Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cutremurele din Turcia, undă de șoc asupra politicii lui Erdogan. Istoric: „Poate schimba mersul alegerilor următoare. O caracteristică a turcului este lipsa răbdării”

Efectele cutremurelor devastatoare, care au provocat moartea peste 8.500 de oameni, ar putea avea consecințe asupra scenei politice din Turcia, cu precădere asupra partidului președintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de peste 20 de ani. Într-un interviu acordat Euronews România, istoricul Ionuț Cojocaru, specialist în probleme otomane și turce, a explicat că partidele de opoziție au lansat atacuri virulente la adresa lui Erdogan, pe care l-au acuzat că n-ar fi trimis Armata și forțele de intervenție în zonele distruse în urma seismului, și a evidențiat faptul că „o caracteristică a turcului este lipsa răbdării”.

Istoricul Ionuț Cojocaru a explicat că anul 2023 este considerat unul crucial pentru politica din Turcia deoarece „urmează alegerile foarte importante pentru primării, Parlament și pentru președinție”. Mai mult, Recep Tayyip Erdogan a anunțat organizarea alegerilor prezidențiale pe data de 14 mai.

„Cele șase partide de opoziție care sunt denumite generic cele șase de la masă pentru că ele urmau ca pe 13 februarie să anunțe contracandidatul președintelui Erdogan.

Toată Turcia era în campanie pentru că urmează alegerile foarte importante pentru primării, Parlament și pentru președinție.

Acest context este ceva mai încărcat pentru că anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la înființarea republicii Turcia. Turcia sărbătorește centenarul republicii înființată de Mustafa Kemal Atatürk. Ergodan se pregătise din timp. A făcut și un proiect important. A construit podul peste Dardanele, a făcut multe lucrări de construcție (...)”, a declarat Ionuț Cojocaru, la Euronews România.

Autoritățile din Turcia ar fi restricționat accesul la Twitter. Istoric: „Acest cutremur poate schimba ritmul politic”

Autoritățile din Turcia au restricționat Twitterul, cel mai folosit de către cetățeni, din cauza criticilor foarte dure la adresa sa”, a mai spus Cojocaru.

Acest cutremur poate schimba ritmul politic. Poate schimba mersul alegerilor următoare.

-Ionuț Cojocaru, istoric

Istoricul a amintit despre cutremurul de magnitudine 7,4 care a lovit Turcia în 1999 și despre faptul că doi ani mai târziu, Ergodan și-a înființat partidul, iar în 2002 a câștigat alegerile.

„Acest cutremur poate schimba soarta Turciei”, a evidențiat el.

De asemenea, Cojocaru a explicat că „pentru turcul de rând, în mentalul său, președintele este conducătorul de facto”, motiv pentru care oamenii au așteptări mari de la Ergodan și de la modul cum autoritățile vor reuși să gestioneze situația după producerea cutremurelor puternice.

„În mentalul lor, liderul este cel care hotărăște cam tot ceea ce s-ar putea. (...) Președintele Erdogan, când s-a dus în vizită, am văzut cumva și după mimica feței lui, mi-am dat seama că lucrurile nu stau așa de bine.

Criticile care au venit de data aceasta foarte intense. Din imaginile publicate pe Twitter, oamenii au rămas fără speranță. În unele zone, echipele de intervenție au venit mai târziu, să ne gândim că astăzi este a treia zi de la cutremur, iar la noapte sunt minus șase grade.

În acest condiții, hipotermia poate fi fatală pentru mulți dintre cei care sunt sub dărâmături”, a mai afirmat el.

„Liderii Opoziției l-au acuzat foarte dur (...) pe ideea că ei, când au fost în zonele respective, nu s-au întâlnit cu Armata, nu s-au întâlnit cu Poliția. (....)”, a adăugat Cojocaru.

Zona în care s-au produs cutremurele puternice în Turcia, controlată de partidul lui Erdogan

„Turcia este împărțită în două. Are un bazin electoral de vreo 30% pro partidul islamist al lui Recep Tayyip Ergodan, vreo 30% adepții măsurilor lui Mustafa Kemal care ușor, ușor este scos din scenă și Turcia este dusă spre zona orientală. (...)

Acum contează foarte mult cum vor gestiona această dramă și dacă vor accepta că a fost un destin sau dacă se vor îndrepta către președintele Recep Tayyip Erdogan care este de peste 20 de ani la putere și conduce Turcia și dacă îi vor cere socoteală și ofere și o șansă opoziției care de peste 20 de ani încearcă să ajungă la putere”, a mai afirmat istoricul specializat în problematica turcă.

Cojocaru a mai menționat că cele 10 regiuni turce afectate de seism sunt controlate preponderent de primari ai partidului lui Erdogan.

„Cele 10 județe au 13,5 milioane de locuitori. E o zonă foarte importantă, cu un bazin electoral al președintelui Ergodan. Mai toate orașele au primari de la AKP. Este un centru economic, al treilea sau al patrulea ca importanță, puternic industrializată. Aceștia acum încearcă să găsească soluții pentru a contracara acest lucru”, a mai afirmat el.

Ionuț Cojocaru: „Turcii sunt acum într-o situație de tensiune, încearcă cumva să-și găsească rudele”

O caracteristică a turcului este lipsa răbdării. Toți sunt acum într-o situație de tensiune, încearcă cumva să-și găsească rudele. Sunt zone în care nu funcționează telefonul din cauza cutremurului. În același timp, dacă reușesc să facă acest lucru, se vor îndrepta către stat”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE