Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri Franța 2022. Emmanuel Macron a pierdut majoritatea în parlament

Alinața „Ensemble”, care-l susține pe președintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea parlamentară absolută, deși a ieșit pe primul loc după al doilea tur al alegerilor. Prin urmare, Guvernul de la Paris ar putea să fie schimbat în favoarea unui cabinet de coaliție.

„Ensemble” a obțiunut 246 de locuri în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, sub pragul majorității de 289 de locuri. Coaliția de stânga are 142 de deputați, iar extrema dreaptă condusă de Marie Le Pen are 89 de locuri. Pe poziția a patra este Partidul Republicanii, cu 64 de membri în Adunarea Națională.

Extrema dreaptă, al doilea partid parlamentar

Surpriza acestui scrutin este extrema dreaptă, care a devenit al doilea partid parlamentar, după partidul “Renaissance”, principala formațiune din Alinața președintelui Macron. Premierul francez Elisabeth Borne a recunoscut că alianța din care face parte partidul ei nu mai deține majoritatea în Adunarea Națională Franceză. Ea a deplâns rezultatul, dar a adăugat că votul trebuie respectat.

Această situație constituie un risc pentru țara noastră, având în vedere provocările cu care trebuie să ne confruntăm atât la nivel național, cât și pe plan internațional. Dar trebuie să respectăm acest vot și să suportăm consecințele. Ca forță centrală în această nouă adunare, avem o responsabilitate specială. De mâine vom începe să lucrăm la construirea unei majorități orientate spre acțiune”, este mesajul premierului Franței, Elisabeth Borne.

„Să facem din Macron un președinte minoritar”

Liderul opoziției de stânga a anunțat că va continua lupta pentru preluarea puterii.

Este la sfârșit și înainte altceva, eșecul complet al „Macroniei”. Este eșecul și, mai grav, un eșec moral, al acelor oameni care au dat prelegeri pentru toată lumea fără oprire și au spus că vor fi barieră pentru extrema dreaptă, iar rezultatul principal este: au întărit-o”, este afirmația liderului coaliției de stânga, Jean-Luc Melanchon.

Iar Marie Le Pen, liderul extremei dreapta, a spus că partidul și-a atins obiectivul de a face din Macron un „președinte al minorității”.

Să facem din Emmanuel Macron un președinte minoritar pentru a proteja țara de domnia unui singur partid și a unui președinte fără control în exercitarea puterii”, susține Marie Le Pen, liderul extremei dreapta.

Participare scăzută la vot

Este pentru a doua oară în istoria celei de-a Cincea Republici Franceze când niciun partid sau alianță electorală nu reușește obținerea unei majorități absolute.

Ca în primul tur, participarea la vot a fost destul de scăzută. Doar ușor peste 46% din francezii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE