Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia îi dă replica Ucrainei: Marea Neagră nu va fi niciodată marea NATO

Rusia a răspuns joi Ucrainei că Marea Neagră, unde are staţionată o flotă navală, nu va fi niciodată marea NATO, după ce un înalt oficial de la Kiev a folosit acest termen în denunţarea politicilor imperialiste ale Rusiei, transmite EFE.

"Marea Neagră nu va fi niciodată o "mare NATO", este o mare comună", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul său de presă telefonic zilnic.

El a adăugat că pentru toate statele riverane trebuie să fie o mare a "cooperării, interacţiunii şi securităţii. De asemenea, ar trebui să aibă o securitate indivizibilă".

Peskov a subliniat că însăşi declaraţia Kievului se bazează pe contradicţii, întrucât afirmaţia că Marea Neagră ar trebui să fie demilitarizată şi să devină o mare NATO "sunt concepte care se exclud reciproc".

Marea Neagră o nouă Mare Baltică?

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a subliniat joi la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, că "este momentul ca Marea Neagră să devină ceea ce a devenit Marea Baltică - o mare NATO".

Kuleba a adăugat că, în timp ce Occidentul nu a avut niciodată strategii coerente privind Marea Neagră, Rusia a avut mereu "un plan agresiv".

Marea Neagră are o importanţă deosebită pentru asigurarea păcii în Europa, a arătat Kuleba, susţinând că ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia reprezintă o ameninţare pentru întreaga lume.

În acest sens, şeful diplomaţiei ucrainene a adăugat că pacea trebuie să însemne restabilirea graniţelor Ucrainei recunoscute internaţional. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE