Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron a criticat creșterea alarmantă a antisemitismului: „Este chiar mai prezent, mai agresiv decât era în 1995”

Emmanuel Macron a criticat creșterea alarmantă a antisemitismului și a militat pentru eradicarea negaționismului, într-un omagiu adus miilor de copii francezi uciși în lagărele de exterminare naziste.

Poliția franceză a arestat în masă peste 13.000 de evrei acum 80 de ani

Acum 80 de ani, poliția franceză a arestat în masă peste 13.000 de evrei, dintre care patru mii de copii, i-a ținut prizonieri pe velodromul din Paris și i-a trimis la Auschwitz.

Ceremoniile de comemorare au fost extrem importante pentru descendenții supraviețuitorilor lagărelor de exterminare, în contextul recrudescenței antisemitismului și a ascensiunii partidelor de extremă dreaptă. Emmanuel Macron a denunțat rolul pe care regimul colaboraționist francez de la Vichy l-a jucat în Holocaust.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Antisemitismul nu s-a încheiat și trebuie să recunoaștem asta cu luciditate. Antisemitismul este chiar mai prezent, mai agresiv decât era în 1995, în țara noastră, în Europa, în multe alte locuri din lume. Și vom lupta! Vă promit! Pentru că istoria Franței este definită prin rezistență și prin dreptate, care nu vor fi niciodată eradicate. Trăiască Republica! Trăiască Franța!”

Macron a inaugurat un nou memorial în amintirea deportaților la Auschwitz

Macron a inaugurat un nou memorial în amintirea deportaților la Auschwitz și o placă pe care stă scris ,,Să nu uităm niciodată". Discursul său a avut un ecou puternic pentru participanții la ceremonii.

Evelyne Gougenheim, reprezentantă a Biroului Antisemitism: „Cred că discursul președintelui Macron pune lucrurile într-o altă perspectivă și ne dă curaj. Ne-a dat curaj, pentru că este adevărat că suntem îngrijorați, după alegerile recente, având în vedere rezultatele. A spus că va continua lupta, a promis asta, și noi toți vom continua să luptăm împotriva antisemitismului.”

Anxietatea comunității evreiești și a emigranților a crescut simțitor

Anxietatea comunității evreiești și a emigranților a crescut simțitor, după ce partidul de extremă dreaptă, condus de Marine Le Pen, a câștigat un număr record de 89 de locuri în Adunarea Națională franceză.

În timpul campaniei electorale pentru președinția Franței, un alt candidat de extremă dreaptă, Eric Zemmour, a pretins că regimul colaboraționist de la Vichy i-ar fi protejat pe evrei. Liderilor francezi le-au luat 50 de ani ca să recunoască implicarea statului în Holocaust.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE