Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldații ucraineni au încheiat în Spania instrucția pentru folosirea tancurilor Leopard

Publicat de: Euronews

Zeci de soldaţi ucraineni au încheiat luni în Spania un program de instruire cu o durată de patru săptămâni pentru folosirea tancurilor germane Leopard 2A4, din care Spania va oferi Ucrainei şase bucăţi, relatează Reuters.

Un grup de 40 de tanchişti şi 15 mecanici au desfăşurat programul de instruire la o bază militară din apropierea oraşului Zaragoza.

"A fost un program intens", iar militarii ucraineni vor reveni acasă "cu cunoştinţe foarte acceptabile" pentru utilizarea tancurilor Leopard, a declarat un căpitan spaniol jurnaliştilor, cărora li s-a permis luni prima dată accesul în poligonul militar unde s-a desfăşurat pregătirea militarilor ucraineni.

Pregătiți să revină pe câmpul de luptă

"Deşi tancurile sunt foarte diferite (de cele de concepţie sovietică folosite de armata ucraineană - n.red.), multe sisteme se aseamănă şi asta face lucrurile să fie mult mai uşoare. Şi împreună cu motivaţia personalului şi dorinţa lor de a învăţa, noi îi vedem foarte pregătiţi să revină pe câmpul de luptă", a mai spus instructorul militar spaniol.

În cadrul "coaliţiei tancurilor" cerută de Ucraina aliaţilor săi occidentali pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, Spania a anunţat că va oferi şase tancuri Leopard 2A4, cu posibilitatea de a le suplimenta la zece unităţi, precizând însă că mai întâi toate acestea necesită reparaţii.

Au mai promis Ucrainei tancuri Leopard, printre care şi modelul mai modern Leopard 2A6, Germania, Polonia şi Portugalia, angajamentele acestor trei ţări însumând 48 de tancuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE