Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recep Tayyip Erdogan a convocat oficial alegerile prezidențiale și parlamentare pe 14 mai

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a semnat vineri decretul de convocare a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale la data de 14 mai, cu o lună înainte de termen, informează Reuters.

"Ţara noastră va merge la urne pentru a-şi alege preşedintele şi parlamentarii pe 14 mai", a declarat Erdogan într-un discurs după semnarea decretului, într-o ceremonie transmisă în direct la televiziune.

Cine este contracandidatul lui Erdogan

Luni, alianţa a şase partide de opoziţie l-a desemnat pe Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), drept contracandidat al lui Erdogan.

Sondajele sugerează că rezultatele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare vor fi strânse, blocul de opoziţie conducând la o mică diferenţă înaintea alianţei de guvernare.

Care este miza alegerilor din Turcia

Blocul de opoziţie a promis să schimbe multe dintre politicile lui Erdogan în materie de economie, drepturi cetăţeneşti şi politică externă.

De altfel, alegerile din acest an sunt considerate cel mai important scrutin din ultimele decenii, chiar decisiv pentru traiectoria țării. Turcii vor hotărî dacă țara lor va merge pe o traiectorie mai democratică sau va continua pe calea din ce în ce mai autoritară, definită de Erdogan.

Erdogan conduce Turcia din 2003 - mai întâi ca premier și ulterior în calitate de președinte, din 2014 -, dar alegerile din acest an ar putea fi cea mai dificilă provocare pentru el, transmite AP.

Țara se confruntă cu probleme economice grave, cu o inflație în creștere și cu consecințele cutremurului puternic care a ucis peste 46.000 de persoane și a lăsat sute de mii de oameni din 11 provincii pe drumuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE