Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsuri în caz de cutremur și accident nuclear. Raed Arafat: „Copilul trebuie să știe că trebuie să intre sub bancă”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit în platoul Euronews România despre cum am putea ajunge să rezolvăm problema modului de reacție în fața cutremurelor.

Raed Arafat, șeful DSU: „Trebuie să ajungem într-adevăr la faza în care să știm că populația va reacționa într-un anumit fel și să fim siguri că informația pe care o dăm este una reală. Ne aducem aminte că s-a întâmplat să se dea o alarmă falsă. Mulți au zis că au luat copiii și au ieșit în casa scării, adică exact unde nu trebuiau să iasă.”

Ca să ajungem rezolvăm problema cutremurului, trebuie mai întâi pusă la punct procedura de prevenire. Raed Arafat spune că vor exista reabilitări inclusiv ale clădirilor private cu risc seismic, prin PNRR.

Cât despre partea de educare, Arafat spune că primele lecții trebuie predate în școli.

Raed Arafat, șeful DSU: „Partea de educație trebuie să înceapă de la cea mai mică clasă. Trebuie început cu informațiile minimale, după care îl înveți mai mult, în timp ce crește. Primul lucru, într-o școală aflată într-o zonă seismică, copilul trebuie să știe că dacă e cutremur trebuie să intre sub bancă.”

Raed Arafat, despre managementul autorităților române, în caz de accident nuclear

„Zaporojie e departe de România, lumea trebuie să rămână calmă și liniștită și inclusiv din partea CNCAN au fost făcute informări că nu există un pericol imediat pentru că e distanța mare și să aibă un impact major. Nu e în vecinătatea imediată a României.

Dacă se întâmplă ceva CNCAN e una dintre instituțiile care să afle foarte repede, dar și Departamentul pentru Situații de Urgență, prin relația cu protecția civilă europeană.

Există și alte mecanisme, poate să ajungă informație la nivel de Guvern, la nivelul Ministerului Apărării. Nu e chestiune prin care să nu aflăm și există monitorizare acolo, nu vom afla peste zece zile, ci vom afla așa repede. Vom informa din timp, informația corectă cu indicațiile corecte”, a declarat Raed Arafat.

De ce avertizările Ro-Alert sunt întârziate

Șeful DSU, Raed Arafat a explicat la Euronews de ce avertizările prin Ro-Alert vin uneori după ce se termină o furtună și stârnesc valuri de revoltă în rândul populației. Acesta spune că alertarea târzie se produce doar în cazul avertizărilor nowcasting, care se produc într-un timp extrem de scurt, iar transmiterea mesajului poate dura câteva minute.

Raed Arafat, șeful DSU: „Sistemul Ro-Alert este unul dintre lucrurile bine făcute în România, cu toate problemele și cu toate discuțiile. Pentru că vorbim de nowcasting, înseamnă că ANM sesizează că ceva se schimbă și devine cod roșu. Ne anunță, imediat se redactează mesajul, durează vreo două-trei minute. În acest timp, furtuna poate să fi început. ANM are un proiect major pe fonduri europene care modernizează toate echipamentele, radarele, echipamentele de detecție. Vom avea și echipament de detectie de fulger. Și asta e posibil să îmbunătățească și alertele noastre, dacă informațiile vin pe echipamente mult mai moderne și avertizările Ro-Alert vor fi mai bine date.”

Secretarul de stat în MAI speră ca sistemul să se îmbunătățească odată cu noile investiții în radare și inclusiv în sisteme de detecție a fulgerelor pe care Administrația Națională de Meteorologie o va face în perioada următoare din fonduri europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE