Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu: „Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”. Supraimpozitarea, principala soluție

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se opune tăierii pensiilor speciale ale militarilor și polițiștilor. Liderul social-democrat anunță, în schimb, o impozitare foarte mare a acelor pensii speciale care sunt mai mari decât veniturile din timpul perioadei active.

„PNL trebuie să-și aducă aminte și de proiectul inițiat privind reducerea TVA de la 19% la 16% și a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%. Să-l punem și pe acesta pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare. Pe de altă parte, este foarte bine faptul că PNL și-a adus aminte că avem o prevedere, adoptată deja de Parlament, prin care se dublează alocațiile copiilor, prevedere pe care însă domniile lor nu au găsit de cuviință să o și pună în aplicare. Deși a trecut aproape o lună, PNL nu a fost interesat de găsirea unei soluții", scrie Marcel Ciolacu pe Facebok.

Peste 200.000 de pensii speciale în România

Reducerea pensiilor speciale este un jalon în PNRR, pe care România va trebui să-l îndeplinească până la finalul acestui an. În caz contrar, țara noastră riscă pierderea banilor europeni.

În România sunt în prezent peste 200.000 de pensii speciale în plată, adică pensii care nu sunt calculate pe baza principiului contributivității. Impactul lor bugetar depășește un miliard de lei pe lună.

Cele mai multe pensii speciale sunt cele ale militarilor, polițiștilor și angajaților din serviciile secrete. Peste 800 de milioane de lei cheltuie statul în fiecare lună cu aceste pensii speciale din domeniul militar.

Potrivit deciziilor CCR, toate pensiile din România care nu respectă principiul contributivității pot fi tăiate, cu excepția celor ale magistraților. Condiția este ca tăierea să se facă fără discriminare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE