Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutorul dat Ucrainei nu poate să se întoarcă împotriva fermierilor români susține Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu poate accepta ca ajutorul dat de ţara noastră Ucrainei să se întoarcă împotriva fermierilor români, adăugând că i-a rugat pe reprezentanţii Guvernului să găsească cele mai bune metode pentru protejarea acestora şi pentru a ajuta, în acelaşi timp, Ucraina.

România a facilitat tranzitul a peste 14 milioane de tone de cereale

Iohannis a fost întrebat dacă ar fi potrivit să se interzică tranzitul de cereale din Ucraina sau să se ia alte măsuri, având în vedere protestele fermierilor români din ultimele zile.

"Poate vă amintiţi că eu am fost printre primii care au atras atenţia că este o problemă şi am reuşit destul de repede, cam în două ore, să iniţiez primul ajutor concret, adică o suplimentare a banilor europeni pentru compensaţii pentru fermierii români. Însă este prea puţin şi trebuie mers mult mai departe. Pot să vă spun, în premieră sau în exclusivitate, că în şedinţa de CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune şi am rugat pe reprezentanţii Guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situaţia.

Noi ajutăm Ucraina şi suntem super deschişi, le-am facilitat tranzitul de cereale, peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România - drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România şi o vom face în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta. Dar, acest ajutor este pentru Ucraina şi în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români. Trebuie găsite cele mai bune soluţii pentru a proteja fermierul român şi pentru a ajuta în acelaşi timp Ucraina", a explicat şeful statului.

El a adăugat că are promisiuni că se vor găsi soluţii în ceea ce priveşte această chestiune.

România a ajutat Ucraina "în toate felurile" în care a fost posibil de când a început războiul, a completat preşedintele.

"Noi sprijinim Ucraina cu tot ce putem şi tot ce au ei nevoie. Este un sprijin multi-sectorial, multi-faţetat, unele aspecte sunt foarte bine cunoscute publicului, de exemplu ajutorul umanitar, dar există şi ajutor de specialitate care se negociază şi se discută între, cum spune numele, specialişti", a afirmat Klaus Iohannis. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE