Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron: Este vital să nu mai umilim Rusia, chiar dacă Putin a comis o greșeală istorică

”Nu mai umiliți Rusia”, le spune din nou Emmanuel Macron liderilor Occidentali. Președintele Franței a reiterat rugămintea de a nu mai degrada Rusia, astfel încât, odată ce luptele din Ucraina se vor termina, să poată fi găsită o soluție diplomatică pentru a așeza lucrurile.

Liderul de la Elysee mai crede că Parisul va juca un rol important, acela de mediator, pentru a pune capăt conflictului, notează Reuters, citând presa franceză.

Macron a încercat să întrețină un dialog cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia Moscovei în Ucraina. Poziția sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri Estici și Baltici din Europa, deoarece aceștia consideră că Macron subminează eforturile comune de a-l constrânge pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

"Nu trebuie să umilim Rusia, pentru că, în ziua în care luptele se vor opri, să putem construi o cale de ieșire (din această situație - n.red.) prin mijloace diplomatice", a declarat Macron. "Sunt convins că rolul de mediator aparține Franței", a întărit acesta.

Macron a vorbit cu Putin în mod constant de la invazie, ca parte a eforturilor de a obține o încetare a focului și de a începe negocierile între Kiev și Moscova.

Putin face o greșeală istorică

"Cred și i-am spus că face o greșeală istorică și fundamentală pentru poporul său, pentru el însuși, dar și pentru istorie", a mai adăugat Macron.

Franța a sprijinit Ucraina din punct de vedere militar și financiar, dar, până acum, Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi un sprijin politic simbolic, precum alți lideri ai UE, deși Ucraina și-a dorit ca liderul francez să efectueze o vizită. Macron însă a precizat că nu este exclus să călătorească la Kiev.

Parisul trimite armament Ucrainei, inclusiv tunuri de tip Caesar, din stocurile armatei franceze. Totodată, președintele francez le-a cerut fabricantilor de arme să accelereze producția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE