Emmanuel Macron respinge ideea unui guvern de uniune naţională şi cheamă la un compromis

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a respins miercuri ideea unui guvern de uniune naţională, considerând-o „nejustificată în acest moment” pentru depăşirea crizei în urma alegerilor legislative de duminică. Președintele francez a cerut în același timp un compromis cu forţele politice pentru constituirea „unei majorităţi clare”.

Adresându-se francezilor pentru prima oară după scrutinul de duminică, Macron a recunoscut „fracturile” scoase la iveală de aceste alegeri şi a făcut apel la clasa politică „să înveţe să guverneze şi legifereze diferit”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Macron dispune doar de o majoritate relativă

Preşedintele francez mai dispune doar de o majoritate relativă în Adunarea Naţională după legislativele de duminică şi trebuie să găsească alianţe fie caz cu caz, fie în cadrul unei coaliţii mai largi.

„Le revine acum grupurilor politice să spună, în deplină transparenţă, până unde sunt pregătite să meargă”, a mai afirmat Macron.

Aruncată în incertitudine, Franţa este puţin obişnuită cu acest tip de scenariu, contrar partenerilor săi europeni precum, spre exemplu, Germania, după cum a amintit Macron în discursul său.

În urma legislativelor de duminică alianța „Ensemble”, care-l susține pe președintele francez Emmanuel Macron, a pierdut majoritatea parlamentară absolută, deși a ieșit pe primul loc după al doilea tur al alegerilor. „Ensemble” a obțiunut 246 de locuri în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, sub pragul majorității de 289 de locuri. Coaliția de stânga a obținut 142 de locuri, iar extrema dreaptă condusă de Marie Le Pen a obținut 89 de locuri. Pe poziția a patra s-a clasat Partidul Republicanii, cu 64 de membri în Adunarea Națională.

Taguri