Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pensiile speciale, blocate în Parlament. Reforma este un jalon prevăzut în PNRR

Reforma pensiilor speciale rămâne blocată în Parlament. Comisiile de specialitate au amânat, din nou, avizarea proiectului prevăzut în PNRR.

Senatorii nu vor să meargă înainte cu acest proiect până când nu vor afla care este impactul bugetar. Reforma pensiilor speciale va fi cuprinsă în cererea de plată numărul trei și România riscă să piardă bani dacă nu adoptă proiectul în această sesiune parlamentară.

Pensiile speciale, o nouă amânare

Guvernul a adoptat pe 28 decembrie legea pensiilor speciale, însă proiectul s-a împotmolit acum pe circuitul parlamentar.

Dezbaterea privind reforma pensiilor speciale a fost amânată pentru încă două săptămâni în Comisia pentru buget de la Senat. Membrii comisiei au spus că nu pot înainta cu acest proiect, cât timp nu există un document oficial în care să fie specificat impactul bugetar al proiectului. Secretarii de stat prezenți la ședință au spus că Banca Mondială va prezenta în curând raportul final.

Secretar de stat în Ministerul de Finanțe, Daniela Pescaru a vorbit în cadrul comisiei despre proiectul pensiilor speciale: "Deci nu se face o recalculare, că ştiţi foarte bine, pensiile sunt un drept câştigat, e foarte dificil să intervii şi să diminuezi. Dar contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32% pe această diminuare de procent de la 80 la 65%".

Proiectul își propune sa scadă treptat pensia specială de la 80% din media salariilor, pana la 65%, pentru cu excepția magistraților. De asemenea, vârsta de pensionare ar urma sa ajungă treptat la 65 de ani, iar vechimea minima de pensionare la 30 de ani. Magistrații sunt singurii care Vor rămâne cu o pensie calculata la 80% din media salariilor brute pe 12 luni consecutive, dar nu se vor mai putea pensiona la 60 de ani.

Moțiune simplă depusă împotriva ministrului Marius Budăi

Partidele USR și Forța Dreptei au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Muncii, intitulată "Marius Budăi - ministrul salvării pensiilor speciale". Moțiunea va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare.

Senatul este prima cameră sesizată pentru reforma pensiilor speciale. Pentru a intra vigoare, proiectul trebuie să treacă de Camera Deputaților și mai apoi să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Conform unui răspuns oferit de Ministerul de Finanțe, impactul bugetar al pensiilor speciale și al celor militare, în 2023, este de 12,5 miliarde de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE