Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Un nou bilanț după cutremurele din Turcia și Siria: Peste 50.000 de morţi

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni, 6 februarie, sud-estul Turciei și Siria, potrivit AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia). Un al doilea seism, de 7,6, a avut loc câteva ore mai târziu.

Jurnaliștii Euronews România, Maria Moiș și Daniel Stan, au transmis din zonele puternic afectate din Turcia. Le-a luat aproape 24 de ore să ajungă în Gaziantep, via Istanbul - prioritate au avut zborurile cu salvatori, astfel încât traficul aerian a fost complet bulversat. Vremea rea și starea șubredă a șoselelor au fost principalele bariere de care s-au lovit. După ce au prezentat situația din orașul în ruine și aproape părăsit, Antakya, jurnaliștii Euronews au ajuns în Adana, unde au fost doar 11 clădiri afectate.

28/02/2023 , 18:24

Un nou bilanț după cutremurele din Turcia și Siria: Peste 50.000 de morţi

Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma seismelor din 6 februarie, potrivit unui bilanţ obţinut de AFP din mai multe surse şi revizuit în creştere de partea siriană.

În Siria, numărul morţilor este de 5.951, conform unui bilanţ alcătuit marţi din informaţii cumulate din mai multe surse.

Cel mai recent bilanţ din Turcia, furnizat duminică de Agenţia publică turcă pentru managementul catastrofelor (AFAD), este de 44.374 de decese.

Astfel, numărul total al morţilor în urma seismelor care au lovit cele două ţări pe 6 februarie este de 50.325.

Cutremurele au devastat mai multe regiuni din nordul şi vestul Siriei, o ţară afectată de aproape 12 ani de un conflict care a făcut aproape 500.000 de victime şi a cauzat strămutarea mai multor milioane de persoane.

În zonele aflate sub control guvernamental, Ministerul sirian al Sănătăţii a recenzat 1.414 morţi, un bilanţ rămas neschimbat de mai multe zile.

În regiunile care nu mai sunt controlate de oficialii din Damas, frontaliere cu Turcia, autorităţile locale au anunţat 4.537 de victime.

Bilanțul este "aproape definitiv"

Un oficial din domeniul sănătăţii din acele regiuni, Maram al-Sheikh, a declarat marţi pentru AFP că acest bilanţ este "aproape definitiv, întrucât majoritatea victimelor aflate sub dărâmături au fost găsite".

Bilanţul a fost alcătuit în colaborare cu unul dintre partenerii locali ai Biroului de coordonare pentru chestiuni umanitare al ONU (OCHA), Assistance Coordination Unit (ACU), a adăugat oficialul sirian.

ONU a reţinut acelaşi număr şi a precizat că se bazează pe datele transmise de ACU.

Bilanţul include, potrivit lui Maram al-Sheikh, toate zonele rebele afectate de seism, controlate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în nord-vest şi de facţiunile siriene pro-turce în nord.

Din 6 februarie, AFP se bazează pe bilanţul publicat de Căştile Albastre şi salvatorii voluntari din zonele rebele, care recenzează doar victimele găsite de echipele lor.

Maram al-Sheikh a precizat că bilanţul autorităţilor pe care l-a prezentat se bazează pe datele obţinute din spitale, centre medicale, de la Apărarea Civilă, precum şi de la consiliile locale, care au documentat îngroparea victimelor fără ca ele să fie transferate în spitale.

Înaintea acestei noi numărători, precedentul bilanţ reţinut de AFP în Siria era de 3.688 de morţi.

19/02/2023 , 14:55

Peste 46.000 de morți în cutremurele din Turcia și Siria

Bilanțul cutrmeurelor din Turcia și Siria depășește 46.000 de morți. Doar în Turcia, peste 80.000 de clădiri au fost distruse sau grav avariate și milioane de oameni au rămas pe drumuri. La aproape două săptămâni de la tragedie, în unele cartiere din Antakya, misiunile de salvare și căutare s-au încheiat. Pentru oamenii de acolo, începe o altă luptă. Ei trebuie să-și construiască o nouă viață, cea de după cutremure.

Jurnalista Euronews Anelis Borjes transmite din Antakya: 13 milioane de oameni au fost afectați de cutremure numai în sudul Turciei. Guvernul de la Ankara a promis că într-un an, oamenii vor primi o altă casă. Este, desigur, o promisiune foarte ambițioasă. Mulți dintre sinistrații de aici consideră că promisiunea este irealizabilă. Ei spun că răspunsul guvernului la nevoile lor a fost lent. În multe domenii, societatea civilă a intervenit și a făcut mai mult decât autoritățile. Săptămâna trecută, la televiziunea turcă a fost organizat un maraton și s-au strâns peste cinci miliarde de euro pentru victime.

Oamenii nu se bazează prea mult pe ajutorul din partea statului

Mulți dintre locuitorii orașului Antakya sunt hotărâți să o ia de la capăt pe cont propriu cât mai curând posibil.

Serkan Sinan, proprietarul unui magazin: „Această stradă va fi într-o săptămână, maxim două săptămâni, deschisă. Magazinele vor fi deschise, veți vedea. Au trecut 13 zile. Oamenii pot muri în cutremure, în trafic sau acasă. Dezastrul s-a terminat chiar acum. Islamul spune că poți ține doliu trei zile. După trei zile, e interzis să mai ții doliu. Viața trebuie să meargă mai departe.”

Cu siguranță, optimismul lui Serkan va readuce viața în oraș. Bărbatul a rămas însă marcat de ce a trăit și ce a pierdut.

15/02/2023 , 12:18

Peste 41.000 de morți. Erdogan: impactul seismelor este asemănător cu efectele unor „bombe atomice”

În urma seismelor, peste 41.000 de persoane au murit, potrivit Euronews.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a comparat marţi impactul celor două seisme care i-au lovit ţara săptămâna trecută cu efectele unor „bombe atomice”, anunţând că bilanţul actual se ridică la 35.418 morţi în Turcia. El a apreciat totodată că orice altă ţară din lume s-ar fi confruntat cu aceleaşi dificultăţi ca Turcia în urma unei astfel de catastrofe, relatează Reuters şi Boursorama, potrivit Agerpres.

Peste 2,2 milioane de persoane au părăsit zonele lovite de seisme, a indicat Erdogan, potrivit căruia condiţiile în care se desfăşoară operaţiunile de salvare în aceste regiuni se ameliorează de la o zi la alta.

Ministrul turc al urbanizării, Murat Kurum, a estimat că circa 42.000 de clădiri în zece oraşe fie s-au prăbuşit, fie trebuie demolate sau au fost grav avariate.

Căutarea supravieţuitorilor continuă, în pofida speranţelor din ce în ce mai mici de a mai fi găsite persoane în viaţă, după cele două cutremure puternice produse la 6 februarie, la doar câteva ore distanţă, în regiunea din apropierea frontierei turco-siriene.

14/02/2023 , 12:37

Două persoane salvate după aproape 198 de ore de la seism

Un tânăr de 17 ani numit Muhammet şi un bărbat neidentificat au fost salvaţi în viaţă de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras din Turcia, marţi, după aproape 198 de ore de la cutremurul devastator de săptămâna trecută.

Imaginile difuzate prezentau salvatori care transportau cele două persoane salvate, legate pe tărgi, către ambulanţele aflate în aşteptare, potrivit Agerpres.

Echipele de intervenţie au lucrat toată noaptea pentru a-i salva pe cei care se agaţă de viaţă sub dărâmături, la opt zile după seismul de 7,8 grade de la 6 februarie, cel mai devastator produs în Turcia în istoria modernă, însă speranţele de a găsi şi alţi supravieţuitorii scad.

Cel puţin opt persoane au fost salvate luni, notează Reuters.

Bilanţul seriei de cutremure a ajuns la 31.643 de decese în Turcia şi la peste 5.700 în ţara vecină Siria.

13/02/2023 , 14:07

Numărul morților a ajuns la peste 35.000

Bilanţul seismului violent care a lovit Turcia şi Siria la 6 februarie a crescut luni dimineaţă la 35.225 de morţi, conform celor mai recente rapoarte oficiale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cutremurul cu magnitudinea 7,7 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD).

Autorităţile din Siria au anunţat 3.581 de morţi.

Numărul morţilor s-ar putea „dubla”, a indicat duminică ONU.

13/02/2023 , 07:27

Bilanț provizoriu la o săptămână de la cutremur: Numărul morților depășește 34.000

La o săptămână de la cutremurul care a lovit Turcia și Siria, numărul morților depășește 34.000. În tot acest timp, crește și disperarea celor rămași în viață. Sute de mii de oameni trăiesc pe străzi.

Fatma, o tânără de 25 de ani din orașul Antakya, a supraviețuit peste 140 de ore sub ruine. E o adevărată minune că salvatorii au reușit să o scoată la suprafață în viață. Misiunea lor a durat aproape o zi.

„Sunt foarte fericit că am găsit încă un supraviețuitor. Sperăm să găsim mai mulți în curând. Sper că vom găsi mai mulți supraviețuitori în această clădire. Vom continua să lucrăm în continuare. Nu ne vom opri”, a afirmat Abid Zengin, unul dintre salvatori.

Soarta celor scoși de sub ruine sau a celor care au supraviețuit dezastrului este incertă. În Turcia, sute de mii de oameni trăiesc pe străzi, în corturile amenajate printre ruine. Mulți au rămas doar cu hainele de pe ei și depind de convoaiele umanitare. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a promis președintelui turc Recep Erdogan că va spori ajutorul pentru țara sa. Uniunea Europeană va trimite în orașele devastate de cutremure mai multe corturi, pături și surse de încălzire.

De asemenea, Qatarul va trimite în Turcia şi Siria 10.000 de containere modulare folosite în timpul Cupei Mondiale pentru a găzdui persoane care şi-au pierdut locuinţele în cutremurul care a lovit cele două ţări luni.

12/02/2023 , 16:41

Un nou bilanț provizoriu: peste 33.000 de morți

Numărul morților din cutremurele de luni care au lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei a ajuns, duminică, la 33.179 și va crește cu siguranță pe măsură ce echipele de căutare localizează mai multe persoane decedate în dărâmături.

Autoritățile au spus că peste 92.600 de alte persoane au fost rănite în dezastru, transmite AP.

Imagini din Adana, la 5 zile după cutremur
VEZI GALERIA
5 imagini
Urmările seismelor din Turcia
VEZI GALERIA
9 imagini
12/02/2023 , 08:13

Un nou bilanț provizoriu: peste 28.000 de morți

Peste 28.000 de oameni și-au pierdut viața în urma seismelor care au afectat Turcia și nordul Siriei, potrivit AP.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, avertizează că numărul deceselor riscă cel puţin să se dubleze, informează Agerpres.

„Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult”, a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News. „Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor”, a avertizat Griffiths.

ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

11/02/2023 , 11:37

UPDATE. Peste 24.000 de morţi în Turcia şi Siria

Cutremurele de luni din Turcia şi Siria s-au soldat cu peste 24.000 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, pe măsură ce tot mai puţine victime sunt găsite în viaţă sub dărâmături, transmite sâmbătă dpa, citată de Agerpres.

Doar în Turcia, cel puţin 20.665 de oameni au fost ucişi şi 80.088 au fost răniţi în cele două cutremure puternice care au lovit regiunea luni, potrivit noilor cifre date publicităţii sâmbătă dimineaţa.

În Siria vecină, unde ajutorul internaţional ajunge greu, ultimul bilanţ indică 3.553 de morţi şi 5.276 de răniţi.

Bilanţul total în ambele ţări se ridică la 24.218 de morţi, potrivit dpa și Agerpres.

10/02/2023 , 21:10

Numărul deceselor din Turcia și Siria, în creștere

Agenția turcă de gestionare a dezastrelor (AFAD) a anunțat vineri seară că peste 20.200 de persoane au fost confirmate decedate, iar alte peste 80.000 au fost rănite. De asemenea, peste 3.500 de oameni au murit în Siria, numărul total al deceselor ajungând la peste 23.000.

Potrivit AP, aproximativ 12.000 de clădiri din Turcia s-au prăbușit sau au fost grav avariate, potrivit ministrului turc al mediului și planificării urbane, Murat Kurum.

10/02/2023 , 16:56

Peste 22.000 de decese, confirmat în Turcia și Siria

Autoritățile din Turcia au confirmat că peste 19.300 de persoane au decedat, iar alte 77.000 au fost rănite în urma cutremurului. De asemenea, peste 3.000 de decese au fost raportate în Siria, potrivit AP.

10/02/2023 , 07:43

O persoană a fost salvată după 90 de ore

Orașul turc Antakya este unul dintre cele mai grav afectate. Zeci de clădiri s-au prăbușit, iar pompierii români care au ajuns acolo sunt priviți ca niște îngeri-salvatori. Jurnaliștii Euronews România Maria Moiș și este și Daniel Stan se află în Antakya.

Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Chiar în urmă cu două ore s-a simțit aici o replică. Nu ne mai speriem la o replică de magnitudinea 4. Nu este de locuit în acest oraș. Totul este distrus. Nu ai cum să ajungi aici, pentru că aeroportul a fost și el distrus. Nu este clădire care să nu fie afectată. Unele s-au prăbușit complet, altele au afectată structura de rezistență. Oamenii care se aflau acolo au reușit să scape cu viață, dar acum începe lupta pentru supraviețuire. Sunt în continuare persoane decedate pe stradă. Unele au fost extrase de supraviețuitori imediat după seism și nu au apucat să fie transportați.

Oamenii mi-au spus că așteaptă să își îngroape membrii familiei care au decedat și să plece de aici, pentru că nu mai ai ce să faci aici, nu ai resurse. Și noi am rămas fără resurse. Am avut norocul că avem o echipă de salvatori aici. Pompierii români ne-au ajutat cu apă și mâncare.

Am reușit să aflăm că a mai fost extrasă o persoană în viață. Este vorba de un miracol, spun pompierii, să rămâi în viață de peste 90 de ore.

Salvatorii spun că activitatea lor se transformă într-o misiune sumbră de a scoate cadavre și nu persoane în viață dintre dărâmături. Ei au venit aici cu misiunea de căutare și salvare a persoanelor în viață. Este posibil ca în orele următoare să fie anunțați de forțele turce că activitatea lor va fi sistată până la noi ordine. Nu mai sunt speranțe că cineva ar putea să fie în viață după atâta timp.

Misiunea de căutare a pompierilor români în Antakya, unde am fost și noi, nu s-a încheiat bine. Câinii și aparatele nu au depistat pe nimeni în viață.

Aud foarte multe ambulanțe. Asta este atmosfera de aici. Se aud mereu și ziua și noaptea. Cei de aici se plâng de înceata intervenție a forțelor turce, dar sunt afectați 13.000 de oameni. Ca suprafață, sunt în jur de zece județe, un sfert din România. Nu poți să ai resurse pentru ce s-a întâmplat aici.

În celelalte orașe există acces la curent electric și mai poți să găsești o cazare, dar în Antakya totul este distrus.”

09/02/2023 , 18:38

Bilanțul victimelor, în creștere

Peste 20.000 de oameni au decedat în urma cutremurului care a zduguit Turcia și Siria, arată bilanțul provizoriu citat de Washington Post.

Agenția guvernamentală turcă AFAD a anunțat că 17.134 de cadavre au fost scoase, până în acest moment, din clădirile distruse din cauza seismului. De asemenea, autoritățile din Siria au raportat 3.162 de decese. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 20.296.

De trei zile, salvatorii sunt într-o cursă contra cronometru pentru a găsi supraviețuitori în ciuda frigului năprasnic. Între timp, un prim convoi cu ajutoare al ONU a ajuns în nord-vestul Siriei, regiune controlată de rebeli, prin Turcia.

09/02/2023 , 17:58

Bebeluș de doar șase luni, salvat de sub dărâmături după mai bine de trei zile

Un bebeluș de doar șase luni a fost găsit în viață, după 82 de ore de la producerea cutremurului. Copilașul a fost scos de sub dărâmături în provincia Adiyaman din sud-estul Turciei, potrivit agenției turce Anadolu.

09/02/2023 , 17:15

Bilanț provizoriu după cutremurele din Turcia și Siria. Peste 19.000 de oameni au murit

Peste 19.300 de persoane au murit, iar alți zeci de mii au rămas fără locuințe, arată bilanțul provizoriu, făcut public la trei zile de la cutremurele care au zguduit Turcia și Siria, potrivit AP.

În Turcia, 14.351 de oameni au decedat în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya și Elazığ, iar 63,794 au fost răniți, conform AFAD.

Imagini distrugerile provocate de cutremur în orașul Antakya au fost realizate din satelit de compania Maxar Technologies.

09/02/2023 , 13:18

Bilanțul provizoriu a ajuns la peste 17.500 de morți

Mii de oameni care și-au pierdut casele în urma unui cutremur catastrofal s-au strâns în jurul unor focuri de tabără și au cerut mâncare și apă în frigul năprasnic.

Salvatorii se chinuie și acum să scoată cât mai mulți oameni dintre dărâmături, însă cu fiecare oră care trece, șansele de supraviețuire scad.

În orașul turcesc Antakya, zeci de persoane s-au înghesuit să ceară ajutor în fața unui camion care distribuia haine pentru copii și alte provizii.

„Oamenii se încălzesc în jurul unor focuri de tabără, dar focurile de tabără nu te pot încălzi atât de mult. Dacă oamenii nu au murit din cauza faptului că au rămas blocați sub dărâmături, vor muri din cauza frigului”, spune Ahmet Tokgoz, un supraviețuitor.

09/02/2023 , 12:05

MApN: Încă 10 români au fost repatriaţi cu aeronave militare

Aeronave ale Forţelor Aeriene Române au repatriat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, încă 10 cetăţeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcaţi de pe aeroporturile din Adana şi Malatya, transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Astfel, numărul persoanelor repatriate cu aeronavele militare începând de luni şi până în prezent este de 31 de români şi doi cetăţeni polonezi, potrivit Agerpres.

MApN aminteşte că în cursul zilei de miercuri, trei aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române - un C-130 Hercules şi două C-27J Spartan, împreună cu două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, au transportat spre Turcia o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale şi echipamente de căutare-salvare, precum şi bunuri materiale de strictă necesitate.

09/02/2023 , 10:40

Un adolescent a fost scos de sub dărâmături de salvatorii români după aproximativ 70 de ore

Echipele de căutare-salvare trimise de autorităţile române în Turcia au salvat patru persoane. Printre aceștia s-a numărat și un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături aproximativ 70 de ore, a cărui salvare a fost îngreunată de o replică a cutremurului  cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter.

După 20 de ore de intervenție, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânăr, acesta fiind conștient. Pe parcursul nopții, la indicația autorităților turce, echipa din România  a mai desfășurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite, dar nu au fost găsiți supraviețuitori.

La acest moment, în Turcia, sunt prezente două echipe de sprijin din România, care însumează aproape 120 de persoane și sapte câini utilitari.

09/02/2023 , 10:13

Peste 16.000 de oameni au murit în Turcia și Siria

Salvatorii au scos joi mai mulți supraviețuitori de sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, dar speranțele de a găsi mai multe persoane în viață au început să se diminueze la mai mult de trei zile după cutremur. În Turcia și Siria au murit peste 16.000 de persoane, potrivit AP.

Echipele de urgență care au lucrat toată noaptea în orașul Antakya au reușit să scoată o fetiță, Hazal Guner, dintre ruinele unei clădiri și, de asemenea, l-au salvat pe tatăl ei, Soner Guner, două ore mai târziu, a relatat agenția de știri IHA.

În timp ce îl pregăteau pe bărbat pentru a fi urcat într-o ambulanță, echipele de salvare i-au spus că fiica sa este în viață și că îl vor duce la același spital de campanie pentru tratament.

„Vă iubesc pe toți”, le-a șoptit slab echipei de salvare.

Pe lângă cele 12.873 de persoane ucise în Turcia, agenția de gestionare a dezastrelor din această țară a declarat că peste 60.000 de persoane au fost rănite. Pe partea siriană a frontierei, au fost raportate 3.162 de morți și peste 5.000 de răniți.

09/02/2023 , 08:03

Un nou bilanț provizoriu: peste 15.000 de morți

Peste 15.000 de oameni și-au pierdut viața în urma seismelor care au afectat Turcia și nordul Siriei, iar numărul răniților depășește 60.000 numai în Turcia, potrivit AP.

Agenția de gestionare a dezastrelor a precizat că 12.391 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în Turcia.

De cealaltă parte a graniței, în Siria, alte 2.902 persoane au murit.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a luat apărarea guvernului său cu privire la reacția de intervenție la cele două cutremure catastrofale, și a spus că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului.

09/02/2023 , 07:40

Jurnalist Euronews: „Am văzut blocuri care stau în poziție oblică”

Euronews a surprins imaginile dezastrului din Turcia. La Antakya, pe un traseu de un kilometru, jurnaliștii Maria Moiș și Daniel Stan au înțeles ce înseamnă o țară blocată, la propriu.

Ambuteiaje, drumuri distruse, comunicații la pământ, dar frică până la cer. Noaptea, într-unul dintre cele mai afectate orașe, Antakya, nu mai este agitația de peste zi. Fără energie electrică, oamenii stau în jurul focului, la temperaturi sub limita înghețului, sub cerul liber, după ce locuințele lor au fost distruse de cutremurele devastatoare.

Maria Moiș, reporter: „Antakya pare un oraș părăsit. Totul este în beznă aici. Am văzut blocuri care stau în poziție oblică, blocuri prăbușite complet, camere care par că au dispărut din interiorul clădirilor. Oamenilor le este teamă să intre în clădirile care nu s-au prăbușit. Preferă să stea afară. Sunt cei care au decis să nu plece. Nu este curent electric, magazinele nu sunt deschise, nu ai de unde să cumperi apă. Singura sursă de apă potabilă vine de la voluntari.”

VEZI GALERIA
8 imagini
08/02/2023 , 23:32

Peste 12.000 de oameni, uciși în urma cutremurului

Peste 12.000 de persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, care a zguduit luni sud-estul Turciei şi nordul Siriei, arată un bilanț provizoriu, făcut public miercuri de oficiali şi de salvatori.

În zonele din Siria controlate de guvern au fost ucise 1.262 de persoane şi alte 1.730 în zonele rebele, potrivit Căştilor Albe. În Turcia, bilanţul indică cel puţin 9.057 de morţi, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

08/02/2023 , 15:04

Echipa Euronews, mărturii din Turcia lovită de cutremur

Jurnalista Euronews România, Maria Moiș se află în Islahiye, aproape de granița Turciei cu Siria. Aici salvatorii încearcă să scoată de sub dărâmături mai mulți supraviețuitori, printre care și un de copil patru ani.

Mulți oameni preferă să stea pe străzi, de teamă să nu cedeze locuințele rămase în picioare după cutremur. Departamentul pentru Situații de Urgență al Turciei a construit o tabără în zonă pentru civili. Unii nu se pot întoarce în casele lor, pentru că sunt mult prea afectate, în timp ce alții rămân doar cu amintirea locuințelor care acum nu mai există.

08/02/2023 , 14:25

Bilanțul sare de 11.200 de morți. Erdogan a anunțat că 50.000 de persoane au fost salvate în Turcia

Bilanţul victimelor seismului care a lovit luni Turcia şi Siria se ridică la peste 11.200 de morţi, potrivit celor mai recente cifre comunicate miercuri, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului.

În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite.

Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.

„Am avut dificultăţi la început cu aeroporturile şi pe şosele, însă astăzi merge mai bine şi va merge şi mai bine mâine”, a spus preşedintele pentru a dezamorsa criticile, după ce mii de oameni se plâng de lipsa de resurse şi de reacţia lentă a autorităţilor.

„Ne-am mobilizat toate resursele, statul îşi face treaba cu AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) şi municipalităţile afectate, cu toate mijloacele la dispoziţia sa”, a adăugat el.

Preşedintele a anunţat de asemenea distribuirea a câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro) fiecărei familii afectate.

08/02/2023 , 13:15

11.000 de morți în Turcia și Siria. Guvernul sirian cere ajutorul UE

Bilanțul a ajuns la peste 11.000 de morți, potrivit AP. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan vizitează zona afectată de cutremur. El a declarat că numai în Turcia numărul victimelor a trecut de 8.500.

Guvernul din Siria a solicitat asistență umanitară europeană pentru căutarea și salvarea victimelor, a confirmat miercuri Comisia Europeană, potrivit Euronews.

„Mai devreme, în această dimineață, am primit și noi o solicitare din partea guvernului sirian către UE pentru asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă. Am împărtășit această solicitare cu statele membre ale UE și le încurajăm să contribuie cu asistență în natură, așa cum s-a solicitat”, a declarat reporterilor comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Solicitarea guvernului sirian „conține o listă lungă de articole”, a adăugat el, cum ar fi articole medicale, inclusiv medicamente, produse alimentare și „articole tipice de ajutor de urgență”.

08/02/2023 , 11:18

Un nou bilanț provizoriu: peste 9.500 de morți

Bilanțul victimelor a crescut miercuri la peste 9.500 de morți. Este cutremurul care a provocat cele mai multe pierderi de vieți omenești din ultimii zece ani, potrivit AP.

Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia a anunțat că bilanțul victimelor din țară a crescut la 7.108 morți, ridicând totalul general la 9.638, inclusiv numărul deceselor raportate în Siria vecină, de la cutremurul de luni și multiplele replici.

Bilanțul victimelor din zonele controlate de guvern în Siria a urcat la 1.250 de morți și 2.054 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății. Cel puțin 1.280 de persoane au murit în nord-vestul controlat de rebeli, potrivit primilor respondenți voluntari cunoscuți sub numele de Căștile Albe, cu peste 2.600 de răniți.

Această cifră a depășit cifra de 8.800 de morți în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 din Nepal din 2015.

08/02/2023 , 11:18

O echipă Euronews România a ajuns în Turcia

Operațiunile de salvare sunt în desfășurare în mare parte din sudul Turciei. Salvatorii fac eforturi pentru a scoate oamenii prinși sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbușit. Jurnalistul Euronews România Maria Moiș transmite ultimele informații din Nurdagi, o zonă afectată grav de seism.

Maria Moiș, jurnalist Euronews România: „Pompierii români luptă contra cronometru pentru a salva un tânăr de 16 ani care este sub dărâmături de aproximativ 40 de ore. În locul în care mă aflu nu mai este nimic. Din cele două blocuri puse la pământ a mai rămas doar fundația. Nu suntem lăsați să ne apropiem din motive de securitate și pentru a nu încurca ambulanțele care sunt pe drum.

În drumul de la aeroportul Gaziantep până în localitatea Nurdagi am văzut mulți oameni care stau afară, care și-au făcut foc de tabără, pentru că le este prea frică să intre în casă din cauza replicilor. Au fost până acum sute de replici. Această localitate se află pe traseul epiliniei, pentru că în cazul acestor cutremure care au devastat Turcia vorbim despre o epilinie care a mers dinspre zona Kahramanmaraş și Gaziantep spre partea de sud, spre Hatay, spre zonele unde activează pompierii români. Este un peisaj foarte trist ce văd aici. Oamenii vor trebui să se mute de aici, nu au cum să locuiască în aceste clădiri fisurate.”

Temperaturile scăzute și ninsorile au afectat căutările și misiunile de salvare din ultimele două zile. Iar oamenii lăsați fără case preferă să doarmă sub cerul liber, pentru că le este prea frică să nu cadă clădirile peste ei.

Maria Moiș, jurnalist Euronews România: „Sunt adăposturi în sălile de sport și în centrele comerciale care nu au fost afectate. Dar oamenilor le este frică. Preferă să doarmă sub cerul liber sau în mașină. Acum sunt 2 grade Celsius, dar în urmă cu două ore erau -3 grade Celsius. Este foarte frig. Este foarte complicat mai ales pentru victimele care încă sunt prinse printre dărâmături. Tocmai de aceea autoritățile au închis acest traseu către partea de sud, spre regiunile afectate. Doar forțele de ordine și jurnaliștii pot să intre. Autoritățile vor să lase loc liber pentru salvatori.”

Șansele de a găsi supraviețuitori în viața scad cu fiecare oră care trece.

Maria Moiș, jurnalist Euronews România: „Din comunicarea pe care pompierii români, care se află în Antakia, regiunea Hatay, știm că un tânăr de 16 ani este în viață, este prins sub dărâmături. Acum fac un culoar pentru a ajunge la el. În același loc sunt cel puțin două persoane care ar fi decedate.”

08/02/2023 , 07:59

„Gemenii miracol”, salvați după 40 de ore

Misiunile de salvare continuă în Turcia și în Siria.

Poliția din Turcia a postat pe contul oficial de Twitter momentul în care sunt scoși doi copii dintre dărâmături. „Gemenii miracol”, așa cum i-au numit autoritățile, au fost salvați după 40 de ore.

„«Gemeni miracol»

Copii gemeni au fost salvați după aproximativ 40 de ore de la prăbușirea unei clădiri în Gaziantep.

Împreună suntem puternici.”

Imagini cu salvarea unui bărbat, în Hatay, au apărut și pe contul de Twitter al Ministerului de Interne din Turcia. Martorii aplaudă și încurajează efortul salvatorilor.

„Gărzile de securitate din Bitlis le dau speranță concetățenilor noștri în timpul activității de căutare și salvare în Hatay.”

08/02/2023 , 07:06

Peste 8000 de morți și peste 34.000 de răniți

Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000.

Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.

În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.

07/02/2023 , 22:58

Bilanțul deceselor a depășit 7.200 de persoane în Turcia și Siria

Bilanțul victimelor provocate de cutremurele din Turcia și Siria a ajuns marți seara la 7.266 de morți și 35.636 de răniți, au anunțat autoritățile din cele două țări, citate de AP.

În Turcia, 5.434 de persoane au murit, iar cel puțin 31.777 de persoane au fost rănite, conform datelor făcute ministrul Sănătății. De asemenea, bilanțul total al deceselor în Siria se ridică la cel puțin 1.832 de persoane.

07/02/2023 , 20:55

Doliu în fotbalul din Turcia. Portarul echipei Yeni Malatyaspor, găsit mort sub dărâmături

Echipa de fotbal Yeni Malatyaspor a anunțat, marți, decesul portarului Ahmet Eyüp Türkaslan, în urma cutremurelor puternice produse luni în Turcia. Sportivul avea 28 de ani.

„Portarul nostru, Ahmet Eyüp Türkaslan, și-a pierdut viața, după ce a fost prins sub dărâmăturile provocate de cutremur. Odihnește-te în pace. Nu te vom uita, om frumos”, este mesajul publicat pe clubul Yeni Malatyaspor, însoțit de o fotografie cu Ahmet Eyüp Türkaslan.

Echipa de fotbal Yeni Malatyaspor a fost antrenată de Marius Șumudică, în sezonul 2021-2022.

07/02/2023 , 19:57

Bilanțul deceselor, în creștere după cutremurele din Turcia și Siria

Peste 6.200 de persoane au murit în urma cutremurelor produse luni în Turcia și Siria. Autoritățile se tem că numărul deceselor ar putea crește, pe măsură ce echipele de salvatori continuă căutările în zonele distruse din cauza seismelor.

În Turcia, bilanțul victimelor a urcat la 4.544 de morți în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya and Elazig. De asemenea, 26.721 de persoane au fost rănite, a anunța Agenția turcă pentru gestionarea dezastrelor și situațiilor de urgență AFAD.

De asemenea, în Siria, cel puțin 1.782 de oameni au murit.

07/02/2023 , 19:03

Salvatorii români au scos de sub dărâmături o familie în Turcia

Echipa de căutare - salvare RO-USAR a scos de sub dărâmături o familie în orașul Antakya din Turcia. Potrivit ISGU, doi soți au fost găsiți în viață și au fost predați ambulanței, însă copilul lor a murit.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat, marţi dimineaţă, că echipa de căutare - salvare a României se află misiune de identificare şi recuperare a unei familii (soţ, soţie şi copil) surprinse sub dărâmături, în oraşul Antakya.

Clădirea s-a prăbuşit complet, iar, potrivit localnicilor, imobilul ar fi avut nouă etaje.

VEZI GALERIA
7 imagini
07/02/2023 , 16:29

Erdogan declară stare de urgenţă în zece provincii

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi stare de urgenţă în zece provincii afectate de cutremurele care au lovit luni sudul şi sud-estul Turciei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului, precizând că această măsură este valabilă timp de trei luni.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia.

07/02/2023 , 12:02

Bilanț provizoriu: peste 5.000 de morți

Peste 5.000 de morți în urma celor două cutremure.

Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că peste 24.400 de membri ai personalului de urgență se află acum pe teren, potrivit AP. Însă căutările sunt îngreunate de temperaturile scăzute și de aria mare de teritoriu care a fost afectată.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul victimelor ar putea depăși 20.000 în zilele următoare. S-a confirmat că aproape 6.000 de clădiri s-au prăbușit.

07/02/2023 , 11:40

Fotbalistul Christian Atsu, salvat de sub dărâmături

Christian Atsu, fostul atacant al echipelor Chelsea și Newcastle, a fost salvat de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în urma cutremurului care a lovit Turcia, a anunțat marți Federația de fotbal din Ghana într-o postare pe Twitter, preluată de Associated Press.

Un purtător de cuvânt al clubului a declarat luni presei turcești că se credea că Atsu se afla într-o clădire care a fost dărâmată de cutremurul cu magnitudinea de 7,7 grade și de replicile care au lovit sud-estul Turciei și Siria vecină.

07/02/2023 , 10:02

Bilanul provizoriu a crescut la 4.900 de morți

Noul bilanț provizoriu a ajuns la peste 4.900 de pierderi de vieți omenești în Turcia și în Siria, potrivit Agerpres.

Țări din întreaga lume au trimis echipe pentru a ajuta la eforturile de salvare, dar la o zi după cutremur, numărul echipelor de intervenție la fața locului a rămas redus. Eforturile lor au fost îngreunate de temperaturile scăzute și de cele aproape 200 de replici, care au făcut periculoase căutările prin structuri instabile.

În zonele în care echipele au lucrat, în timpul nopții au izbucnit ocazional urale când supraviețuitorii erau scoși dintre dărâmături.

07/02/2023 , 09:14

Echipa de sprijin din România a ajuns în Hatay, Turcia

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, a informat marţi dimineaţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Aceasta este prima zonă pe care autorităţile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă - AFAD, cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operaţii, concomitent pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, marţi dimineaţa, înainte de a începe deplasarea către locaţia bazei de operaţii stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofiţer şi doi subofiţeri cu doi câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaştere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor venite în sprijin.

07/02/2023 , 07:11

Noul bilanț provizoriu: peste 4.300 de morți

Peste 4.300 de morți și mai bine de 15.000 de răniți este bilanțul provizoriu al seriei de cutremure care au lovit Turcia și Siria. Iar numărul victimelor este în continuă creștere.

Peste 5.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul. Acțiunile de salvare sunt încă în curs, iar multe ajutoare internaționale au ajuns deja, inclusiv din România.

06/02/2023 , 22:41

Peste 2.700 de persoane și-au pierdut viața

Numărul morţilor în urma celor două cutremure violente care au zguduit luni sudul şi sud-estul Turciei a crescut la 1.762, potrivit datelor furnizate de Afad, Agenţia publică turcă de gestionare a dezastrelor.

Acest bilanţ creşte la peste 2.700 numărul victimelor din Turcia şi Siria, în cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol, potrivit Agerpres.

În Siria cel puţin 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 3.400 au fost rănite în cutremurul al cărui epicentru a fost în ţara vecină Turcia, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului sirian al Sănătăţii, 593 de persoane au murit şi 1.411 au fost rănite în regiunile aflate sub control guvernamental din provinciile Alep (nord), Latakia (vest), Hama (centru) şi Tartous (nord-vest). În zonele aflate sub controlul grupărilor rebele din nord-vest, cel puţin 700 de oameni au fost ucişi şi peste 2.000 au fost răniţi, potrivit salvatorilor.

06/02/2023 , 21:03

Echipajele de salvare din România au ajuns în Adana, Turcia

Cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat la Adana, Turcia.

„Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români( echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București -Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.

Echipa de salvatori a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.”, potrivit unui comunicat DSU.

Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica aferentă echipelor de salvatori.

06/02/2023 , 20:43

Recep Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele al căror bilanţ provizoriu indică peste 2.600 de morţi.

Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

06/02/2023 , 19:08

Președintele Turciei: „Cel mai mare dezastru din ultimul secol”

Turcia a trecut prin „cel mai mare dezastru” din ultimul secol după cutremurul din Erzincan din 1939, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, după ce un puternic cutremur a lovit luni dimineața provinciile din sud, transmite Agenția de presă Anadolu .

„În această seară, la 04:17, am fost zguduiți de cel mai mare dezastru de la cutremurul din Erzincan din 1939 pe care l-am suferit în secolul trecut. Statul nostru a luat măsuri și toate resursele au fost mobilizate", a declarat președintele Turciei.

Aproximativ 9.000 de angajați desfășoară în prezent operațiuni de căutare și salvare, a spus Erdogan, adăugând: „Acest număr crește constant cu cei care ajung în regiune din exterior”.

06/02/2023 , 18:26

Fotbalistul Christian Atsu, prins sub dărâmături

Christian Atsu, care a jucat anterior pentru Chelsea și Newcastle Unite și s-a transferat în Turcia vara trecută, se află sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în urma cutremurului masiv de luni, 6 februarie.

Fotbalistul ghanez, cu 65 de selecții, s-a alăturat clubului Super Lig Hataysport vara trecută, transmite sursa citată.

Mai mulți membri ai echipei sale au trebuit să fie salvați după cutremur, iar acum și Christian Atsu se numără printre cei dispăruți, pe măsură operațiunea de căutare și salvare întâmpină probleme din cauza vremii severe.

06/02/2023 , 17:01

Peste 2.300 de persoane decedate confirmate. Bilanțul, în continuă creștere

Cel puțin 2.300 de persoane au fost confirmate decedate de către autorități.

Numărul morților din Turcia în urma cutremurului din această dimineață a crescut din nou la 1.498, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din țară.

De altfel, numărul total de decese în urma cutremurului inițial din Turcia și Siria se ridică acum la peste 2.300, după ce 810 de persoane au fost confirmate decedate în Siria, relatează agenția de presă AFP.

06/02/2023 , 16:36

România trimite ajutoare în Turcia

România trimite trei aeronave cu 7 tone de echipamente și echipe de intervenție în Turcia, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. La întoarcere, aeronavele vor aduce grupul de studenți români blocat în Turcia, dar, posibil, și alți cetățeni europeni.

În alertă de la 6 dimineața, România a fost a doua echipa acceptată pentru a oferi sprijin, după Olanda.

Raed Arafat: „După discuțiile pe care le-am avut, s-a decis să fie pregătite echipele de la 6 dimineața. Am oferit sprijin prin mecanismul European de cooperare. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda. Echipa noastră e formată din 60 de persoane.

Vor fi 3 aeronave care vor pleca, 7 tone de materiale, inclusiv mâncare, pentru că echipele trebuie să aibă independență totală.

Cu echipa noastră mai pleacă și 2 ofițeri DSU ca ofițeri de legătură.

Am primit multe solicitări de la ONG-uri, voluntari care vor să meargă acolo, dar nu putem trimite decât coordonat cu autorități din Turcia.

Avem studenții pe care trebuie să-i aducem. Acum la videoconferință am fost întrebați dacă vom prelua și alți cetățeni europeni. Doar să ne dea lista și îi aducem înapoi.”

06/02/2023 , 16:09

Peste 1.900 de morți în Turcia și Siria

Noul bilanț provizoriu arată că peste 1.900 de persoane și-au pierdut viața în Turcia și Siria, în urma cutremurului cu magnitudine de 7,8, potrivit AP.

Mii de oameni au fost răniți și încă se caută supraviețuitori printre dărâmături.

06/02/2023 , 14:58

Peste 1.500 de morți și mii de răniți

Bilanțul morților este în creștere în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și nordul Siriei.

Peste 1.500 de persoane au murit în cele două țări, mii de persoane au fost rănite și se așteaptă ca numărul să crească în continuare.

06/02/2023 , 13:52

UE a activat Mecanismul de protecţie civilă

Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară, a mai scris Comisia.

Între timp, oamenii cer disperați ajutorul.

Volkan Demirel, fostul portar al lui Fenerbahce, a transmis într-un mesaj video pe Facebook: „Nu ne descurcăm cu ce avem. Ajutați-ne! Cu ce vreți, cu ce puteți, ajutați-ne! Nu doar în Hatay, ci și îm împrejurimi, vă rog! Vă implor, în numele lui Allah!”

06/02/2023 , 12:53

Un alt cutremur de 7,6 în Turcia

Un nou cutremur de 7,6 pe scara Richter a lovit Turcia, în Ekinözü, la ora 12:23, potrivit AFAD (AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia).

06/02/2023 , 12:32

Peste 1.300 de morți și peste 5.300 de răniți

În urma cutremurului au murit peste 1.300 de persoane, potrivit AP. Sute de clădiri s-au prăbușit și se crede că sute de oameni sunt și acum prinși printre dărâmături. Sunt peste 5.300 de persoane rănite.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma cutremurului a crescut la 912 în Turcia.

„În această seară, la ora 04:17, am fost zguduiți de cel mai mare dezastru de la cutremurul de la Erzincan din 1939, pe care l-am trăit în secolul trecut”, a declarat Erdogan, adăugând că numărul răniților este de 5.385, potrivit Euronews.

06/02/2023 , 11:00

Alertă de tsunami în Italia, în urma cutremurului

Autorităţile italiene au anunţat luni că au ridicat o alertă de tsunami care viza zona de coastă din sudul ţării.

Departamentul de Protecţie Civilă din Italia a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

06/02/2023 , 10:25

Reacții din Europa

În urma tragediei din Turcia și Siria, mai mulți lideri europeni au scris pe Twitter mesaje de condoleanțe pentru familiile victimelor.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis că România este solidară cu cei afectați și este „gata să ofere sprijin”.

„Gândurile noastre se îndreaptă către victimele și familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincere condoleanțe din partea României familiilor victimelor și o însănătoșire rapidă a persoanelor rănite. România este solidară cu cei afectați de această tragedie.”

„Gândurile noastre sunt alături de locuitorii din Turcia, de familiile victimelor și de toți cei răniți sau afectați de cutremurul devastator care a lovit #Gaziantep. România este gata să ofere sprijin!”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter:

„Solidaritate deplină cu aliatul nostru #Turcia în urma acestui cutremur teribil. Sunt în contact cu președintele @RTErdogan și cu ministrul de externe @MevlutCavusoglu, iar aliații #NATO se mobilizează să ofere sprijin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut și el o reacție pe Twitter. Acesta a scris că țara sa este gata să ofere asistența necesară în urma dezastrului provocat de cutremur.

„Îmi exprim sincere condoleanțe președintelui @RTErdogan, poporului turc și familiilor victimelor cutremurului din sud-estul țării. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor victimelor. Vom fi alături de poporul turc în aceste momente dificile. Suntem gata să oferim asistența necesară pentru a depăși consecințele dezastrului.”

„Profund întristată de știrile din Turcia & țările vecine lovite de cutremurul devastator din această noapte. Gândurile noastre sunt alături de toți cei care au avut de suferit în această teribilă catastrofă”, a scris Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

06/02/2023 , 10:13

Bilanțul morților a trecut de 600

Bilanțul a ajuns la peste 600 de persoane care și-au pierdut viața și alte sute care au fost rănite. Se crede că sute de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, potrivit AP.

Civilii s-au alăturat echipelor de salvare și dau o mână de ajutor în căutarea de supraviețuitori.

06/02/2023 , 09:41

Peste 560 de morți

Cel puțin 568 de persoane au murit în Turcia și Siria după cutremurul de noaptea trecută, iar bilanțul crește rapid, potrivit AP. Echipajele de salvare caută și acum supraviețuitori printre dărâmături, după ce zeci de clădiri au fost puse la pământ.

Sute de oameni au fost răniți în urma cutremurului.

06/02/2023 , 09:26

Românii din zona afectată au cerut sprijin. Guvernul va trimite o echipă RO-USAR în Turcia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023. Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

Numărul de urgență, comunicat de MAE, la care pot suna românii este: +90.532.318.1726

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

06/02/2023 , 08:40

360 de morți în urma cutremurului

Bilanțul general al cutremurului puternic care a lovit luni sud-estul Turciei și nordul Siriei a crescut la 360 de morți, în timp ce oficialii din domeniul sănătății din capitala siriană Damasc au anunțat că 237 de persoane au murit în zonele din țară aflate sub controlul guvernului.

Alte sute de persoane au fost raportate ca fiind rănite în ambele țări.

06/02/2023 , 08:32

Sute de morți și de răniți

Cel puțin 234 de persoane au fost ucise și sute de persoane au fost rănite.

În orașul turc Adana, un locuitor a declarat că trei clădiri din apropierea casei sale s-au prăbușit. „Nu mai am putere”, a putut fi auzit un supraviețuitor strigând de sub dărâmături, în timp ce echipele de salvare încercau să ajungă la el, a declarat rezidentul, studentul la jurnalism Muhammet Fatih Yavus. Mai la est, în Diyarbakir, macarale și echipe de salvare au scos în grabă oameni pe targă dintr-un munte de beton prăbușit, care a fost cândva o clădire de apartamente.

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursa foto: AP/Profimedia

Știrea inițială:

Salvatorii și locuitorii au căutat cu disperare supraviețuitori sub dărâmături, în mai multe orașe de pe ambele părți ale frontierei.

Cutremurul, resimțit până la Cairo, a fost centrat la nord de orașul Gaziantep, într-o zonă aflată la aproximativ 90 de kilometri de granița cu Siria.

„Morți de ordinul sutelor”

Pe partea siriană a graniței, cutremurul a lovit regiunile controlate de opoziție, în care se află aproximativ 4 milioane de sirieni strămutați din alte părți ale țării de-a lungul război civil. Cel puțin 11 persoane au fost ucise într-un oraș, Atmeh, și multe altele au fost îngropate sub dărâmături, a declarat telefonic un medic din oraș, Muheeb Qaddour, pentru The Associated Press.

„Ne temem că morții sunt de ordinul sutelor. Suntem sub o presiune extremă”, a spus Qaddour, referindu-se la nord-vestul controlat de rebeli.

De partea turcă, zona are mai multe orașe mari și găzduiește milioane de refugiați sirieni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pe Twitter că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat” în zonele afectate de cutremur.

„Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai repede posibil și cu cât mai puține pagube”, a scris el.

S-au înregistrat cel puțin șare replici după cutremur, iar ministrul de Interne Suleyman Soylu a îndemnat oamenii să nu intre în clădirile avariate din cauza riscurilor.

„Prioritatea noastră este să scoatem persoanele prinse sub clădirile ruinate și să le transferăm la spitale”, a spus el.

Zeci de morți, sute de clădiri prăbușite

Inițial, agenția de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că cel puțin 76 de persoane din șapte provincii turcești. Agenția a precizat că 440 de persoane au fost rănite.

Bilanțul victimelor cutremurului de luni în zonele controlate de guvern din Siria a crescut la 99 de morți, potrivit presei de stat siriene care citează Ministerul Sănătății. În plus, cel puțin 334 de persoane au fost rănite în Siria. Anterior, 20 de persoane au fost raportate ca fiind ucise în zonele controlate de rebeli din această țară aflată în război.

Cel puțin 130 de clădiri s-au prăbușit în provincia turcă Malatya, vecină cu epicentrul, a declarat guvernatorul Hulusi Sahin. În orașul turc Diyarbakir, cel puțin 15 clădiri s-au prăbușit. Echipele de salvare au făcut apel la tăcere în timp ce căutau supraviețuitori într-o clădire cu 11 etaje prăbușită.

În nord-vestul Siriei, Apărarea Civilă Siriană a opoziției a descris situația din regiunea controlată de rebeli ca fiind „dezastruoasă”, adăugând că clădiri întregi s-au prăbușit, iar oamenii sunt prinși sub dărâmături. Apărarea civilă a îndemnat oamenii să evacueze clădirile pentru a se aduna în zone deschise. Camerele de urgență erau pline de răniți, a declarat Amjad Rass, președintele Societății medicale siriano-americane.

Un alt cutremur, de 6,7, s-a produs după zece minute

Serviciul geologic american a declarat că seismul a fost centrat la aproximativ 33 de kilometri de Gaziantep, un oraș important și capitală de provincie. Acesta a fost centrat la 18 kilometri adâncime, iar o replică puternică de 6,7 a bubuit aproximativ zece minute mai târziu.

Presa de stat siriană a raportat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul Alep (nord) și în orașul central Hama.

În Damasc, clădirile s-au cutremurat și mulți oameni au coborât pe străzi de teamă.

Cutremurul a avut loc în timp ce Orientul Mijlociu se confruntă cu o furtună de zăpadă care se așteaptă să continue până joi.

Turcia se află deasupra unor falii majore și este zguduită frecvent de cutremure.

Aproximativ 18.000 de persoane au fost ucise în cutremurele puternice care au lovit nord-vestul Turciei în 1999.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE