Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pensiile speciale, din nou în discuție. UE impune României reducerea acestora

Liderii coaliției anunță că pregătesc o legislație pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Proiectul ar putea ajunge în Parlament în această toamnă, urmând să fie dezbătut și adoptat până la finalul anului.

Reducerea pensiilor speciale este o condiție pusă de Uniunea Europeană României prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Neîndeplinirea ar putea duce la tăierea banilor europeni pentru țara noastră.

Ciucă se opune reducerii pensiilor speciale ale militarilor

Ce știm sigur în acest moment este intenția declarată a liderilor coaliției de a reduce pensiile speciale. Este posibil să se meargă pe varianta unei supraimpozitări în Codul fiscal, dar deocamdată nu s-a stabilit procentul de impozitare și nici pragul de la care pensiile speciale vor fi tăiate.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Ciucă se opune reducerii pensiilor speciale ale militarilor. Se face o analiză la nivelul Ministerului Finanțelor, dar va trebui ținut cont de numeroasele decizii ale Curții Constituționale, care până acum a respins toate inițiativele privind eliminarea sau supraimpozitarea pensiilor speciale.

CCR nu a interzis tăierea pensiilor speciale, însă a pus câteva condiții:

  • pensiile magistraților și cele de la Curtea de Conturi sunt intangibile pe motiv că sunt o garanție a independenței justiției și a consilierilor de conturi;
  • nu se poate tăia doar o categorie sau alta de pensii speciale: dacă se intervine în acest domeniu, trebuie reduse toate, fără discriminare.

11 tipuri de pensii speciale în România

În acest moment, în România sunt nu mai puțin de 11 tipuri de pensii speciale. Peste 200 de mii persoane primesc pensie specială, impactul bugetar depășind 12 miliarde de lei pe an. Printre beneficiari se numără parlamentarii, magistrații, militarii, polițiștii, angajații serviciilor secrete, angajații din penitenciare, diplomații, aviatorii, funcționarii publici parlamentari.

Cele mai mari pensii speciale sunt în magistratură, unde pensia medie depășește 20.000 de lei pe lună. Celelalte sunt în jurul valorii de 5.000 de lei.

Potrivit jurisprudenței Curții Constituționle, toate pensiile,cu excepția celor ale magistraților și ale consilierilor de conturi, pot fi tăiate. Cert este că, într-un fel sau altul, pensiile speciale vor trebui reduse. Este un angajament luat de România în PNRR, iar neîndeplinirea lui va duce la tăierea banilor europeni pentru țara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE