Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu s-a întâlnit cu Emmanuel Macron: Contăm pe sprijinul Franței pentru primirea statutului de ţară candidată la UE

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit, la Paris, cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Cei doi şefi de state au vorbit despre situaţia de securității din regiune în contextul războiului din Ucraina.

„I-am mulţumit liderului de la Élysée pentru susţinerea oferită de Franţa în gestionarea fluxului de refugiaţi şi pentru crearea Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute ţara noastră să depăşească urmările războiului din Ucraina, ale inflaţiei şi ale crizei energetice, şi să continue reformele iniţiate”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Maia Sandu a preciat că a discutat cu liderul francez despre și despre parcurul european al Republicii Moldova, în contextul cererii de aderare la UE care a fost semnată la începutul lunii martie.

„Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la UE. Acest gest va semnaliza societăţii noastre şi autorităţilor că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susţinute”, a afirmat Maia Sandu.

Macron solicită un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Emmanuel Macron a declarat că doreşte ca UE să ofere o „opinie rapidă”, în săptămânile următoare, asupra cererii Republicii Moldova de aderare la UE.

Todată, acesta a precizat că dorește organizarea unei „comunități politice europene”, care va fi menită să faciliteze procesul de aderare la Uniunea Europeană, pentru țările care doresc acest lucru.

După ce a primit-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şeful statului francez a spus că acest nou format ar viza „crearea unui nou cadru de cooperare ce ar reuni naţiuni europene democratice ce aderă la soclul comun de valori şi care aspiră sau nu să facă parte din Uniunea Europeană”.

„Această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci este complementară acestuia şi, în mod independent, permite structurarea mai puternică a relaţiei politice, energetice, de investiţii cu mai multe ţări care doresc acest lucru”, a explicat el.

Maia Sandu salută inițiativa lui Emmanuel Macron de creare a unei „comunități politice europene”

Preşedinta Republicii Moldova a salutat iniţiativa omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi „accelereze” aderarea la UE.

Totodată, aceasta a dat sigurări că Chişinăul nu va căuta vreo „scurtătură” în acest proces de aderare, potrivit Agerpres.

„Salut iniţiativa preşedintelui Macron de creare a unei comunităţi politice europene care ar sprijini şi accelera procesul nostru de aderare la UE”, a spus Maia Sandu într-o declaraţie pe care a făcut-o alături de omologul ei francez la Palatul Elysee.

„Republica Moldova este o ţară care are o istorie europeană şi care va avea fără îndoială un viitor european”, a continuat ea, insistând asupra „hotărârii” Chişinăului ca Republica Moldova să devină membră a UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE