Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alianța centristă a președintelui Macron, favorită înaintea alegerilor legislative din Franța

Blocul centrist a preşedintelui Emmanuel Macron înregistrează un uşor avans în perspectiva primului tur al alegerilor parlamentare din Franţa, indică rezultatele unui sondaj Ipsos/Cevipof.

Alianța „Ensemble” (Împreună) a președintelui Macron este cotată cu 28% din intenţiile de vot în primul tur de scrutin, de duminică 12 iunie, potrivit cotidianului „Le Monde”, citat de Agerpres. Principalul său contracandidat este blocul de stânga, „NUPES” (Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială), cotat cu 27,5% din intenţiile de vot. Al doilea tur al alegerilor este programat pe 19 iunie.

Potrivit aceluiaşi sondaj, blocul lui Emmanuel Macron ar urma să-şi adjudece între 275 şi 315 locuri din Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez), unde pentru o majoritate absolută ar fi necesare 289 de mandate.

Conform aceluiaşi sondaj, partidul de extremă-dreapta RN al lui Marine Le Pen - politiciană învinsă de Macron în turul al doilea al prezidenţialelor - ar urma să obţină 20% din voturi.

Macron are nevoie de o majoritate pentru a-şi pune în aplicare reformele dorite. Alegerile legislative au loc la aproape două luni după ce Emmanuel Macron a câştigat al doilea mandat de preşedinte, dar şi în contextul în care francezii se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o creştere economică foarte scăzută.

Sondajul a fost realizat între 3 şi 6 iunie pe un eşantion de 10.826 alegători, cu o marjă de eroare între 0,2 şi 1,1 puncte procentuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE