Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentarii nu elimină pensiile speciale, ci doar le taxează. Liderul senatorilor USR: ”Toți cei cu pensii speciale sunt la mâna Guvernului”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Liderul senatorilor USR a declarat, marți, în direct la Euronews România, că parlamentarii Puterii nu elimină pensiile speciale, ci ”adăuga niște categorii de pensionari speciali”. În condițiile în care România riscă să piardă 3,2 miliarde de euro din PNRR dacă nu își respectă angajamentele privind reformarea sistemului de pensii, Radu Mihail a afirmat că ”succesul României nu stă în a păcăli sau nu Comisia Europeană”. De asemenea, europarlamentarul Eugen Tomac a atras atenția că pensiile speciale ”sunt o povară pentru bugetul de stat”, iar cei care vor fi afectați de schimbări ar urma să fie cei care dețin funcții de conducere în statul român.

De cealaltă parte, senatorul PSD, Bogdan Matei, a recunoscut că introducerea unor praguri de impozitare nu reprezintă ”cea mai bună formă” și se așteaptă ca deputații să vină cu amendamente privind impozitarea pensiilor speciale.

Dezbaterea din studioul Euronews România a avut loc în contextul în care pensiile speciale care depășesc nivelul salariului mediu brut pe economie vor fi impozitate cu 15 procente, iar valoarea lor nu va mai putea depăși salariul încasat în perioada de activitate. Acestea sunt cele mai importante modificările care au fost aduse proiectului inițial în Comisiile din Senat. Dezbaterile nu au fost lipsite de contre între reprezentanții Puterii și cei ai Opoziței. Proiectul va fi discutat miercuri de premierul Nicolae Ciucă cu reprezentanții Comisiei Europene care au venit la București.

Radu Mihail, liderul senatorilor USR: ”PSD, PNL și UDMR au făcut tot posibilul să nu schimbe nimic”

Invitat în studioul Euronews România, Radu Mihail, liderul senatorilor USR a afirmat că ”succesul României nu stă în a păcăli sau nu Comisia Europeană” privind eliminarea pensiilor speciale, ci ”avem o problemă structurală pe care PNRR vrea să o rezolve”.

”Această lege ar fi trebuit să facă, pe de o parte, să reducă cheltuielile statului cu aceste pensii speciale și să folosească acești bani pentru a alimenta pensiile contributive. Oamenii trebuie să primească pensii mai mari. E clar acest lucru în România. Al doilea lucru pe care legea ar fi trebuit să îl rezolve - ar fi trebuit să atace inechitățile.

Nu se poate să ai pe cineva care să aibă zeci de mii de lei pensie fără ca acest om să fi contribuit corespunzător pentru a avea aceste sume exorbitante, iar majoritatea românilor să se învârtă undeva sub 2.000 de lei pensie”, a afirmat Radu Mihail (USR)

Liderul grupului USR din Senat a acuzat partidele din coaliția de guvernare duc ”o luptă crâncenă” pentru ca pensiile speciale să rămână ”așa cum sunt”.

”Astăzi în comisie am asistat de fapt la o luptă crâncenă din partea PSD, PNL, UDMR și parțial AUR să apere sistemul. Ei vor să rămână pensiile speciale așa cum sunt. Au făcut tot posibilul să nu schimbe nimic”, a mai precizat Mihail.

Senatorul USR a mai precizat că Guvernul ”nu a fost în stare nici măcar să vină să ne prezinte măcar o estimare bugetară” în legătură cu pensiile speciale.

”Cum poți să faci o reformă substanțială fără să știi cât va aduce sau cât va costa? Ne e teamă că lucrurile sunt scăpate de sub control.

Această lege când a intrat în Parlament nu numai că nu elimina pensii speciale, adăuga niște categorii de pensionari speciali”, a mai spus el.

Radu Mihail a mai spus că a discutat cu reprezentanții sindicatelor militarilor care vor ca pensiile speciale să nu fie eliminate.

”Acei oameni sunt disperați. Toți cei care au pensii speciale sunt la mâna Guvernului. Este o unealtă prin care Guvernul împarte, dă.

Dacă vă uitați de-a lungul timpului, au apărut tot felul de categorii, au adăugat tot felul de categorii pentru că politicienii de la PSD și PNL au avut interes”, a mai precizat el.

Senatorul a mai amintit că USR a depus proiecte legislative pentru eliminarea pensiilor speciale și a acuzat parlamentarii Puterii că au ”îngropat” aceste inițiative.

Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Pensiile speciale sunt o povară pentru bugetul de stat”

De asemenea, europarlamentarul Eugen Tomac a declarat că România și-a asumat ”în relația cu Comisia Europeană că vom reforma întregul sistem de pensii” și că ”vom elimina pensiile speciale”.

”Noi ne-am asumat atunci când am semnat că vrem să primim banii din PNRR că vom realiza aceste reforme. Faptul că în ultima zi, în ultimele ore, acest Guvern nu este capabil să vină cu o poziție clară, exprimată și asumată, ci pur și simplu pasează vina de la unii la alții.

Lipsa de responsabilitate și încercarea de a coafa lucrurile, de a le prezenta cu jumătăți de măsură și de nu și le asuma duce România în gard pentru că nu poți avea un dublu discurs; una să îți asumi la Bruxelles și cu totul altceva să implementezi acasă.

Pensiile speciale sunt o povară pentru bugetul de stat. Avem o nevoie de această reformă, cel puțin de acum încolo lucrurile să fie extrem de clare pentru că dacă vor încerca să le comaseze pe toate astfel încât mai târziu în instanță sau contestând această lege pierdem și credibiltiate și banii pe care trebuie să-i primim”, a explicat Eugen Tomac.

Europarlamentarul a afirmat că reformare sistemului de pensii îi va afecta în mod special pe carei care au avut funcții de conducere.

”Cei care sunt afectați în mod special sunt cei care au avut funcții de conducere. Evident că pensiile lor sunt foarte mari în momentul de față, începând de la premier și alți șefi de instituții.

Pe fond, sunt afectați 2,6% dintre cei care au pensii speciale în momentul de față. Presiunea o fac cel mai mult cei care sunt afectați”, a afirmat el.

Senatorul PSD Bogdan Matei, despre eliminarea pensiilor speciale: ”România nu este pregătită pentru măsuri radicale”

La rândul său, senatorul PSD, Bogdan Matei, a afirmat că autoritățile din România trebuite să negocieze cu experții Comisiei Europene pentru a explica cum vor realiza reforma sistemului de pensii.

Ceea ce rămâne de făcut este să mergem să negociem și să explicăm foarte clar ce avem noi în România. În ceea ce privește magistrații, avem o decizie a CCR, iar lucrurile sunt foarte clare.

În ceea ce privește sistemul de ordine publică, apărare, am spus încă de la început să nu intră în categoria pensiilor speciale. Ne vom bate pentru acest principiu că nu sunt speciali ai României”, a afirmat senatorul social-democrat.

Fostul ministru al Sportului a evidențiat că pensionarii din sistemul militar care au pensii de 3.000 de lei ”nu sunt afectați de noul algoritm ce va intra mâine în plen la votul”

În raportul comisiilor de specialitate se scrie foarte clar că nu se cumulează pensii speciale. Ceea ce ați prezentat sunt cei care cumulează aceste pensii speciale: pensii speciale de magistrat, de judecător CCR, de parlamentar.

Din acest punct de vedere, aceștia pierd mult mai mult pentru că nu se mai pot cumula pensiile speciale”, a explicat senatorul PSD.

De asemenea, Bogdan Matei, a explicat cum ar urma să fie aplicate pragurile de impozitare privind pensiile.

”Trebuie să mergem pe același principiu: de la 0 la 2.000 de lei pentru întreg sistemul de pensionari nu se impozitează absolut nimic. Apoi, se aplică regula unui impozit de 10%. Se aplică pentru toate pensiile din România.

Apoi intervine acest principiu de impozitare cu 15% peste ceea ce depășește salariul mediu brut astăzi în România”, a afirmat el.

Social-democratul a recunoscut că nu este ”cea mai bună formă” propusă în inițiativa legislativă privind impozitarea pensiilor și și-ar dori să existe amendamente aduse acestui proiect în Camera Deputaților.

”Nu știu dacă este cea mai bună formă. Pot să admit și această situație.

Chiar îmi doresc ca în Camera Deputaților, cameră decizională, să se mai aducă amendamente acolo unde se impune pentru a crește acest procent de impozitare pe parte de necontributivitate, poate mult mai mare decât cel care s-a găsit în Senat. De ce nu și alte măsuri care să ducă la o echitate a sistemului mai mare”, a menționat el.

Fostul ministru a mai precizat că eliminarea pensiilor speciale ar fi dus la o dezechilibrare a sistemului și că România nu este pregătită pentru ”măsuri radicale”.

”Astăzi nu cred că ar fi putut fi o asemenea situație pentru că am fi asistat la o dezechilibrare a sistemului. Consider că România nu este pregătită pentru măsuri radicale. Ele trebuie să fie etapizate astfel încât într-un interval de 10-15 ani să ajungem la ceea ce ne dorim, doar partea contributivă să conteze la pensie”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE