat că unul dintre elemente reformei are legătură cu „ rata de înlocuire a veniturilor și baza de calcul”.

”Din acest punct de vedere, CE nu solicită ca o anumită categorie de beneficiari de pensii speciale să fie tratată într-un anumit mod, ci trebuie să avem o politică valabilă pentru toate categoriile de beneficiari de pensii speciale, să avem o chestiune orizontală în ceea ce privește rata de înlocuire a veniturilor și metodologia de stabilire a bazei de calcul”, a afirmat Boloș.

Ministrul a afirmat că a solicitat o întrevedere cu Comisia Europeană pentru ca reforma să respecte ”conținutul jalonului pe care-l avem în PNRR” și pentru a avea ”definitivate liniile principale”:

”Am solicitat această întrevedere și a rămas ca după sărbătorile de Paște să avem discuția pe fond în ceea ce privește rata de înlocuire a venitului și baza de calcul, metodologia de stabilire a bazei de calcul pentru categoriile de beneficiari de pensii speciale”, a afirmat Boloș.

Întrebat cât timp au la dispoziție autoritățile, Boloș a explicat că încă nu a fost depusă cererea de plată numărul trei pentru banii din PNRR.

”Termenul pe care l-a fixat premierul este luna iunie 2023 și practic încă avem posibilitatea de a discuta cu CE liniile principale ale reformei.

Comisia a apreciat că un prim pas în ceea ce privește acordul comun al coaliției ca să avem regulile aceste de normalitate în ceea ce privește stabilirea cuantumului pensiilor speciale a fost făcut, dar subiectele deschise care privesc din punctul de vedere al CE privesc reforma pensiilor speciale în profunzimea ei”, a mai precizat el.

Câți bani ar putea pierde România dacă nu elimină pensiile speciale

”În caz contrar, aici lucrurile nu în favoarea noastră. Potrivit metodologiei pe care o are Comisia Europeană, pot fi aplicați coeficienții de corecție pentru plata parțială care pot să ne impacteze cu valori de mari la nivelul cererii de plată numărul trei.

Din acest punct de vedere, trebuie să prevenim astfel de situații încât să nu pierdem banii care sunt alocați României”, a menționat șeful MIPE.

De asemenea, Boloș a afirmat că există posibilitatea ca Executivul comunitar să actualizeze coeficienții și ”pot să ajungă până la de 30 de ori valoarea unui milestone pe care-l avem”.

România are valoarea unui milestone (jalon) la aproximativ 47 de milioane de euro, o simplă socoteală ne duce în zona în care putem să avem o imagine asupra valorii pe care o poate aplica ca și parte”, afirmat el.

Ministrul a dat de înțeles că România ar putea pierde 1,4 miliarde de euro din PNRR.

”Da, poate să fie această valoare. Cum am precizat, un calcul care aparține Comisiei și metodologiei pe care a elaborat-o CE, sperăm să nu ajungem în această situație.

Din punctul lor de vedere (reforma sistemului de pensii) este o reformă fundamentală pentru PNRR. Putem să ajungem până la această valoare pe care o poate reține Comisia Europeană din cererea de plată numărul 3”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE