Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Franța: Coaliţia lui Macron vs. blocul de stânga al lui Mélenchon

Secţiile de votare din Franţa s-au deschis duminică pentru primul tur al alegerilor parlamentare. Începând de la ora locală 08:00, cei aproximativ 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi îi vor putea desemna pe titularii celor 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez), potrivit AFP, citată de Agerpres.

Cea mai mare ameninţare pentru Macron în primul tur al legislativelor vine din partea experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon, care a reuşit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga „NUPES”.

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist „Împreună”, al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin. Un sfert dintre cei intervievaţi au afirmat că se aşteaptă ca victoria să fie obţinută de blocul de stânga „NUPES”, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziţie.

Prezenţă la vot de 18% până la prânz

UPDATE 14.15: Aproximativ 18% dintre alegătorii francezi s-au prezentat până duminică la ora 11:00 GMT la secţiile de votare în cadrul primului tur al scrutinului legislativ din Franţa, transmite dpa, citată de Agerpres.

Ministerul de Interne francez a raportat că 18,43% din alegători au votat până la prânz, cu 0,8 puncte procentuale mai puţini decât la alegerile parlamentare de acum cinci ani.

Emmanuel Macron își dorește o majoritate puternică în parlament

Alegerile legislative din Franța sunt organizate la scurt timp după victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale din aprilie. În Franţa, legislativele confirmă în general alegerile făcute la prezidenţiale, situaţie favorizată de sistemul de scrutin uninominal majoritar în două tururi. Președintele francez își dorește o majoritate puternică în parlament, astfel încât să își poată realiza reformele ambițioase. Printre acestea se numără, spre exemplu, schimbări în sistemul de pensii și reduceri de taxe.

Al doilea tur al alegerilor prin care vor fi desemnaţi cei 577 membri ai Adunării Naţionale se va desfăşura în 19 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE